Доступність посилання

ТОП новини

Від «грандіозного котла» – до боїв за трасу. Три оточення сил ЗСУ, які не вдалися Росії


Хід наступу російських військ у перші дні вторгнення
Хід наступу російських військ у перші дні вторгнення

Із першого етапу повномасштабного вторгнення Росії в Україну військові експерти, західні аналітики та розвідка стверджували: один із планів Кремля полягає у створенні великого «котла» для сил Збройних сил України на Донбасі, з метою відрізати їх від решти української армії. Масштаби цього «котла» постійно змінювались, і станом на четверту декаду 2022 року про його ймовірність взагалі вже не йдеться.

Радіо Донбас.Реалії розповідає про три спроби Кремля оточити Донбас.

Станом на 24 лютого 2022 року ‒ день початку повномасштабного російського вторгнення ‒ українські сили на Донбасі були об’єднані у формування Операції об’єднаних сил (ООС) та вважалися найбоєздатнішою частиною українських військ.

Це було зумовлене кількома факторами:

  • українські сили на Донбасі складалися із досвідчених підрозділів, більшість з яких мали бойовий досвід ще з 2014 року та постійно перебували у зоні бойових дій;
  • через постійні бойові зіткнення та загрози, підрозділи у зоні ООС були найкраще озброєні та оснащені;
  • саме цим було зумовлено і те, що бригади у зоні ООС були ще й добре фортифікаційно укріплені. Окопувалися вони там 8 років.

Ось так виглядала лінія зіткнення на Донбасі до 24 лютого 2022 року:

Оточення та відрізання цих сил російськими військами, очевидно, стало би катастрофічним для обороноздатності України, яка цілком могла призвести до втрати всього лівобережжя країни.

Велике оточення (лютий-брезень 2022 року)

Якщо орієнтуватися на ось цю карту Міністерства оборони Великобританії від початку квітня 2022 року, можна побачити, що дві стрілки російського наступу (від Мелітополя на Запоріжжя, та від Харкова на Ізюм) прямують у зустрічних напрямках.

Приблизно такий напрямок наступу до початку вторгнення прогнозували західні ЗМІ.

Із осені 2021 подібних карт публікувалося безліч ‒ на всіх них російські війська мають одночасно атакувати з півночі та півдня, а саме на Донбас заходити відразу з кількох напрямків.

Так російське вторгнення прогнозувала впливовий американський канал NBC із посиланням на джерела у Пентагоні. Перша половина лютого 2022
Так російське вторгнення прогнозувала впливовий американський канал NBC із посиланням на джерела у Пентагоні. Перша половина лютого 2022

Тоді висловлювалися припущення, що російське командування поставило собі амбітний план оточення угруповання українських військ на Донбасі широким колом. Західні аналітики називали це «пасткою», у яку російське командування спробує захопити українських військових.

Гіпотетично можна уявити, що оточення могло проходити через Павлоград та Лозову. З огляду на швидкість просування російських військ, бої під Києвом, спроби наступу на Одесу, реалізація цього плану видавалася цілком ймовірною.

Слов’янськ та Краматорськ під загрозою (травень-липень 2022 року)

Зупинка просування російських військ у напрямку Миколаєва та Одеси, яка перейшла згодом у контрудари з боку ЗСУ, тривала оборона Маріуполя, яка відтягувала на себе боєздатні підрозділи РФ, оборона в районі Гуляйполя та Оріхова ‒ зупинили розростання південної стрілки наступу та позбавили російські війська можливості створити південний фланг «великого оточення».

Але успіхи, які мали російські війська у перші дні вторгнення на Харківському напрямку та на півночі Луганської області, призвели до того, що окупанти продовжували просуватися на Ізюм, згодом взяли його, форсували Сіверський Донець на цій ділянці та навіть просувалися у бік Барвінкового, яке є важливою вузловою станцією, що поєднує вільну частину Донбасу з рештою країни.

Це б перерізало залізничне сполучення зі Слов’янськом та Краматорськом. Донбас.Реалії розповідали про спроби розірвати залізничне сполучення на Донбасі та важливість цього сполучення.

