Доступність посилання

ТОП новини

Естонія та Люксембург критикують Орбана через зустріч із Путіним


Голова уряду Естонії Кая Каллас
Голова уряду Естонії Кая Каллас

Лідери Естонії та Люксембургу 26 жовтня розкритикували прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його нещодавню зустріч у Пекіні з російським президентом Володимиром Путіним, повідомляє агенція Reuters.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що порушить це питання перед Орбаном, а прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель сказав, що зустріч з Путіним означає «показати українцям середній палець».

Виступаючи після свого прибуття на зустріч лідерів країн Євросоюзу в Брюсселі, Каллас повторила своє занепокоєння тим, що Орбан потиснув руку Путіну, якого вона назвала військовим злочинцем, розшукуваним Міжнародним кримінальним судом.

«Я просто запитую: навіщо? Чому це дійсно необхідно? Я б не хотіла опинитися в одному кадрі з таким хлопцем», – сказала Каллас журналістам.

Орбан натомість сказав, що «пишається» своєю стратегією.

«Ми хотіли б зробити все, щоб був мир. Тому ми залишаємо відкритими всі лінії звʼязку для росіян, інакше шансів на мир не буде», – сказав він журналістам.

Наприкінці серпня Віктор Орбан під час інтерв’ю заявив, що Захід має укласти угоду із президентом РФ Володимиром Путіним, яка не передбачатиме повернення окупованого Криму та членство України в НАТО.

У відповідь на це в МЗС заявили, що «Україна не торгує ні своїми територіями, ні своїм суверенітетом».

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Захід надав Україні фінансову та військову допомогу на мільярди євро та запровадив економічні санкції проти Росії після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG