Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

У Хорватії через коронавірус скасували приїзд на оздоровлення 35 українських ветеранів

У Хорватії через коронавірус скасували приїзд на оздоровлення 35 українських ветеранів, які захищали Україну на Донбасі. Про це повідомив посол України в Хорватії Василь Кирилич у твітері.

«Коронавірус перешкодив оздоровленню групи захисників України в Хорватії – запланований на 7 березня приїзд 35 ветеранів скасовано, але можливість не втрачено. Хорватські друзі України залишили в активі таку нагоду», – заявив Кирилич.

Термін обсервації в Нових Санжарах закінчився – Скалецька

Термін обсервації громадян, яких евакуювали з Китаю, закінчився, повідомила тепер уже колишній міністр охорони здоров’я Зорян Скалецька у Facebook. Вона упродовж двох тижнів перебувала з громадянами на території санаторію «Нові Санжари» в однойменному селищі на Полтавщині.

«14-денний термін обсервації закінчився. Ми вже спакували речі та готуємось повернутись до своїх родин, друзів та звичного життя. Найважливішим є те, що всі евакуйовані з Китаю, члени екіпажу та команда супроводу – не мають захворювання на коронавірус», – написала Скалецька.

Президент України Володимир Зеленський перебуває з візитом у Нових Санжарах на Полтавщині, де сьогодні, 5 березня, закінчився 14-денний термін обсервації евакуйованих з Китаю громадян.

Радіо Свобода транслює подію наживо:

МОЗ анонсує заборону масових заходів в Україні через коронавірус

«Найближчим часом, на жаль, ми будемо вимушені запроваджувати обмежувальні протиепідемічні заходи. Ми будемо забороняти проведення масових заходів, конференцій, спортивних заходів, закриватимемо тимчасово школи на обмежувальні протиепідемічні заходи, щоб зменшити масові скупчення людей», – заявив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу в Нових Санжарах на Полтавщині.

Він додав, що є ще близько 10 підозр на коронавірус в Україні: «Зараз у лабораторії ще близько 10 зразків, у яких по клінічних симптомах у нас може бути підозра на коронавірусну інфекцію, але ми не будемо говорити про діагноз, поки не буде чіткого підтвердження з лабораторії».

На Закарпатті виписали з лікарні всіх, хто перебував на обсервації через коронавірус

Із закарпатської обласної інфекційної лікарні виписали усіх, хто перебував на карантині чи обсервації через підозру на короновірус, повідомив 5 березня Мар’ян Мальчицький, в.о. директора КПН «Обласна клінічна інфекційна лікарня Закарпатської обласної ради»: «Коронавірусу у них не виявлено».

12 лютого в Закарпатську обласну інфекційну лікарню шпиталізували громадянина Китаю, який сам звернувся до медичного закладу. Чоловік, який за день до того прилетів у Київ з Китаю, не мав клінічних ознак хвороби.

24 лютого в обласну інфекційну лікарню відправили двох закарпатців. Чоловік із прикордонного села приїхав із заробітків з Угорщини, де працював на ринку з китайцями. Пацієнт був направлений на карантин в обласну інфекційну лікарню разом із дружиною.

25 лютого медики доправили до обласної інфекційної лікарні туристичну групу з 25 осіб. Приводом стала зафіксована прикордонниками підвищена температура у жінки, яка подорожувала в групі.

В області продовжується температурний скринінг на всіх пропускних пунктах.

«За добу в’їжджають в Україну через Закарпаття близько п’яти тисяч осіб, зокрема, дві тисячі з цих людей заїжджає через КПП «Тиса» у Чопі», – поінформував Роман Марценюк, начальник відділу прикордонного контролю і реєстрації штабу Чопського прикордонного загону.

Зеленський закликав українців менше їздити за кордон через поширення коронавірусу

Президент України Володимир Зеленський закликав українців менше їздити за кордон через поширення коронавірусу. Про це він сказав під час зустрічі з громадянами України, які відбули двотижневий карантин у санаторії «Нові Санжари» у Полтавській області, повідомили у Офісі президента.

«У порівнянні з багатьма країнами Європи у нас найменша кількість цих випадків, і ми це контролюємо», – заявив президент.

Він порадив надати перевагу внутрішньому туризму.

«У нас прекрасна країна, у нас багато місць, де можна нормально відпочити, доки ця історія завершиться», – зазначив Зеленський.

П’ятеро людей шпиталізовані в Чернівецькій області з підозрою на коронавірус – ОДА

П’ятьох жителів Чернівецької області шпиталізували через підозру на коронавірус, повідомляє обласна державна адміністрація.

«Вони мають ознаки інфекційного захворювання і повернулися з країн, де вже зафіксовано випадки COVID-19. Це, зокрема, Італія, Іспанія й Англія. Двох із них госпіталізували каретами швидкої медичної допомоги, троє звернулися до лікарів самі. Стан пацієнтів порушений, але стабільний. Усі вони мають підвищену температуру і кашель. У однієї хворої діагностовано пневмонію», – йдеться в повідомленні.

В ОДА вкотре наголосили, що на Буковині офіційно підтверджений один випадок інфікування коронавірусом. «Чоловік перебуває в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні. Він почувається добре, кашель полегшується, має добрий сон та апетит. Його дружина ізольована, за нею наглядають медики. Жінка не має жодних ознак захворювання», – мовиться в повідомленні ОДА у фейсбуці.

У Британії зафіксували першу смерть від коронавірусу

У Великій Британії зафіксована перша смерть від захворювань, викликаних новим коронавірусом.

Зазначається, що літнього пацієнта госпіталізували напередодні у графстві Беркшир.

Медики вважають, що померла людина заразилася вірусом на території Британії і спеціалісти намагаються відстежити коло людей, з якими вона контактувала.

Як свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса, станом на 5 березня, понад 53 тисячі людей одужали після захворювання на новий коронавірус SARS-CoV-2, раніше відомий як 2019-nCoV.

Київський університет Шевченка ввів обмежувальні заходи, щоб запобігти поширенню коронавірусу

Київський національний університет імені Тараса Шевченка з 10 березня вводить обмежувальні заходи, щоб запобігти захворюванням, викликаних коронавірусом SARS-CoV-2​. Про відповідний указ ректора університету повідомили на сайті навчального закладу.

Зокрема, забороняється проведення масових заходів освітнього, наукового, соціального, спортивного та мистецько-розважального характеру в усіх корпусах та на території університету. Також тимчасово не будуть направляти за кордон викладачів та студентів, і приймати іноземців.

Обмеження будуть діяти до окремого розпорядження ректора.

У Чернівецькій області надзвичайна ситуація і протиепідемічні заходи через коронавірус – МОЗ

У Чернівецькій області запроваджуються протиепідемічні заходи на 16 днів – комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Чернівцях 5 березня визнала реєстрацію випадку захворювання COVID-19, спричиненого новим коронавірусом, локальною надзвичайною ситуацією на регіональному рівні, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

У зв’язку з фіксацією в Чернівцях випадку COVID-19 у Чернівецькій області планується запровадження вимушених протиепідемічних заходів, зокрема заборони масових заходів, концертів, конференцій, спортивних подій і припинення навчального процесу, мовиться в повідомленні.

На згаданому позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чернівецької обласної державної адміністрації на території області рекомендовано припинення навчального процесу у закладах дошкільної, загальноосвітньої та вищої освіти, а також обмежити проведення масових заходів, повідомили також у МОЗ.

Коронавірус: кількість підтверджених випадків перевищила 100 тисяч

Кількість підтверджених випадків зараження новим коронавірусом сягнула 100 052. Про це свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса.

Зафіксовано 3398 летальних випадків. Видужав 55 671 хворий.

Станом на ранок 6 березня в Україні, як і раніше, зареєстрований один лабораторно підтверджений випадок COVID-19, що був виявлений у Чернівцях 3 березня.

Усі підозри на коронавірус в Україні не підтвердилися – МОЗ

Усі дев’ять підозр в Україні на викликане новим коронавірусом захворювання COVID-19 не підтвердилися, інформує Міністерство охорони здоров’я.

Інформація про це повідомлена в новому спеціальному телеґрам-каналі МОЗ із назвою «Коронавірус_інфо» з оперативною й поточною інформацією щодо ситуації з COVID-19 в Україні. «Це єдиний Telegram-канал, верифікований Міністерством охорони здоров’я. Всі новини, поточні дані, рекомендації та оцінка від фахівців», – повідомляє про нього міністерство.

Як мовиться в першому повідомленні каналу, станом на 6 березня в Україні не зареєстровано нових випадків захворювання COVID-19; до Центру громадського здоров’я надійшло 9 повідомлень про підозри на захворювання коронавірусом, але лабораторні дослідження у вірусологічній референс-лабораторії показали негативні результати, ні в кого не виявлено коронавірусної інфекції.

Єдиний наразі лабораторно підтверджений випадок COVID-19 в Україні був виявлений у Чернівцях 3 березня. За повідомленнями, хворий чоловік, який заразився під час перебування в Італії, нині перебуває в стабільному стані.

Чернівці: стан зараженого коронавірусом українця стабільний, але симптоми ще є

Українець, госпіталізований у Чернівцях з захворюваннями, викликаними коронавірусом, має стабільний стан, але симптоми Covid-19 у нього ще є. Про це на брифінгу 6 березня заявив голова Чернівецької ОДА Сергій Осадчук.

Він зазначив, що наразі тест-системи для виявлення коронавірусу є тільки в Києві, однак додатково вони надійдуть в Україну 12 березня – тоді їх передадуть і Чернівецькій області.

Китай повідомив про «реекспорт» захворювання COVID-19 із Ірану та Італії

Влада Китаю заявила 7 березня, що в цій країні всі нові випадки коронавірусу за межами епіцентру епідемії, міста Ухань, виникли за кордоном, насамперед в Ірані.

За даними Національної комісії охорони здоров’я, в Китаї зареєстровано 99 нових підтверджених випадків коронавірусних інфекцій за минулу добу. Станом на 6 березня таких нових випадків було 143. Нинішнє число є найменшим із 20 січня.

За межами центральної провінції Хубей зареєстровано 25 нових підтверджених випадків, з них 24 – у людей, які прибули з-за меж Китаю.

Медичний персонал серед пацієнтів із легкими симптомами захворювання COVID-19, які відпочивають вночі у тимчасовій лікарні, встановленій на спортивному стадіоні в Ухані. 18 лютого, 2020 року
Медичний персонал серед пацієнтів із легкими симптомами захворювання COVID-19, які відпочивають вночі у тимчасовій лікарні, встановленій на спортивному стадіоні в Ухані. 18 лютого, 2020 року

Більшість цих людей прибули до столиці провінції Ґаньсу, міста Ланьчжоу, комерційними рейсами з Ірану з 2 по 5 березня. Столиця країни Пекін повідомила про чотири нові випадки, три хворі прибули з Італії.

Другий день поспіль не фіксується нових інфекцій у провінції Хубей за межами столиці регіону, міста Ухань.

Захворювання COVID-19 спричиняє коронавірус SARS-CoV-2, раніше відомий як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у складніших випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Але більшість хворих видужує.

Коронавірусу не виявили в доправлених у лабораторію 20 зразках – МОЗ

Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що у вірусологічній референс лабораторії Центру громадського здоров'я дослідили 20 доставлених зразків матеріалів і позитивних на COVID-19 не виявили. Про це йдеться в повідомленні МОЗ 8 березня.

У міністерстві уточнили, що шість зразків матеріалів були відібрані в осіб з підозрою на COVID-19 і 14 – від контактних.

«Протягом дня 7 березня до Центру надійшло одне повідомлення про підозру на COVID-19 у Чернівецькій області. Всього з початку 2020 року до Центру надійшло 38 повідомлень про підозру на COVID-19, отримано один позитивний результат», – йдеться в повідомленні.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса, станом на 8 березня кількість підтверджених випадків зараження новим коронавірусом у світі сягнула 106 437. Зафіксовано 3594 летальних випадків. Видужали 60 093 хворих.

У Чехії через коронавірус ухвалили нові правила для тих, хто повернувся з Італії – виправлено

Міністерство охорони здоров’я Чехії ухвалило нову низку заходів, які стосуються боротьби з поширенням коронавірусу в країні. Зокрема, від 7 березня всі люди з правом постійного чи тимчасового проживання в Чехії, які повертаються з Італії, зобов’язані відразу після приїзду сконтактуватись по телефону зі своїм лікарем, чи з «медичною установою для дітей і дорослих».

У разі, якщо вони не зареєстровані в жодній з таких установ, «необхідно звернутись до будь-якої установи, яка надає допомогу в ділянці загальної практичної медицини чи практичної медицини для дітей і дорослих», зазначено в новоухваленому документі. Після цього лікар встановлює для такої особи обов’язкові 14 днів карантину.

У відповідності до нових правил, іноземці, так само, як і чеські громадяни, не мають права залишати своє житло протягом двох тижнів після приїзду з Італії.

«Дотриманням карантину ми несемо відповідальність не тільки за своє здоров’я, але також за здоров’я наших близьких і всього суспільства», – наголосив міністр охорони здоров’я Адам Войтєх.

