Доступність посилання

ТОП новини

«Я називаю його Женя». Історія знайомства Лукашенка та Пригожина


Олександр Лукашенко та Євген Пригожин, колаж.
Олександр Лукашенко та Євген Пригожин, колаж.

Після спроби чи імітації військового заколоту в Росії російська влада за посередництва білоруського очільника Олександра Лукашенка заявила, що керівник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин поїде в Білорусь. Радіо Свобода дізналося, що пов’язує Лукашенка та Пригожина.

24 червня прес-секретар Путіна Дмитро Песков заявив, що після спроби військового перевороту керівник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин «поїде в Білорусь».

«Два президенти дійсно домовилися, що президент Лукашенко докладе зусиль як посередник, щоб врегулювати ситуацію. Справа у тому, що Олександр Григорович давно особисто знайомий із Пригожиним – близько 20 років, і це була його особиста иніціатива, яку узгодили з президентом Путіним», – сказав речник російського президента Пєсков.

Євген Пригожин
Євген Пригожин

А неофіційний телеграм-канал прес-служби Лукашенка «Пул першого» навтіь повідомляв, що це нібито саме Лукашенко вмовив Пригожина зупинити рух колони вагнерівців на Москву. Власник і керівник ПВК «Вагнер» підтвердив цю інформацію.

Так що ж це за такі міцні зв'язки між Лукашенком і Пригожиним, що навіть танки розвернули?

Знайомство в ресторані New Island

Євген Пригожин починав свій бізнес з відкриття мережі продажу хот-догів ще у 1990-х роках. У 1996 він він вирішив зайнятися ресторанами для еліти. У тому ж році відкрив ресторан «Стара митниця» у Санкт-Петербурзі. У 1998 році купив старий теплохід «Москва-177» і відкрив на ньому ресторан на воді New Island. Там Пригожин і міг познайомитися із Лукашенком.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

У той момент у Петербурзі це було популярне місце для зустрічей політиків та бізнес-еліти. У цьому ресторані в червні 1999 року тодішній російський прем’єр Сергій Степашин мав зустріч із очільником МВФ Мішелем Камдессю. Там же Путін приймав французького президента Жака Ширака.

Там у 2002 році уперше зустрілися і Лукашенко та Пригожин, стверджує екс-глава «Белтелерадіокомпанії» Олександр Зимовський.

«Олександр Лукашенко під час свого візиту в Росії у 2022 році вирішив пообідати в компанії президента Росії у Санкт-Петербурзі в ресторані New Island. Цей ресторан на воді, шалено популярний заклад серед фінансової та політичної еліти, належав тоді Євгену Пригожину. І його представляли білоруському президенту. Лукашенку обід сподобався, за що він особисто подякував Євгену Пригожину і потиснув йому руку», – розповідає Зимовський виданню aif.ru, і каже, що він був свідком цієї зустрічі.

Путін та Лукашенко в Сочі
Путін та Лукашенко в Сочі

Затримання 33 вагнерівців та взаємні компліменти

Однак, інформації про подальші контакти Лукашенка і Пригожина мало.

У 2020 році напередодні виборів у Білорусі затримали 33 вагнерівців. Тоді білоруські державні медіа повідомили, що бійці підконтрольної Пригожину ПВК нібито планували брати участь у заворушеннях на території Білорусі. Тоді російська влада заявила, що це «провокація третьої країни», а згодом звинуватила в цій «провокації» Україну.

Центр ПВК у Санкт-Петерьурзі
Центр ПВК у Санкт-Петерьурзі

Україна наполягала на передачі найманців ПВК «Вагнер», які брали участь у бойових діях на Донбасі. Бійців ПВК «Вагнера» затримали в Білорусі 29 липня, а вже 14 серпня стало відомо про їхнє повернення до Росії. Тоді Лукашенко заявив, що його старший син Віктор поїхав вибачатися перед ними перш, ніж віддати вагнерівців російській владі.

Євген Пригожин не критикував Лукашенка за затримання його бійців, а навпаки, похвалив його.

«Я не сумніваюся, що КДБ Білорусі та Олександр Григорович розберуться в ситуації. Він досить вимогливий, але в результаті завжди приймає правильні рішення. Можу з упевненістю сказати, що я і мої друзі завжди з повагою ставилися і ставляться до Олександра Григоровича, як до близької за духом і характером людини. Я бажаю йому тільки найкращого», – сказав тоді Пригожин.

Євген Пригожин робить селфі з місцевим цивільним на вулиці в Ростові-на-Дону,
Євген Пригожин робить селфі з місцевим цивільним на вулиці в Ростові-на-Дону,

«Іграшка в чужих руках»

6 серпня 2020 року, за три дні до виборів, Лукашенко дав інтерв'ю українському журналісту Дмитру Гордону. У розмові він згадав Пригожина.

«Ви кажете «Вагнер». Ми знаємо, хто очолює структуру, Женя Пригожин. Я так його називаю, Женя. У нас з ним найкращі стосунки. Близькі», – сказав тоді Лукашенко.

