Доступність посилання

ТОП новини

БПП збирає до себе позафракційних, щоб не вести переговори з Тимошенко


Депутати під час засідання Верховної Ради. Київ, 30 березня 2016 року
Депутати під час засідання Верховної Ради. Київ, 30 березня 2016 року

Ми близькі як ніколи до нової коаліції – заступник голови «Батьківщини»

Київ – Варіант коаліції «на двох» стає все більш імовірним у Верховній Раді. Учасники переговорів почали активно залучати позафракційних депутатів до своїх лав, щоби «Блоку Петра Порошенка» і «Народному фронту» вистачило власних голосів на створення коаліції. Хоча коаліційні переговори тривають, у парламенті дедалі більше говорять про відмову від союзу із «Батьківщиною» через її категоричні умови. Однак за ширмою цих розмов «Батьківщина» активно веде переговори на Банковій і натякає: коаліція з нею може бути вже у четвер. Або – вже ніколи.


Вимоги Тимошенко виконати неможливо, і тому в хід іде план «Б»: коаліція з двох фракцій – так формулюють подальші дії депутати у «Блоці Петра Порошенка».

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Сама Юлія Тимошенко звинуватила партнерів по переговорах у «брудній кампанії» проти неї – через те, що вони «вигадали» нові вимоги «Батьківщини». Тимошенко наполягає, що в її вимогах від початку переговорів нічого не змінювалось: вони зводяться приблизно до десяти законопроектів – у газовій, пенсійній, аграрній і тарифній сферах.

Ми не змінювали умов. І не змінимо
Юлія Тимошенко

«От пакет, який ми з першого дня переговорів і до сьогодення називаємо. Ми не змінювали умов. І не змінимо. Ніяких інших кулуарних вимог ми не виставляємо», – сказала Юлія Тимошенко.

Але озвучені лідером «Батьківщини» вимоги суперечать правилам МВФ, саме тому партнери в переговорах вважають, що виконати їх неможливо. А крім того, все зводиться до того, чи візьме на себе такі зобов’язання майбутній прем’єр-міністр.

Проблема не у фракціях, проблема у Гройсмані. Якщо він може бути прем’єром після прийнятих законів, то можна домовлятися. Якщо ні – ці вимоги не співпадають з реальністю
Вікторія Сюмар

«Проблема в даному випадку не у фракціях, проблема у Гройсмані, який або сприймає такі вимоги… Якщо він сприймає і бачить, що може бути прем’єром після прийнятих законів про підвищення зарплат і пенсій, зниження тарифів, і він бачить, де взяти цей ресурс, то, напевне, можна домовлятися. Якщо ні – то це об’єктивні причини, чому ці вимоги не співпадають з реальністю», – коментує депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, чому переговорники не можуть підписатися під ультиматумом Тимошенко.

За словами Сюмар, Тимошенко і Гройсман напередодні багато говорили за зачиненими дверима.

До БПП кличуть вигнанців із «Самопомочі» і «групу Балоги»

Переговори з позафракційними депутатами ведуть нині і «Блок Порошенка», і «Народний фронт», але в останньому вважають цей варіант ризикованим для себе.

«Я вважаю нашу фракцію достатньо одностайною, – говорить Вікторія Сюмар, – і я вважаю, що це складна ситуація, коли туди будуть вливатися інші люди. Дуже важливо дивитися на їхню ідеологічну позицію. Більш природний шлях, як на мене, – поповнювати коаліцію саме за рахунок збільшення президентської фракції, бо там багато мажоритарників, вони виходили і можуть повернутися».

І вони вже повертаються: днем раніше до фракції прийняли Степана Барну, виключеного у грудні після спроби винести з-за трибуни Ради Арсенія Яценюка. А у середу віце-спікер оголосив про входження до БПП Ірини Суслової, колишнього депутата від «Самопомочі», яку ця фракція виключила у лютому 2015-го через голосування щодо призначення Віктора Шокіна генпрокурором.

У Раді збирають коаліцію без Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Олег Березюк
Олег Березюк

Переговори йдуть і з іншими екс-представниками «Самопомочі». «Це не наші депутати. Вони зробили свій моральний вибір. Ми бажаємо їм успіху», – відгукується на це голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк та каже, що партія однозначно залишиться в опозиції до нової коаліції.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Крім того, БПП веде консультації з екс-членом Радикальної партії, мажоритарниками та «групою Балоги» – як мінімум, із сімома парламентарями, кажуть депутати. Якраз 7 голосів і не вистачає переговорникам, щоб сформувати коаліцію. За словами депутата від «Блоку Порошенка» Сергія Лещенка, позафракційні збиралися на переговори напередодні ввечері в Адміністрації президента.

«Питання лише в тому, яка ціна цієї єдності. Якщо вони просто вступають, без якихось додаткових бонусів, – то це одне, якщо вони вступають в обмін на корупційні зв’язки, призначення – це інше, – каже він. – Ми це вже просто проходили багато разів, коли фракції поповнювались депутатами, а взамін вони отримували преференції. На жаль, у нас немає практики, коли вступ у фракцію повинен голосуватися самою фракцією – було б цікаво почути аргументацію цих людей».

Коаліція з «Батьківщиною» буде в четвер або ніколи – Соболєв

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Однак, попри таку активізацію розмов про коаліцію без Тимошенко, переговори з нею самою не припиняються. У середу лідер «Батьківщини» була у Петра Порошенка на Банковій, а заступник голови фракції Сергій Соболєв після цього сказав Радіо Свобода, що переговори йдуть «достатньо успішно».

Якщо щось станеться, то станеться завтра, або вже ніколи
Сергій Соболєв

«Я думаю, що ми близькі як ніколи, щоб в Україні була створена нова коаліція», – висловив переконання він.

На запитання Радіо Свобода, яка ймовірність, що про коаліцію з «Батьківщино» оголосять у четвер, Соболєв відповів: «Якщо щось станеться, то станеться завтра, або вже ніколи».

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Тимошенко прагне дострокових виборів, але розуміє: вони неможливі зараз, бо в них не зацікавлені «Блок Порошенка» і «Народний фронт», і, швидше за все, вибори відбудуться восени – саме цим продиктована нинішня тактика Юлії Тимошенко, каже Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов. Теоретично вона готова вступати до більшості, але – не в ролі статиста, звідси і ультиматуми.

«Якщо у Гройсмана щось вийде – вона підтримала коаліцію, якщо ні – Тимошенко завжди може показати свою програму дій, свої вимоги, які не виконали коаліційні партнери», – вважає політолог. Розуміючи цю гру, додає він, дві великі фракції вирішили поки що формувати коаліцію без її участі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG