Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

В Україні зафіксований перший випадок коронавірусу COVID-19 – МОЗ

«Температура в людини була нормальна, після цього він через державний прикордонний пункт в’їзду в Україну повернувся до Чернівецької області. У Чернівецькій області також було додатково проведено температурний скринінг, заповнено опитувальник на особу і також повідомлена пам’ятка про самоізоляцію, оскільки людина подорожувала по країнах, у яких були зареєстровані випадки COVID-19. Сім’я, яка подорожувала, – це були чоловік і жінка – вони самоізолювалися. І буквально через два дні після самоізоляції в людини з’явилися симптоми, які говорили про те, що може виникнути коронавірусна інфекція», – повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він додав, що захворілий звернувся за консультацією до сімейного лікаря. Ввечері 29 лютого в чоловіка виникли симптоми, які потребували додаткової консультації в інфекційній лікарні: туди його транспортувала спеціальна бригада «швидкої».

«Вчора я говорив, що в нас були чотири випадки з підозрою. Сьогодні ця підозра підтверджена в однієї людини. Ці матеріали й зразки додатково передані до вірусологічної лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я. Випадок зареєстрований в Україні, ми розпочали працювати з контактними особами, з якими контактувала ця людина. Контактних осіб небагато. Про всіх їм відомо місцевим епідеміологам», – запевнив Ляшко.

Заступник міністра наголосив, що «жодних екстремальних або надзвичайних подій не сталося».

«Ми працюємо у звичайному штатному режимі. По нашому алгоритму ми перебуваємо в тій же фазі розвитку епідемії, коли ми говоримо, що в нас реєструються поодинокі випадки завізних випадків коронавірусної інфекції. У нас у подальшому є відпрацьований чіткий алгоритм, що ми робимо, коли буде зафіксована внутрішньокраїнна передача і коли буде зафіксоване поширення за межі певної адміністративної території – району, міста, області», – зазначив посадовець.

Він закликав людей не використовувати медичні маски, оскільки «це створює оману свого захисту й не дозволяє використовувати ефективні методи профілактики».

Заступник міністра нагадав, що потрібно часто мити руки, використовувати антисептики та уникати близького контакту з людьми, які мають симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції.

МОЗ оприлюднило два мультики з рекомендаціями про коронавірус

«Якщо ви відчуваєте, що захворіли, дотримуйтеся таких рекомендацій. При чханні та кашлі прикривайте рот і ніс серветкою, медичною маскою чи рукою в ліктевому згині. Одноразову серветку важливо одразу викинути та помити руки з милом або обробити спиртовмісним антисептиком. Якщо ви погано почуваєтеся, важливо залишатися вдома. Повідомте свого сімейного лікаря та дотримуйтеся його рекомендацій», – йдеться в першому мультику.

У другому мультику Міністерство охорони здоров’я розповідає, як знизити ризик інфікування новим типом коронавірусу.

«Уникайте контакту з людьми, у яких є ознаки температури та кашель. Правильно використовуйте медичні маски та засоби індивідуального захисту, особливо у медичних закладах. Мийте руки з водою і милом або дизенфікуйте засобом на основі спирту. Уникайте контакту з продуктами тваринництва, свійськими чи дикими тваринами, щоб запобігти передачі вірусу від них. Після контакту ретельно мийте руки, а під час приготування ретельно обробляйте м’ясні продукти», – повідомляють у другому мультику.

ВООЗ спростовує міфи про 2019-nCoV

Чи є сушарки для рук ефективними для знищення коронавірусу?

Ні. Сушарки для рук не є ефективними для знищення вірусу 2019-nCoV. Щоб убезпечити себе від зараження новим коронавірусом, необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити руки з милом. Вимиті руки слід ретельно висушити паперовими рушниками або сушаркою.

Чи може ультрафіолетова лампа для дезінфекції знищити новий коронавірус?

Ультрафіолетові лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання може спричинити подразнення шкіри.

Чи може обробка всього тіла спиртом або хлорвмісними засобами знищити новий коронавірус?

Ні. Розпилення алкоголю чи хлору по всьому тілу не знищить віруси, які вже потрапили у ваш організм. Розпилення таких речовин може бути шкідливим для одягу та слизових оболонок (очей, рота). Спирто- і хлоровмісні засоби можуть бути корисними для дезінфекції поверхонь, але їх потрібно використовувати відповідно до рекомендацій.

Чи вакцини для запобігання пневмонії можуть захистити вас від коронавірусу?

Ні. Вакцини проти пневмонії, такі як вакцина проти пневмококової інфекції та вакцина проти гемофільної інфекції типу B (Hib), не можуть захистити від нового коронавірусу.

Вірус настільки новий і настільки відрізняється від інших, що від нього потрібна спеціальна вакцина. Дослідники намагаються розробити вакцину проти 2019-нCoV, і ВООЗ підтримує їхні зусилля.

Хоча ці вакцини неефективні проти 2019-нCoV, вакцинація проти респіраторних захворювань рекомендується для захисту вашого здоров’я.

Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином допомогти запобігти зараженню новим коронавірусом?

Ні. Немає доказів того, що регулярне промивання носа сольовим розчином захищає людей від зараження новим коронавірусом.

За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може допомогти людям швидше одужати від застуди. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

Чи може вживання в їжу часнику запобігти зараженню коронавірусом?

Часник – це корисна їжа, яка може мати деякі антимікробні властивості. Однак під час нинішнього спалаху немає доказів того, що вживання часнику захищає людей від коронавірусу.

Чи кунжутна олія блокує потрапляння нового коронавірусу в організм?

Ні. Кунжутна олія не вбиває новий коронавірус. Деякі хімічні дезінфекційні засоби можуть знищити 2019-нCoV на поверхнях. До них відносяться дезінфекційні засоби на основі хлорки/хлору, ефірні розчинники, 75% спирт, надоцтова кислота та хлороформ. Однак вони мало впливають або взагалі не впливають на вірус, якщо наносити їх на шкіру або під ніс. Наносити ці хімічні речовини на шкіру може бути небезпечним.

Лише люди похилого віку можуть заразитися на коронавірус чи молоді люди також у зоні ризику?

Люди будь-якого віку можуть заразитися новим коронавірусом (2019-nCoV). Люди похилого віку та люди із вже існуючими захворюваннями (такими як астма, діабет, хвороби серця) схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусної інфекції.

ВООЗ радить людям будь-якого віку вживати заходів для захисту від вірусу, наприклад, дотримуючись належної гігієни рук та дихання.

Наскільки ефективними є теплові сканери для виявлення людей, заражених новим коронавірусом?

Теплові сканери ефективні для виявленні людей, у яких є лихоманка (коли температура перевищує звичайну температуру тіла) через зараження коронавірусом. Однак вони не можуть виявити людей, які заражені, але ще не мають гарячки.

Чи антибіотики ефективні для запобігання та лікування нового коронавірусу?

Ні, антибіотики не діють проти вірусів, лише проти бактерій.

2019-nCoV є вірусом, а отже, антибіотики не слід застосовувати як засіб профілактики чи лікування. Однак, якщо ви госпіталізовані через 2019-nCoV, вам можуть призначати антибіотики для лікування можливих супутніх бактеріальних інфекцій.

Чи є якісь конкретні ліки для профілактики чи лікування нового коронавірусу?

На сьогодні не існує конкретних ліків, рекомендованих для профілактики або лікування нового коронавірусу (2019-nCoV).

Однак інфіковані вірусом повинні отримувати належну підтримку для полегшення та лікування симптомів, а важкохворі повинні мати належну додаткову підтримку. Наразі проводяться дослідження конкретних методів лікування, які мають спочатку пройти клінічні випробування.

