Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав варіанти для найманців «Вагнера»: укласти контракт із армією РФ чи «піти в Білорусь»


Володимир Путін висловив переконання, що більшість учасників заколоту були «введені в оману».
Володимир Путін висловив переконання, що більшість учасників заколоту були «введені в оману».

Президент Росії Володимир Путін виступив зі зверненням за підсумками спроби збройного заколоту увечері 26 травня.

Зокрема, він визнав загибель російських льотчиків під час протистояння, заявивши, що вони «вберегли Росію від трагчних, руйнівних наслідків».

При цьому він висловив переконання, що більшість учасників заколоту були «введені в оману».

«Ми знали й знаємо, що переважна більшість групи «Вагнер» – це теж патріоти Росії, віддані своєму народу й державі», – сказав він, навівши як доказ участь найманців у повномасштабній агресії проти України.

Читайте також: «Я називаю його Женя». Історія знайомства Лукашенка та Пригожина

Путін назвав опції для вагнерівців: укласти контракт із російськими силовими відомствами, залишити службу або виїхати до Білорусі слідом за лідером ПВК Євгеном Пригожиним.

«Дякую солдатам групи «Вагнер», які ухвалили єдине правильне рішення: не пішли на братовбивче кровопролиття, зупинилися біля останньої межі. Сьогодні у вас є можливість продовжити службу Росії, уклавши контракт із Міністерством оборони чи іншими силовими органами. Або повернутися до своїх рідних і близьких. Хто хоче, може піти до Білорусі. Дана мною обіцянка буде виконана», – запевнив він.

Раніше 26 червня пресслужба Пригожина поширила його заяву, за якою компанія «Вагнер» мала «припинити своє існування 1 липня», що й спричинило «марш через несправедливість».

Читайте також: Байден вперше відреагував на заколот Пригожина в Росії

При цьому, за його словами, за 200 кілометрів до Москви сили ПВК «Вагнер» вирішили через розвернутися через дві причини – «не хотіли пролити російську кров» і «йшли «для демонстрації свого протесту, а не для повалення влади в країні».

Про те, що справу проти Пригожина через спробу заколоту 24 червня буде закрито, заявляв речник президента Росії Дмитро Пєсков. За його словами, ватажок «вагнерівців» «піде в Білорусь» згідно з домовленостями між Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком.

При цьому, за даними російських медіа, станом на 26 червня кримінальна справа про організацію збройного заколоту (стаття 279 російського Кримінального кодексу) стосовно очільника угруповання «Приватна військова компанія Вагнера» Євгена Пригожина не припинена, її далі розслідує слідче управління ФСБ Росії.

XS
SM
MD
LG