Доступність посилання

ТОП новини

Як українську міліцію перетворити на справжню поліцію?


Патрульна служба – вдалий, але тільки перший і найлегший крок

Київ – Патрульна поліція, ліквідація МРЕВ, початок атестації працівників МВС: останній рік багато чого змінив у правоохоронній системі України. Принаймні зовні, й про це напередодні звітував міністр Арсен Аваков. Чи є зміни по суті? І що, крім патрульних поліцейських на вулицях, отримало українське суспільство від авторів реформи системи внутрішніх справ?

«Ми роздягли хирляве, ожиріле, миршаве тіло міліції, яким воно було. Ми тільки починаємо над ним працювати. Ми починаємо його мити, приводити до ладу. А ви прямо зараз хочете, щоб воно було красивим», – міністр Арсен Аваков був щедрим на образність, описуючи, як за рік просунулась реформа МВС.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Поліція – це сервіс, багато разів повторив під час звіту Аваков. Судячи з його слів, він вважає, що на сервіс її уже перетворив: «Я починав цей рік в уряді одним із найвпливовіших міністрів, якому підпорядковувалось велике військо міліціонерів, а закінчую цивільним міністром, який делегував усі повноваження голові Національної поліції, чудовому спеціалісту і прекрасній дівчині Хатії Деканоідзе».

Завданням реформи було змінити «міністерство міліції» на європейське Міністерство внутрішніх справ. І Арсен Аваков вважає, що це вже відбулось, що він уже не головний міліціонер, а цивільний міністр – лобіст усіх тих служб, які входять до міністерства – поліції, Нацгвардії, служби надзвичайних ситуацій, міграційної і прикордонної.

Патрульні за кілька місяців зробили те, що не робилось десятки років – Кур

Найбільша зміна, яку видно неозброєним оком – патрульна поліція. Аваков називає її першим і найлегшим кроком. Нині патрульна служба працює у семи містах, у багатьох інших кандидатів уже набрали, тривають навчання. До травня патрульна поліція запрацює у 29 містах України, каже Арсен Аваков.

Сьогодні проект патрульної поліції – це візитна картка реформи МВС. Але це лише початок
Арсен Аваков

«Сьогодні проект патрульної поліції – це візитна картка реформи МВС. Але це лише візитна картка, початок, і найлегший початок. За патрульною поліцією потрібно реформувати кримінальну, треба виділяти функції, які зараз ідуть в сервіс, треба говорити про підвищення безпеки в цілому, про райвідділки, про дільничних… Величезний пласт роботи!» – зазначив він.

Патрульна поліція – це 10-та чи 20-та частина від усіх тих, хто бореться зі злочинністю, і її головна функція – представницька: подобатись людям, каже полковник міліції, один із засновників київського УБОЗу Валерій Кур. Він вважає, що підхід брати нових людей «не з системи» у випадку з патрульними дуже добре спрацював. Вони зробили головне: повернули до правоохоронців довіру, хоча заслуга у цьому – швидше світового співтовариства, яке профінансувало реформу, і грузинських спеціалістів, які зробили практичну частину роботи.

Те, що туди пішли хлопці і дівчата з вулиці, я оцінюю як позитивний фактор. Вони ще романтики
Валерій Кур

«Те, що туди пішли хлопці і дівчата з вулиці, я оцінюю як позитивний фактор. Чому? Ми всі, професіонали, маємо свою професійну недугу: ми деформовані. Вони ще романтики, і дуже сильні романтики. І ось вперше за кілька місяців вони зробили те, що інші не зробили за десятки років», – говорить Кур.

На запуск патрульної поліції витратили 25 мільйонів доларів, це все міжнародна технічна допомога: 15 мільйонів – від США, 10 – від Канади, каже міністра Аваков. Зі 190 мільйонів доларів, обіцяних на підтримку реформ віце-президентом США Джозефом Байденом, частина також буде спрямована на реформування правоохоронної системи.

До весни нова патрульна поліція з’явиться у 29 містах України, пообіцяв Арсен Аваков
До весни нова патрульна поліція з’явиться у 29 містах України, пообіцяв Арсен Аваков

Третина київських міліціонерів провалились на тестах

Але так, як це було зроблено з патрульною службою, не можна вчинити з іншими поліцейськими підрозділами, які розслідують злочини: цим фахівцям потрібна багаторічна підготовка, їх не можна підготувати за два місяці. Тому тут задача на порядок складніша – як почистити лави, так, щоб після цього було кому працювати.

Автори реформи запропонували всеохоплюючу атестацію. Поки що міліціонери умовно переведені в Національну поліцію, але вони – тимчасові виконувачі обов’язків. Далі усі вони мають пройти атестацію. Вона зараз почалась у Києві й Київській області, тут її пройшли 12 тисяч міліціонерів.

Понад третина з тих, хто складав тести, показали дуже низький результат, несумісний з подальшою службою
Арсен Аваков

«Кожен з них склав по два тести, – коментує Аваков систему. – Один – general skills, інший тест професійний. І зараз кожен з них готується до співбесіди. На превеликий жаль, понад третина з тих, хто складав тести, показали дуже низький результат, несумісний з подальшою службою».

До Нового року в Києві і області закінчиться переатестація міліціонерів, далі вона відбудеться по всій країні. Повне оновлення міліції-поліції Арсен Аваков обіцяє через 6 місяців. Поряд з тим, що атестацію у Києві не пройшла третина міліціонерів, з органів внутрішніх справ загалом у цьому році звільнили 47 тисяч співробітників зі 180 тисяч. Такі великі кадрові втрати компенсуватимуть новим набором: буде оголошений конкурс на набір у Національну поліцію, так, як це було з патрульними. Але брак кадрів уже нині чималий – за словами Валерія Кура, на одного оперативника припадає матеріалів, як на 10-х фахівців.

«Старі» міліціонери, які хочуть продовжити службу, після тестів потрапляють на співбесіду в атестаційну комісію. Територіальні комісії формує центральна у Києві, вона складається з 17 членів. 5 з них – західні експерти , які працювали у правоохоронних органах і департаменті юстиції США. Троє представляють українське експертне середовище – це Євген Захаров з Харківської правозахисної групи, Юрій Бутусов з видання «Цензор.нет» і голова громадської ради при МВС Володимир Мартиненко. Решта дев’ятеро – це чиновники МВС і депутати.

Але є ще важливий момент: для допуску до атестації потрібна така умова, як відсутність претензій з боку служби внутрішньої безпеки, тобто структури, яка проводить внутрішні розслідування в МВС. Оперативник Валерій Кур вважає, що внутрішня безпека в цій справі – поганий запобіжник, тому що всі документи, компромат, який назбирали ці структури, зацікавленими людьми давно вилучений. І якщо орієнтуватися на дані внутрішньої безпеки – це не лише нічого не покаже, а навіть, навпаки, може призвести до «відбраковування» професіоналів, які комусь не догодили.

Кур вважає, що участь громадськості в атестаційних комісіях Національної поліції недостатня. «Сьогодні неможливо технічно підібрати людей – чи він брав участь у знищенні Майдану, в тортурах, чи був замішаний у корупційні скандали, що з його тіньовим бізнесом – немає такої інформації», – констатує експерт. На його думку, до відбору треба залучити набагато більше представників суспільства – правозахисників, журналістів, учасників Майдану, плюс провести дослідження громадської думки щодо того, якою суспільство хоче бачити поліцію.

Сервісні центри МВС – це саботаж закону – Коліушко

Проте МВС – це не тільки слідство, це ще і різноманітні послуги, які громадяни отримують у структурах цього міністерства. Права на управління транспортними засобами, реєстрація цих транспортних засобів, закордонні паспорти, різноманітні довідки… За останній рік в Україні були ліквідовані МРЕВ, замість яких тепер є сервісні центри МВС. Але саме в сервісній частині залишається більшість недоліків нинішньої реформи, вважає керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. МВС зберігає свою, окрему, систему сервісних центрів, хоча закон вимагає надавати усі адмінпослуги через єдині, муніципальні, центри.

«По-перше, витрачають на це державні гроші, створюючи паралельну систему офісів, – каже він, – а по-друге, створюють проблеми громадянами, які замість того, щоб знати, що вони всі послуги отримують в муніципальних центрах надання адмінпослуг, мають вирішувати: та послуга, яка їм потрібна, – це МВС чи не МВС?»

Це дійсно правильні кроки, спрямовані на реформування. Але не можна говорити про те, що реформа уже мало не завершилась
Ігор Коліушко

«З того всього, про що звітував міністр Аваков, більшість – це дійсно правильні кроки, спрямовані на реформування, – додає експерт. – Але проблема в тому, що вони лише початі, лише задекларовані. Не можна говорити про те, що реформа уже мало не завершилась, як він це, фактично, подавав».

Загалом Ігор Коліушко каже, що «міністерство міліції» стане справжнім Міністерством внутрішніх справ, коли буде реформований апарат – він має наповнитися цивільними спеціалістами, а територіальні підрозділи МВС в областях мають бути ліквідовані.

Як українську міліцію перетворити на справжню поліцію? Про це йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагмент ефіру можна послухати нижче:

Як українську міліцію перетворити на справжню поліцію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG