Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав «прямим актом агресії» напад російських прикордонників на українські кораблі


Президент України Петро Порошенко назвав «прямим актом агресії» інцидент у Керченській протоці. Про це він говорив у інтерв’ю телеканалу СNN.

«Відповідно до міжнародного права – це прямий акт агресії, який повністю підпадає під резолюцію ООН», – зазначив президент та уточнив, що цей напад відбувся «в нейтральних міжнародних водах Чорного моря».

Порошенко додав, що необхідна відповідна міжнародна реакція, «тому що завтра будь-яке міжнародне судно може бути піддано нападу».

В інтерв’ю Порошенко розповів про обставини та деталі інциденту.

«Це вперше, коли Путін (президент Росії Володимир Путін – ред.) вже просто не приховує більше, що це був його наказ застосувати збройні сили та відкрито розстріляти українських військових на наших кораблях», – наголосив президент.

Голова держави також наголосив, що Україна має двосторонню угоду з Росією про вільне судноплавство в Азовському та Чорному морях і Керченській протоці. «Відповідно до цієї угоди, ми маємо абсолютну свободу пересування через Керченську протоку і в Азовському морі, без будь-яких обмежень», – сказав Порошенко та додав, що затримувати чи блокувати українські судна є абсолютно протизаконно, відповідно до міжнародного права щодо вільної навігації.

Порошенко також подякував керівництву НАТО, Європейського союзу, США, інших країн-партнерів за солідарність з Україною в умовах акту прямої агресії з боку Росії.

Батько пораненого моряка розповів про стан сина – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі, а також затримали 24 українських моряків. За даними української сторони, шістьох українських військових поранено, двоє – у тяжкому стані. Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала.

Українська прокуратура визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі і НАТО також закликали до «стриманості і деескалації».

26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

(Радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами кораблів Росії щодо атаки на кораблі ВМС України)

Переговори російського командування з екіпажами прикордонних кораблів РФ – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

(Відео моменту, коли корабель Росії цілеспрямовано таранить український корабель у Керченській протоці)

Російське судно таранить українське в Чорному морі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

США: ЄС варто посилити санкції проти Росії і відмовитися від «Північного потоку-2»

Потрібно зупинити Путіна, щоб він не пішов далі – у Європарламенті закликають до нових санкцій

XS
SM
MD
LG