Доступність посилання

ТОП новини

Зеркаль закликала суд в Гаазі на час розгляду справи проти Росії запровадити термінові заходи


Слухання позову України проти Росії в Міжнародному суді в Гаазі, 6 березня 2017 року
Слухання позову України проти Росії в Міжнародному суді в Гаазі, 6 березня 2017 року

Голова делегації України, заступник міністра закордонних справ з євроінтеграції Олена Зеркаль закликала Міжнародний суд в Гаазі на час розгляду справи «Україна проти Росії» запровадити низку термінових заходів.

«Невиправдані страждання, завдані українському народові, вимагають відповідальності у рамках міжнародного права, але це питання для іншого дня… Ми вимагаємо негайних заходів для захисту й порятунку тисяч, а можливо, й мільйонів невинних життів, а також вкрай необхідного захисту українців на сході та в окупованому Криму», – заявила Зеркаль.

Голова української делегації перерахувала ці вимоги: зокрема, Росія має утриматися від будь-яких дій, що можуть погіршити або поглибити спір під егідою Комітету з ліквідації расової дискримінації перед Міжнародним судом чи ускладнити його вирішення.

«Росія має утриматися від будь-яких актів расової дискримінації проти людей, груп чи установ на підконтрольних їй територіях, включно із Кримським півостровом.Росія має припинити й утримуватися від актів політичних і культурних заборон проти кримських татар, включно із скасуванням декрету, що забороняє Меджліс. Росія на час розгляду у Міжнародному суді має припинити й утримуватися від актів політичних і культурних заборон проти етнічних українців в Криму», – зазначила вона.

Напередодні звинувачення української сторони у суді в Гаазі були заперечені представниками Росії.

6 березня у Міжнародному суді (Гаага, Нідерланди) – головному судовому органі ООН – розпочалися публічні слухання за позовом України проти Росії. Україна просить Міжнародний суд про тимчасові заходи на час розгляду справи.

Серед них – домогтися від Росії негайно припинити матеріальну й іншу підтримку «груп, що вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні», і вчинити тиск на такі групи, щоб вони надалі не здійснювали таких актів, а також утриматися від дискримінації у Криму, зокрема, зупинити чинність заборони Меджлісу кримськотатарського народу і його діяльності й розслідувати зникнення кримських татар.

Після російської анексії Криму на Донбасі триває збройний конфлікт, внаслідок якого загинули, за даними ООН, майже 10 тисяч людей. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». Росія також стверджує про «законність» захоплення Криму всупереч міжнародному праву як «відновлення справедливості».

XS
SM
MD
LG