Тоді ж він заявив, що Пригожин – це «іграшка в чужих руках».

Він іграшка в чужих руках. Він не ухвалює рішень.
Лукашенко

«Звичайно, мені дуже прикро, що з ним пов’язані ці вагнерівці. Але, з іншого боку, він іграшка в чужих руках. Він не ухвалює рішень. Так, він організовує, у нього є бізнес, він їм платить, повинен. Ну, це не він. Трохи вище. Заступники міністра. Деякі бігали по Білорусі – не вийшло. А тепер їм треба довести, що ми Білорусь принесемо теплу, і кинемо в якусь кремлівську вежу», – сказав Лукашенко, нагадавши про затримання 33 вагнерівців у Білорусі.

Вагнерівці в Росії, червень 2023
Вагнерівці в Росії, червень 2023

Тоді Пригожин підтвердив слова Лукашенка про їхнє знайомство та теплі стосунки.

«Так, дійсно, я дуже добре і тепло ставлюся до Олександра Григоровича і чудово розумію його стан, коли перед серйозними подіями в житті своєї країни і свого народу на нього чиниться колосальний тиск з усіх боків. Багато західних держав намагаються ним маніпулювати», – сказав тоді Пригожин у відповідь на слова Лукашенка.

А в травні 2021 року, коли літак Ryanair з Романом Протасевичем на борту примусово посадили в Мінську, Пригожин похвалив Лукашенка, бо той «не дав йому в морду».

«Слава, слава Лукашенку! Поважаю, вклоняюся, підтримую всім серцем. Велика людина. Зупинив покидька…Ще раз Олександр Григорович, з повагою, Пригожин», – опублікувала тоді коментар бізнесмена в прес-службі його компанії «Конкорд».

Цю цитату опублікували openmedia.io, «Московська газета» та інші видання, наразі першоджерело видалено.

Євген Пригожин
Євген Пригожин

Бізнес-інтереси

Бізнес-інтереси Пригожина в Росії – громадське харчування, харчування армії, клінінг, будівництво військових об’єктів, ЗМІ, «фабрика тролів». Про філії його компаній у Білорусі невідомо.

Про діяльність ПВК «Вагнер» в Білорусі відомо небагато.

За непідтвердженою інформацією, бійці цієї організації могли проходити навчання в одному з білоруських підрозділів Сил спеціальних операцій.

У лютому 2021 року ФБР оголосило Пригожина в розшук. Призначили винагороду в 250 тисяч доларів за допомогу в його затриманні. Причина – втручання в американські вибори.

  • Востаннє Євгена Пригожина бачили ввечері 25 червня в Ростові-на-Дону. Станом на середину дня 26 червня про його прибуття на територію Білорусі нічого не відомо.
  • Пресслужба фактичного правителя Білорусі Олександра Лукашенка повідомила, що не знає, чи прибув до країни ватажок угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин. «Немає такої інформації», – відповіли у пресслужбі на запитання петербурзького видання «Фонтанка» та порадили направити запит.
  • 26 червня сам ватажок угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин оприлюднив першу аудіозаяву після заяви, що припиняє рух на Москву.

«У результаті інтриг, непродуманих рішень цей підрозділ (ПВК «Вагнер» – ред.) мало припинити своє існування 1 липня…Ми почали свій марш через несправедливість», – сказав Пригожин в 11-хвилинному аудіозаписі, оприлюдненому його пресслужбою в телеграмі.

За його словами, за 200 км до Москви сили ПВК «Вагнер» вирішили через розвернутися через дві причини – «не хотіли пролити російську кров» і «йшли «для демонстрації свого протесту, а не для повалення влади в країні».

«Ми вирішили, що демонстрації того, що ми збираємося зробити достатньо», – сказав Пригожин.

Пригожин не повідомив жодних подробиць щодо того, де він перебуває і які його плани на майбутнє.

  • Пізно ввечері 24 червня речник президента Росії Дмитро Пєсков оголосив, що кримінальне провадження щодо керівника приватної військової компанії «Вагнер» Євгена Пригожина закривають, а сам він «піде в Білорусь» згідно з домовленостями між Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком. Речник Путіна сказав, що йому «невідомо, ким працюватиме Пригожин після того, як він піде в Білорусь».
  • Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин увечері 23 червня звинуватив Міністерство оборони Росії у завдаванні ударів по тилових таборах його угруповання. За словами Пригожина, серед його підлеглих багато вбитих. Він зазначив, що «вагнерівці» «йдуть розбиратися, чому в країні твориться безлад». Пригожин заявив, що взяв під котроль Ростов-на Дону і рухається на Москву.
  • Пресслужба Пригожина 20:25 24 червня оприлюднила звукове повідомлення свого роботодавця. Саме в цьому аудіо очільник угруповання сказав, що «ПВК Вагнера» розвертає колони і повертається в свої «польові табори».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG