Доступність посилання

ТОП новини

Російський пропагандист каже, що ПВК «Вагнер» отримала майже 10 мільярдів доларів від російської влади


Кремль довго заперечував будь-який прямий зв’язок із ПВК «Вагнер», але російський президент Володимир Путін минулого тижня вперше визнав, що найманці отримували держфінансування.
Кремль довго заперечував будь-який прямий зв’язок із ПВК «Вагнер», але російський президент Володимир Путін минулого тижня вперше визнав, що найманці отримували держфінансування.

Російський пропагандист Дмитро Кисельов в ефірі програми «Вісті тижня» на російському телебаченні 2 липня заявив, що група найманців Євгена Пригожина отримала понад 858 мільярдів рублів ($9,8 мільярда за нинішнім курсом) за державними контрактами, повідомляє телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участю «Голосу Америки»).

Джерело цих даних Кисельов не вказав.

Кремль довго заперечував будь-який прямий зв’язок із ПВК «Вагнер», але російський президент Володимир Путін минулого тижня вперше визнав, що ПВК «Вагнер» отримувала державне фінансування. ПВК «Вагнер», який відігравав ключову роль у війні Кремля в Україні, також отримав мільярди доларів для своїх операцій у Сирії та кількох африканських країнах.

Раніше, 27 червня, президент Росії Володимир Путін на зустрічі з військовослужбовцями у Кремлі заявив, що військова компанія «Вагнер» повністю фінансувалася державою.

За словами Путіна, з травня 2022 по травень 2023 ПВК отримала від російської влади понад 86 мільярдів рублів.

Крім того, Путін сказав, що власник так званої ПВК – компанія Євгена Пригожина «Конкорд» – через Військторг за рік заробила 80 мільярдів рублів на постачанні харчування для військових.

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди, за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

XS
SM
MD
LG