За порушення карантину загрожує, у відповідності до закону про захист громадського здоров’я, штраф у три мільйони крон (в перерахунку понад 3 мільйони 330 тисяч гривень).

Особи в карантині матимуть право на грошову допомогу, зазначив прем’єр Чехії Андрей Бабіш. Він також звернувся до працедавців шукати для своїх працівників можливості для тимчасового виконання роботи в домашніх умовах.

Станом на кінець дня 7 березня в Чехії зареєстровано 26 осіб заражених коронавірусом. Як повідомив на своїй твітер-сторінці міністр Адам Войтєх, протягом останньої доби кількість тих, хто захворів, зросла найбільше за час реєстрації першого випадку – 6 нових хворих. Стан здоров’я усіх задовільний.

Іран повідомив про 49 нових смертей від коронавірусу і зупинив авіарейси в Європу

Міністерство охорони здоров'я Ірану повідомило про 49 нових смертей від коронавірусу протягом останньої доби. Тепер загальне число тих, хто помер від викликаного коронавірусом захворювання COVID-19 в Ірані, сягнуло 194.

У міністерстві додали, що в країні підтверджені понад 6,5 тисячі випадків інфікування.

Влада країни закликала іранців уникати подорожей по країні і залишатися вдома за можливості.

IranAir, місцевий цивільний авіаперевізник повідомив, що скасовує всі рейси до Європи через «обмеження, які накладає Європа з незрозумілих причин».

Через коронавірус в Ірані померли кілька посадовців, зокрема радник верховного лідера і колишній посол у Ватикані. Ще у частини чиновників виявили вірус, зокрема у віцепрезидента, заступника міністра охорони здоров'я і в понад 20 членів парламенту.

Іран закрив школи й університети, зупинив проведення масштабних культурних і спортивних подій і зменшив кількість робочих годин – у рамках заходів боротьби з коронавірусом.

Папа Франциск через коронавірусі звернувся до вірян через інтернет-трансляцію

Папа Римський Франциск 8 березня порушив багатовікову традицію і вперше звернувся з недільною проповіддю до вірян не з Апостольського палацу, а за допомогою інтернет-трансляції. Метою такого кроку було уникнути поширення коронавірусу, випадок якого зафіксували і у Ватикані.

Як повідомляє агентство Reuters, записана проповідь лунала на площі Святого Петра, де зібралися кілька сотень людей. Зазвичай на площі, щоб послухати проповіді понтифіка, збираються десятки тисяч людей.

Італія, найбільш постраждала від коронавірусу в Європі, тим часом готується до фактичного закриття кількох своїх регіонів через поширення коронавірусу.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса, станом на 8 березня кількість підтверджених випадків зараження новим коронавірусом у світі сягнула 106 437. Зафіксовано 3594 летальних випадків. Одужали 60 093 хворих.

Запорізькі медики заперечили інформацію про підозру на коронавірус у шпиталізованого чоловіка

У Запорізькому обласному лабораторному центрі МОЗ України заперечили інформацію, що з’явилася 10 березня у місцевих ЗМІ, про шпиталізацію до лікарні Оріхова Запорізької області чоловіка з підозрою на COVID-19.

Як повідомили в установі, до медичного закладу по лікарняну допомогу звернуся чоловік, який раніше перебував у Єгипті, втім, на час його візиту до іноземної країни там не було зафіксовано жодного випадку захворювання COVID-19. Наразі у пацієнта Оріхівської лікарні лабораторно підтверджено грип.

Єдиний наразі лабораторно підтверджений випадок COVID-19 в Україні був виявлений у Чернівцях 3 березня. За повідомленнями, хворий чоловік, який заразився під час перебування в Італії, нині перебуває в стабільному стані.

Через коронавірус Італія поширила обмеження на всю свою територію

Мілан на карантині, березень 2020 року
Мілан на карантині, березень 2020 року

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив про розширення обмежувальних заходів, запроваджених кілька днів тому на півночі Італії, на всю територію країни. Зокрема, запроваджуються обмеження на поїздки по Італії, щоб зупинити поширення коронавірусу: «Не буде так званих «червоних зон». Італія повністю оголошується захищеною територією, починаючи з вівторка».

Журналісти повідомляють, що обмеження стосуються тих, хто перебуває на карантині. Список підстав для поїздок може залишиться досить широким.

В Італії до вечора понеділка, за одну добу, зросло число тих, які заразилися, на 1807 осіб. Загальна кількість інфікованих становить 9172. Смертельних випадків в Італії – 463.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG