Доступність посилання

ТОП новини

НАТО моніторить та визначається із подальшою присутністю в Чорному морі – Столтенберґ


Столтенберґ: ми визначимо, якою має бути наша подальша присутність у Чорноморському регіоні
Столтенберґ: ми визначимо, якою має бути наша подальша присутність у Чорноморському регіоні

Міністри країн НАТО закликають Росію звільнити доступ до українських портів, тим часом сам альянс продовжує оцінювати можливості нарощувати свою присутність у Чорному морі. Про це за результатами консультацій 29 міністрів країн-союзниць НАТО й голів зовнішньополітичних відомств України та Грузії заявив генеральний секретар блоку Єнс Столтенберґ.

«В Чорному морі вже є багато сил НАТО, і ми маємо намір продовжувати проводити оцінки нашої присутності в цьому регіоні», – заявив генеральний секретар НАТО.

Вже сам факт того, що Північноатлантичний союз разом із Україною і Грузією проводять консультації щодо подальших дій після нещодавньої агресії Росії в Керченській протоці, – є сигналом Росії, каже він.

«Сама зустріч вже є важливим сигналом Росії. Те, що всі союзники НАТО, включно з тими, що мають свою безпосередню національну присутність у Чорному морі (Румунія, Болгарія і Туреччина – ред.), запевнили Україну і Грузію у своїй підтримці, – це вже є сигналом», – запевнив керівник НАТО, кажучи, що військові альянсу продовжуватимуть «ретельний моніторинг розвитку подій у регіоні».

«Базуючись на цих спостереженнях, ми й визначатимемо, якою має бути наша подальша присутність у Чорноморському регіоні», – повідомив Столтенберґ.

Остання цього року зустріч міністрів закордонних справ 29 країн НАТО розпочалася у вівторок, 4 листопада, у Брюсселі. Центральними темами на ній є відповідь НАТО на порушення Москвою Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД), обговорення співпраці альянсу з Україною і Грузією в контексті агресії військових кораблів Росії у Керченській протоці та ситуація в Афганістані.

Перед початком зустрічі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вимагав від Росії відпустити українських моряків, два катери та буксир, захоплені російськими військовими наприкінці листопада в Чорному морі.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх. Підконтрольні Кремлю суди в Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз полонені військові ВМС України перебувають у слідчих ізоляторах в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначають норми міжнародного права.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях, прилеглих до кордону з Росією, а також із окупованими чи контрольованими нею територіями України та Молдови. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська області.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Порошенко про маршрут кораблів в Азов: везти суходолом – це «віддати Керченську протоку росіянам»

Керченська криза: 97 євродепутатів закликали запровадити санкції проти Росії

Країни «Групи семи» закликали Росію звільнити українських моряків

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі

Полонений моряк ВМС у кримському «суді» попросив перекладача з російської – адвокат

XS
SM
MD
LG