Доступність посилання

ТОП новини

Не тільки Часів Яр: війська РФ підійшли до Очеретиного та Красногорівки?


Проєкт DeepState ввечері 15 квітня повідомив про нове просування армії Росії біля Очеретиного, Бердичів, Старомайорського та Красногорівки. У ЗСУ цю інформацію не коментували.

Очеретине та Бердичі розташовані на північний захід від Авдіївки. Після виходу з міста ЗСУ два місяці тому армія РФ продовжила тиснути на цьому напрямку, а українські сили були змушені відступати, не маючи, за словами військових оглядачів, підготовленої лінії оборони за містом.

Старомайорське – крайнє село на плацдармі, звільненому Силами оборони минулого року південніше Великої Новосілки на півдні Донецької області.

За кілька десятків кілометрів на схід розташований Вугледар – місто, яке військам РФ не вдалося захопити «в лоб». А Красногорівка – це де-факто західне передмістя Донецька, бої на околицях якого йшли з 2014 року. Наразі армія агресора, судячи з карти DeepState, підійшла до його межі.

Бої на всій лінії фронту стають інтенсивнішими. Вранці 16 квітня Генштаб ЗСУ повідомив про 104 зіткнення, найбільше – на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. За добу до цього атак армії агресора було майже вдвічі менше – 54.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • Росія зосереджує сили для прориву на захід від Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець–Донбас та захоплення Часового Яру. Про це 14 квітня, під час поїздки на одну з ділянок фронту, заявив головком ЗСУ Олександр Сирський. Також головком зазначив, що «вище російське воєнне керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня».
  • Ввечері 14 квітня президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні заявив, що ситуація на Донецькому напрямку «стає більш важкою».
  • Армія Росії розпочне новий наступ на Донбасі наприкінці весни – на початку літа цього року, заявив в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня, голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов. За його прогнозом, російські сили намагатимуться рухатись у напрямку Покровська.
  • Видання Politico 3 квітня опублікувало матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет.
  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. За прогнозами аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • Територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу на сході України, заявила 29 лютого розвідка Великої Британії. За її даними, армія РФ відтоді просунулась на 6 км від центру міста і «майже напевно» отримала контроль над Ласточкиним, Степовим і Сєверним.
  • Сили оборони України відійшли від селища Ласточкине, щоб «організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі і не допустити подальшого просування супротивника далі в західному напрямку». Про це повідомив спікер ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій вдень 26 лютого в ефірі телемарафону.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 17 лютого заявив про виведення українських підрозділів з Авдіївки. Через два дні, 19 лютого, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що на Авдіївському напрямку українські військові закріпилися на «нових рубежах оборони».
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».

XS
SM
MD
LG