Паніка довкола коронавірусу: де правда, а де фейк?

Коронавірус: реальна небезпека чи інформаційний «шум»

Завжди треба намагатися отримувати точну інформацію, не реагувати на псевдоінформаційний «шум», зберігати спокій і бути готовим протидіяти ризикам, кажуть фахівці.

«Дотримуйтесь правил гігієни рук та респіраторної гігієни і не наближайтеся до людей, які виглядають хворими; керуйтеся інформацією, яка надходить по офіційних каналах;
не допускайте стигматизації і дискримінації людей на підставі їх походження», – сказав у своєму нещодавньому зверненні-заяві директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханс Клюге, виступаючи у Римі.

Окремо Клюге наголосив на «критично важливій ролі» засобів масової інформації: «Публікуйте тільки перевірену інформацію з офіційних джерел. Не женіться за сенсацією. Ваше завдання – діяти з користю для суспільства. Ваші дії – це частина зусиль громадської охорони здоров'я. Ви граєте важливу роль у захисті здоров'я і благополуччя своїх співгромадян».

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька:

«В Україні зареєстровано перший випадок зараження коронавірусом. При перевірці чергової партії зразків референс-лабораторія Центру громадського здоров’я зафіксувала в однієї особи наявність COVID-19.

Чоловік повернувся в Україну з Італії. Під час перетину кордону він не мав жодних ознак ГРВІ. Втім, отримавши пам’ятку про самоізоляцію, чоловік і його дружина сумлінно дотримувались рекомендацій. І, як зазначено у пам’ятці, при перших симптомах ГРВІ звернулися до лікаря.

Оскільки в анамнезі була подорож до Італії протягом останніх 14 днів, лікар прийняв рішення про госпіталізацію. Згідно із затвердженими алгоритмами, транспортування проводила спеціальна медична бригада. Відтоді чоловік перебував в ізоляції під наглядом лікарів.

Також, згідно алгоритму, була ізольована під наглядом лікарів дружина, оскільки вона була контактною особою.

Ситуація повністю контрольована. Медична система спрацювала чітко, згідно затверджених алгоритмів.

Нагадую, що в нас є понад 2 тисячі боксів та близько 12 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях. Понад тисячу лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч кваліфікованих медичних працівників, які знають – що і як робити у випадку підозри або захворювання на коронавірус.

Прошу всіх, особливо осіб, які повертаються з країн, де зафіксовано випадки зараження на коронавірус, дотримуватись інструкцій та рекомендацій ВООЗ. При перших ознаках ГРВІ звертатися до лікаря і обов'язково повідомляти про вашу подорож.

Актуальні ресурси з інформацією щодо коронавірусу:

Інформаційний сайт, де розміщено головне, що потрібно знати про COVID-19.
Сторінка з інформацією щодо коронавірусу на сайті МОЗ.
Головні новини, рекомендації та спростування міфів на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я».

Український уряд створив окремий сайт з усією актуальною інформацією про коронавірус.

Ось кілька відповідей на основні запитання про COVID-19:

«20% від усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів».

«В Україні тільки в інфекційних лікарнях 605 апаратів штучного дихання. Цього достатньо. За потреби будуть залучені апарати штучного дихання з інших лікарень».

Тим часом післязавтра, 5 березня, планують завершити період обсервації евакуйованих із Китаю українців та іноземців у Нових Санжарах.

В обсервації разом з евакуйованими перебуває і міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

«Зразок відправлено для остаточного підтвердження до Лондона»

Центр громадського здоров’я України інформує: «За дослідженнями вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України підтверджено перший випадок COVID-2019 в Україні. Ведення і визначення цього випадку, а також епідрозслідування ведуться відповідно до затверджених алгоритмів МОЗ, Центру громадського здоров’я України та рекомендацій ВООЗ.

Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області. Чоловік з дружиною повернулися з подорожі в Італію, почувався погано. Повідомив про свій стан та історію подорожей дзвінком до служби швидкої допомоги. Бригадою швидкої допомоги був госпіталізований 29 лютого в обласну клінічну лікарню.

Варто відзначити, що як хворий, так і бригада швидкої, лікарі та епідеміологи виконали усі національні та міжнародні рекомендації. Дружина хворого як контактна особа знаходиться під самоізоляцією вдома. За нею встановлено медичне спостереження.

Чоловік госпіталізований, ізольований та знаходиться під медичним наглядом. За підсумками ранкового огляду – температури немає, скарги на сухий кашель. Рентгенологічно ознак пневмонії немає. Зразок відправлено для остаточного підтвердження до Лондона.

В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів.

Історія подорожей: чоловік повертався в Україну з Італії літаком до Румунії, звідти – власним авто до Чернівців. У Румунії та на кордоні України проходив температурний скринінг, однак підвищеної температури не виявлено.

Як захиститися від інфікування:
🔸уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
🔸не торкайтеся обличчя немитими руками;
🔸часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
🔸ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
🔸уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:
🔹якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
🔹якщо ви відвідували Китай і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;
🔹під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
🔹необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина».

Мер Києва Віталій Кличко пише у фейсбуці:

«В Україні виявлений перший випадок захворювання на коронавірус. Пацієнт госпіталізований в Чернівецькій області. У Києві поки випадків цього вірусу не зафіксували.

Але ми, розуміючи загрозу, повинні бути готові до такого виклику. Хочу ще раз наголосити:

🔹В столиці підготовлені бази в семи столичних лікарнях для госпіталізації пацієнтів з підозрою на коронавірус. Три з них – для дорослих, три – для дітей і одна – для вагітних. На випадок ускладнення епідемічної ситуації столична влада визначила додаткові заклади охорони здоров’я, де є окремо розташовані корпуси.

🔹Підготовлені дві спеціалізованих бригади екстреної медичної допомоги для транспортування осіб з підозрою на коронавірус. Також всі швидкі дезінфікують двічі на день.

🔹Увесь комунальний громадський транспорт столиці перед виходом на лінію щодня обробляють дезінфекційними засобами.

🔹Я доручив департаментам освіти та охорони здоров’я КМДА організувати вимірювання кожного ранку температури всім вихованцям дитячих садочків та учням столичних шкіл.

🔹Столична влада, з власної ініціативи, замовила обладнання для проведення експрес-тестів на коронавірус в обох аеропортах Києва. Щоб пасажирам, у яких виявили високу температуру або ознаки можливого захворювання, могли зробити тест безпосередньо в аеропорту.

Я закликаю не піддаватися паніці. І відповідально ставитися до свого здоров’я і безпеки оточуючих. У разі симптомів вірусного захворювання – одразу звертайтеся до лікарів».

Через коронавірус на КПВВ Донбасу вимірюють температуру

На пунктах пропуску на лінії розмежування на Донбасі людям вимірюють температуру. Тих, у кого підвищена, відправляють до карети швидкої. Якщо там сформулюють підозру на Covid-2019, всіх пасажирів з автобуса та прикордонника, який їх перевіряв, доправлять у медзаклад.

Радіо Свобода розповідає, як люди на КПВВ реагують на санітарні перевірки через коронавірус.

Чи варто хвилюватися через коронавірус?

Американський лікар невідкладної домомоги Джеймс Філіпс вважає, що хвилюватися дійсно потрібно, проте без зайвої паніки.

«Протягом наступних кількох місяців я, скоріш за все, заражуся коронавірусом, – припускає Філіпс в статті для CNN, – Це лише проста математика, яку я прийняв. Але коли я ставав лікарем, я знав, що ця робота передбачає ризик, і я маю обов’язки перед пацієнтами та суспільством. Та судячи з того, що нам сьогодні відомо, мій ризик сильно захворіти або померти від коронавірусу є низьким. Мені пощастило бути відносно молодим і здоровим, але це стосується не всіх моїх медичних колег, які також, ймовірно, заразяться».

У Дніпрі виділили майже 100 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом

У Дніпрі вживають заходів для запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції, повідомив 3 березня заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я населення міськради Андрій Бабський. За його словами, з резервного фонду міського бюджету виділили 98 мільйонів гривень на відповідні заходи.

У Дніпрі також визначили шпитальну базу для прийому потенційних хворих – це 21-ша міська лікарня

У Чернівцях дружину інфікованого коронавірусом українця забрали на обсервацію до лікарні через протести мешканців будинку, де проживає жінка.

Про це «Громадському» повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Марія Поліщук: «Ми жінку забрали. Вона знервована і стомлена. Погодилася поїхати з нами. Забрали співробітники швидкої допомоги. Наголошую, для цього немає ніяких медичних підстав. Вона не становить загрози. Так само для дезінфекції не було підстав. В під'їзді будинку провели дезінфекцію, бо люди кричали».

Вона наголосила, що «для відправлення жінки на обсервацію немає медичних показників – це суто соціальні причини».

Марія Поліщук також зазначила, що не буде розголошувати, куди відвезли жінку заради її безпеки.

Чоловік, у якого діагностували COVID-19, почувається краще – лікарі

«На ранок чоловік мав температуру 36,7 градуса і незначний кашель. У нього нормальний апетит. Спостерігаємо позитивну динаміку», – повідомила завідувачка інфекційного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні Валентина Миндреску.

В Україні у шістьох людей підозрюють коронавірусну інфекцію – Ляшко

«Зараз в Україні є шість підозр на коронавірусну інфекцію. Вони також ізольовані й деякі зразки біологічного матеріалу є в референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, деякі будуть доставлені впродовж сьогоднішнього дня», – повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У Києві обмежать доступ батьків до шкіл через заходи запобігання коронавірусу – КМДА

У КМДА повідомили, що в рамках заходів із запобігання поширенню коронавірусу у школах Києва посилили контроль за станом здоров’я дітей і передбачили обмеження доступу на території навчальних закладів осіб, які не є безпосередніми учасниками навчального процесу, зокрема батькам.

«Ми запровадили комплекс заходів та обмежимо доступ до шкіл, у тому числі, і батькам. У школах запроваджено «п’ятихвилинки здоров’я» до і після уроків. Вчителі нагадують учням про правила особистої гігієни та поведінки при поширенні інфекційних захворювань. Правильна щоденна комунікація з дітками про елементарні правила гігієни – важлива частина цілого комплексу заходів із попередження будь-яких захворювань», – заявив на брифінгу заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

За його словами, в разі погіршення самопочуття дітям передусім вимірюватимуть температуру, школи забезпечені термометрами, закуплені дезінфікуючі та миючі засоби для усіх садків та шкіл. Крім того, у садках і школах посилено контроль за режимом миття рук та вологого прибирання приміщень.

Коронавірус: у аеропорту Запоріжжя відбулися спеціальні навчання

4 березня у міжнародному аеропорту Запоріжжя відбулися спеціальні навчання з виявлення можливих носіїв гострої респіраторну хвороби спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. За легендою навчань, до міста одним з міжнародних рейсів прибув чоловік, який повернуся з відпочинку у Італії і має ознаки захворювання на SARS-CoV-2.

Чи бояться Чернівці коронавірусу? Опитування

Радіо Свобода запитало про настрої жителів Чернівців після оприлюднення інформації про те, що в місті виявили інфікованого на коронавірус. Днем раніше, під багатоповерхівкою, де у квартирі перебувала дружина інфікованого на коронавірус, зібрались сусіди. Люди вимагали ізолювати її до лікарні, інакше погрожували перекрити дорогу.

Чи бояться Чернівці коронавірусу? Опитування – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG