Як діяти під час спалаху кору?
arrow_upward
format_size
mode_comment
remove
add
undo
arrow_downward

Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Як діяти під час спалаху кору?
share
спецпроекти інфографіка новини статті фото відео розсилка розклад про нас зворотній зв'язок

долучайтеся:

Деталі
Як діяти під час спалаху кору?
«Вакцинуються не від захворювання, а від ускладнень» – лікар-епідеміолог
Дізнатися
Гість: Олег Рубан – начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві, заслужений лікар України, лікар-епідеміолог

З початку року в Україні захворіли на кір близько 200 людей, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я. Епідемії немає, заявила виконувач обов’язків міністра Уляна Супрун. Підйом захворюваності на кір є прогнозованим, він стається кожні 5-7 років, зазначають фахівці. За даними Громадського центру здоров’я при МОЗ, за 2017 рік на кір захворіло понад три тисячі людей, в Одесі були зафіксовані 5 смертельних випадків.

Як розпізнати, що людина заразилася кором?
Чи схожі ці симптоми на застудні?
Чи врятує від кору дезінфекція приміщень?
Коли має проводитися щеплення?
Чи можливо його робити зараз, під час спалаху кору?
Щеплення безкоштовне?
Чи можна проводити щеплення вже дорослим людям?
Чому хворіють навіть ті, хто проходив щеплення?
Коли не можна робити щеплення?
Які ускладнення може принести кір?
Чому люди не роблять щеплень, хоча знають це все?
Як розпізнати, що людина заразилася кором?

Основні симптоми: нежить, підвищена температура до 39-40 градусів, а особливо – це поява висипання, яке починається з голови та слизових оболонок (на внутрішній стороні щік, наприклад), а також ураження кон’юктиви (слизової оболонки ока).

Висипання можуть з’явитися на третю добу від початку нездужання. Характерна ознака висипання – спершу з’являється на слизових оболонках, за вухами, а далі вони спускаються вниз по всьому тілу, розповідає Олег Рубан.

Чи схожі ці симптоми на застудні?

Так, тому при наявності у дітей чи дорослих таких ознак треба негайно звертатися по медичну допомогу.

«Лікар вже визначить тяжкість захворювання і необхідність госпіталізації. Кір – вірусне захворювання, яке, перш за все, викликає важкі ускладнення у дорослих нещеплених людей», – зауважує лікар-епідеміолог.

Чи врятує від кору дезінфекція приміщень?

Перш за все інфекція передається повітряно-крапельним шляхом в організованих колективах у закритих приміщеннях.

Заходи, які зменшують ризик захворювання: дотримання температурного режиму, провітрювання, вологе прибирання, проведення дезінфекції.

«При виявленні хворого, обов’язково визначається кількість осіб, із якими він контактував і проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи, в тому числі і вакцинація», – пояснює начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

Коли має проводитися щеплення?

За графіком щеплення проти кору, краснухи та паротиту вакцина вводиться дитині двічі: у віці 12 місяців та у 6 років.

Чи можливо його робити зараз, під час спалаху кору?

Так, це не є протипоказанням

Щеплення безкоштовне?

Вакцина КПК проти трьох інфекцій: кір, краснуха паротит – це ефективна і корисна вакцина, із всіма лабораторними випробуваннями, міжнародною та українською сертифікацією, роз’яснює лікар.

Вакцину закуповує МОЗ і в будь-якій державній поліклініці її роблять безкоштовно для дітей за графіком щеплень (в 1 рік, та в 6 років).

«Якщо щеплення не було проведення через протипоказання, ігнорування батьків та певні складнощі, лікар може призначити додаткове щеплення і воно буде проведене дитині безкоштовно», – розповідає начальник головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві.

Чи можна проводити щеплення вже дорослим людям?

Необхідно. Але дорослим щеплення проводиться вже на платній основі – пацієнт має сплатити за вакцину.

«Ми зіткнулися із тим, що вразлива група в нас сягає від 6-15 років (діти, які народилися після 2006 року) і доросле населення. У 2006 році в нас було по 10-15 випадків кору на добу. І поки не провели жорстку масову вакцинальну кампанію, кір не пішов на спад», – зауважує Олег Рубан.

Чому хворіють навіть ті, хто проходив щеплення?

Це пов’язано із календарем щеплення, якщо вакцину ввели лише один раз.

При проведенні повного (дворазового) щеплення, захисні імунно-титри переважно зберігаються на рівні 90-95% і людина не захворіє. Але це залежить від організму: в іншої людини він може інакше зреагувати і в окремих випадках є вірогідність захворіти, пояснює лікар-епідеміолог.

«Перш за все у вакцинованих людей не будуть реєструватися ускладнення. Кір важкий на лікування та на ускладнення. Вакцинуються не від захворювання, а від ускладнень», – зазначає Олег Рубан.

До того ж ті люди, які мають протипоказання щодо вакцини. будуть захищені тоді, коли оточуючі навколо матимуть щеплення, бо поширення такої інфекції зведеться до мінімуму.

Коли не можна робити щеплення?

У вакцини є протипоказання – алергічні реакції, зокрема на антибіотики. Також її неможливо проводити вагітним.

Будь яке щеплення необхідно проводити по показанням і після проведення медичного огляду.

Які ускладнення може принести кір?

При ігноруванні лікування кору, можуть виникнути такі ускладнення як менінгіт, енцефаліт, пневмонія, пієлонефрит.

У 25% не лікований менінгоенцефаліт викликає смертельні випадки, наголошує лікар. Щодо вагітних – є загроза ранніх викиднів та ураження плоду.

Чому люди не роблять щеплень, хоча знають це все?

Через масову антивакцинальну кампанію із залученням різних зацікавлених осіб, яка проводиться з 2006 року, в тому числі серед медичних працівників, які вже несвідомо навчають батьків не проводити щеплення, формується така думка.

«Це смертельне ігнорування для нації, якщо не вакцинуються люди. Вакцинуватися необхідно, це найдієвіший, найефективніший захід у всьому світі. Що стосується дітей – до 2006 року жорстко проводили недопускання нещеплених дітей до занять. Є директиви в законі України про захист від інфекційних хвороб: нещеплені діти не повинні перебувати в організованих колективах. На жаль, демократичний підхід привів до того, що ми маємо зростання захворювань на керовані інфекції», – пояснює Олег Рубан.