На цій схемі позначені залізничні лінії, які ведуть на Донбас. Стає зрозуміло, що частина з них була заблокована через окупацію півдня України та облогу Маріуполя, а інша ‒ через захоплення півночі Луганщини та Ізюма.

Залізничне сполучення з Донбасом, очевидно, було однією з цілей російських ракетних ударів. Обстрілювали Павлоград, Лозову, Синельникове. Одним із ударів був знищений пасажирський потяг на станції Чаплине. Тоді загинуло 25 цивільних. Ракетний удар був завданий по залізничній станції у Краматорську - загинуло 57 цивільних, ще 109 зазнали поранень.

Одночасно з тим російські війська намагалися форсувати річку на інших ділянках та штурмували Сєвєродонецьк. З іншого напрямку після падіння Тошківки, Гірського та Попасної утворилася небезпека закриття українських військ у значно меншому, але все ж великому мішку на півночі Донецької області.

Кінець квітня 2022 року. Український Генеральний штаб у офіційному повідомленні підтверджує спроби російських військ оточити українське угруповання на Донбасі.
Кінець квітня 2022 року. Український Генеральний штаб у офіційному повідомленні підтверджує спроби російських військ оточити українське угруповання на Донбасі.

Дорога життя (літо 2022 року)

Та невдачі російських військ у форсуванні Сіверського Дінця, гальмування наступу після Ізюма унеможливили оточення півночі вільної частини Донецької області.

До того ж, активні жорстокі бої спочатку за Сєвєродонецьк, а потім ‒ Лисичанськ, змусили російські війська сконцентрувалися на штурмі цих міст.

Аналітикам було очевидно, що ідея широкого оточення для російського командування стала нереалістичною.

Спроби оточення українських сил перейшли на лінію так званої «дороги життя» ‒ траси Бахмут-Лисичанськ, що слугувала шляхом забезпечення українських сил у Сєвєродонецьку, а потім у Лисичанську, де вже тривали вуличні бої.

Окупаційні війська намагалися її перерізати.

З іншого боку, у разі необхідності відступу, ця дорога мала слугувати шляхом для нього. Тож ударами з боку Попасної російські війська намагалися перерізати трасу, створивши «котел» саме у Лисичанській агломерації.

Бували дні, коли передові російські підрозділи перерізали «дорогу життя» та тримали її під артилерійським контролем. Плюс, залишалася небезпека виходу окупаційних військ до Слов’янська.

Одночасно російські пропагандисти неодноразово говорили про те, що «котел» там вже закритий. Так кореспондент російської «ВГТРК» Олександр Сладков ще навіть у травні 2022-го переконував, що українські війська на Донбасі потраплять у велике оточення.

За весну-літо 2022 року російські пропагандисти багато разів писали про те, що ЗСУ, чи то вже потрапили у велике оточення, чи таке оточення незабаром реалізується.
За весну-літо 2022 року російські пропагандисти багато разів писали про те, що ЗСУ, чи то вже потрапили у велике оточення, чи таке оточення незабаром реалізується.

«​Котел»​ у відповідь (починаючи з вересня 2022)

Відступ українських сил із Лисичанська став рішенням українського командування, що унеможливило оточення там підрозділів ЗСУ та вирівняло лінію фронту на цьому напрямку.

Події ж, які відбувалися з 6 вересня 2022го, змінили і цю ситуацію.

Український контрнаступ на Харківщини нівелював можливості гіпотетичного оточення українських військ на півночі Донеччини. Натомість невеликі російські сили на ділянці Лиман-Ямпіль самі потрапили у оточення, а решта вимушена була відступити за річку Оскіл, та навіть на територію Луганської області.

На початок грудня 2022 року на Донбасі російські окупаційні війська продовжують вести жорсткі наступальні дії в районі Вугледара, Мар’їнки, Авдіївки, Бахмута, намагаються контратакувати на Сватівському напрямку. Але з мапи бойових дій стає очевидним, що великого оточення чи відрізання українського угруповання на Донбасі не вимальовується.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

XS
SM
MD
LG