Доступність посилання

ТОП новини

«Цар всидів»: як недобунт Пригожина вплине на окупований Кремлем український Донбас


Євген Пригожин в захопленому штабі Південного воєнного округу Росії у Ростові, 24 червня 2023 року
Євген Пригожин в захопленому штабі Південного воєнного округу Росії у Ростові, 24 червня 2023 року

«Пригожинський бунт»: що це було і що далі? Це головні питання, які зараз жваво обговорюють українці, й жителі окупованих територій Донбасу – також. Голови окупаційних адміністрації Росії в Донецьку та Луганську наввипередки запевняють Москву у лояльності й сподіваються, що їм вибачать «дружбу» з Пригожиним. Особливо близькі до Пригожина мілітарі-блогери просто залягли на дно в розпал бунту, а не дуже близькі поспішили запевнити, що вони – на боці Путіна​. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) проаналізували перші наслідки походу «вагнерівців» на Москву для тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини.

У соцмережах окупованих територій – просто бум конспірологічних теорій від «аналітиків з народу»: від «це була спецоперація ФСБ для виявлення зрадників. І тепер почнуться чистки тих, хто підтримав «бунтівного кухаря». До – «це були розбірки між Пригожиним і Шойгу й, по суті, Пригожин переміг, показавши, на що здатен». Не обійшлося без «руки англосаксів» та тривожного – «невже це громадянська війна у Росії?!»

Колони Пригожина рухаються з окупованої Луганщини, де вони дислоковувались, до Росії вранці 24 червня
Колони Пригожина рухаються з окупованої Луганщини, де вони дислоковувались, до Росії вранці 24 червня

Співрозмовниця у окупованому Донецьку розповіла Донбас Реалії, що за «перфомансом» у Росії люди, звісно, стежили, але відкрито ділитися міркуваннями тут вже давно не прийнято: небезпечно.

«Побіжно підслухала у магазині, мовляв – казала продавець – тепер, напевне, росіяни на Донбас переїдуть», – розповідає вона.

Інші співрозмовники – в Луганську – розповіли, що так само, як і вся Україна, 24 червня ретельно стежили за новинами, але цілком так і не зрозуміли, що це було: справжній чи постановочний бунт? Та як він вплине на долю окупованих територій?

Як люди заплатили за бунт у Росії

На тлі стрімкого просування пригожинських колон в бік Москви 24 червня угруповання «ЛНР» та «ДНР» закрили кордони з Ростовською областю та скасувала автобусні рейси в центральну частину РФ. Попри те, що Кремль оголосив ці території частиною Росії, він досі тримає жителів Донецька і Луганська за справжнім кордоном – працюють прикордонні пункти перетину.

Вагнерівці 24 червня роззброюють прикордонників на пункті перетину Бугаївка між окупованою Донеччиною і Ростовською областю РФ
Вагнерівці 24 червня роззброюють прикордонників на пункті перетину Бугаївка між окупованою Донеччиною і Ростовською областю РФ

Населення в окупації кинулося скуповувати долари та пальне. На заправках шикувалися черги, бензин заливали повні баки та каністри. Аби стишити ажіотаж, у неділю зранку до населення звернувся «перший віце-прем’єр «ДНР» Андрій Чертков і запевнив: ситуація під контролем, запасів пального вистачить на 2 місяці.

Валютна істерія теж вдарила по кишенях простих жителів окупованого Донбасу. Тим більше, що «задерли» ціни на долари й євро не місцеві спекулянти, а великі російські банки – щойно з’явилася інформація про «похід Пригожина».

Якщо 23 червня американську валюту в обмінниках Луганська продавали по 83,90 рубля, то 24-го люди в соцмережах скаржилися на «долар по 100». У неділю, коли ситуація з «вагнерівцями» вже нібито владналася, «Сбербанк» виставив долари на продаж по 90,17 рубля.

На офіційних ресурсах угруповань «ЛНР» та «ДНР» будь-яка інформація про курс валют за останні 2 дні відсутня. Натомість російські сайти відкрито пишуть про валютну паніку 24 червня та подальші перспективи.

«Мінімальний курс 90 рублів за один долар або навіть і вище – 95-100. Справа в тому, що це «від’ємне укріплення» рубля до долара буде неминуче тривати. Враховуючи нестабільність у політичному зрізі, зокрема, новини 24 червня, у липні можемо побачити оптимальний курс 100-120 рублів за долар», – прокоментував ситуацію російський радник з фінансових операцій Олександр Грайвер в інтерв’ю російському інтернет-виданню «Свободная пресса».

Євген Пригожин говорить із заступником міністра оборони Росії Юнус-Беком 24 червня у захопленому штабі в Ростові
Євген Пригожин говорить із заступником міністра оборони Росії Юнус-Беком 24 червня у захопленому штабі в Ростові

Що цей бунт (або псевдобунт) значить для окупованих територій України

Якщо економічні потрясіння бунту потроху вщухають, політичні наслідки можуть виявитися більш масштабними, впевнений директор Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, головред видання «Остров» Сергій Гармаш. Бо це в першу чергу зачепило тих жителів окупованого 9 років Донбасу, хто всі ці роки був на боці Росії.

«У людей на окупованих територіях виникло відчуття нестабільності. А саме відчуття стабільності було головним мотиватором, заради якого вони «проголосували» на так званих референдумах за приєднання до Росії. Тепер вони його втратили», – пояснив він Донбас Реалії.

А от аналітикиня фонду «Повернись живим» Марія Кучеренко вважає: спроба державного перевороту в РФ та її дивна розв’язка жодним чином не вплинула на настрої жителів окупованого Донбасу.

Те, що заколотників «пробачили» й не покарали (принаймні поки що) – навряд чи змусить лояльну до Росії частину донеччан та луганчан звинуватити Путіна у слабкості. Радше, навпаки, впевнена експертка: «Цар всидів. Цар записав звернення, що смута суне на Росію. І ця смута була зупинена дипломатичним шляхом. Цар мудрий. Приблизно так сприймає це тамтешнє населення».

Радісний Пригожин залишає Ростов увечері 24 червня
Радісний Пригожин залишає Ростов увечері 24 червня

Пушилін і Пасічник напружились

А от хто точно зараз почувається дуже невпевнено – це так звані очільники «республік» та вся їхня вертикаль «влади». 24 червня десятки чиновників і керівників підприємств, наче за командою, вийшли із шаблонними відеозверененнями: обидва в дусі газети «Правда» зразка 1970-х запевняли у своїй відданості «дорогому Володимиру Володимировичу».

Журналіст Сергій Гармаш нагадує: «Пушилін і Пасечник вважалися завжди лояльними до Пригожина. Збиралися навіть пам’ятник ставити «вагнерівцям» в Бахмуті. 24 червня вони всі висловилися проти Пригожина. І це б’є по їхньому іміджу як серйозних людей, тому що є прибічники Пригожина і «вагнерівців», а їх багато, – в очах таких людей ці керівники втратили, впали».

Також, зауважує Гармаш, «Путін зараз буде зважати на те, що у них (Пушиліна і Пасічника – ред.) були гарні стосунки із Пригожиним, і з’ясовувати – як його частини виходили з так званих «республік»?» Адже саме з території окупованої Донеччини і Луганщини частини Пригожина 24 червня рушили на Росію.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

XS
SM
MD
LG