Доступність посилання

ТОП новини

Повітряна тривога тривала понад 4 години. До України долетіло більше 60 ракет


«Перші ракети заходять. Не ігноруємо тривогу» (фото ілюстраційне)
«Перші ракети заходять. Не ігноруємо тривогу» (фото ілюстраційне)

Одразу по 8-й годині ранку по всій території України 16 грудня оголошена повітряна тривога.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що Росія запустила по Україні 60 ракет, і закликав не ігнорувати тривогу.

«Перші ракети заходять. Не ігноруємо тривогу… Очікуємо близько 60 шт. На півночі вже над територією України є частина. Також думаю, що наше ППО зіб’є 50+ щонайменше», – написав Кім у телеграмі.

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив, що, за попередньою інформацією, російські війська можуть застосувати одночасно ракети і масовий пуск беспілотників-камікадзе.

Станом на 11-ту ранку 16 грудня відомо про проліт над Україною вже понад 60 ракет, повідомив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

«На даний момент є дані про понад 60 ракет, які летіли по території України. Випущені з літаків Ту-95 – це ракети Х-555 і Х-101. Також є пуски «Калібрів» із Чорного моря. Маємо також запуски ракет С-300. Також є робота бомбардувальників Ту-22М3, які пускають ракети Х-22», – повідомив Ігнат в ефірі телемарафону.

Крім того, за його словами, була помічена робота російських літаків МіГ-31К, які є носіями ракет «Кинджал», а також винищувачів Су-35 з ракетами Х-59.

Руйнування енергетичної інфраструктури

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що внаслідок чергової хвилі масованих російських обстрілів енергетичної інфраструктури пошкоджені енергооб’єкти «як на сході, так і на півдні країни».

«Обстріли продовжуються. Можливе падіння обсягів генерації. Відбуватимуться аварійні відключення світла», – написав він у фейсбуці.

За словами міністра, як тільки це буде можливо – енергетики відновлюватимуть енергопостачання.

Найбільших уражень внаслідок чергового російського ракетного удару 16 грудня зазнали північний, південний, і центральний регіони України, повідомили в компанії «Укренерго».

«Сьогодні ворог знову завдав масований ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України. За оцінками військових, на наші енергооб’єкти летіло близько 70 ракет. Це вже дев’ята цілеспрямована терористична ракетна атака Росії на енергосистему України», – йдеться в повідомленні.

За даними «Укренерго», основною ціллю знову стали магістральні мережі та об’єкти генерації.

Кривий Ріг

У Кривому Розі російська ракета влучила у житловий будинок, під завалами можуть бути люди, повідомив у Telegram заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

Влучання у житловий будинок...Під завалами можуть бути люди
Тимошенко

«Кривий Ріг. Влучання у житловий будинок. Є руйнування. Під завалами можуть бути люди. Працюють екстрені служби», – написав Тимошенко.

У Кривому Розі внаслідок влучання російської ракети в житловий будинок загинули дві людини, щонайменше п’ятеро поранені, серед них двоє дітей, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Кривий Ріг. Влучення російської ракети у житловий будинок. 16 грудня 2022 року
Кривий Ріг. Влучення російської ракети у житловий будинок. 16 грудня 2022 року

«У Кривому Розі російська ракета поцiлила у житловий будинок. Зруйнований під’їзд. Двоє людей загинули. Щонайменше п’ятеро поранені, серед них двоє дітей. Всі – у лікарні», – повідомив Резніченко.

Наслідки російського ракетного обстрілу. Кривий Ріг, Україна 16 грудня 2023 року
Наслідки російського ракетного обстрілу. Кривий Ріг, Україна 16 грудня 2023 року

Перед цим голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що під час масованого обстрілу України зранку 16 грудня було влучання російських ракет в Кривому Розі Дніпропетровської області.

Він закликав містян нічого не знімати і не викладати у соцмережі.

Харків, Харківщина

«Харків знеструмлений, але працюють усі «Пункти Незламності», де можна зігрітися, підзарядити телефон, там є гарячий чай та інтернет», – написав у телеграмі мер Харкова Ігор Терехов.

Харків знеструмлений
Терехов

Він додав, що в Харкові – другий день поспіль вибухи, попередньо, під ракетним ударом – інфраструктурний об’єкт.

Російські військові завдали три удари по критичній інфраструктурі Харківщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За попередньою інформацією, постраждалих немає, додав він.

Київ, Київщина

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив про перші наслідки ракетної атаки, здійсненої 16 грудня.

«Вибухи у Деснянському районі столиці. Всі служби їдуть на місце. Залишайтеся в укриттях!» – написав Кличко в телеграмі.

Вибухи у Деснянському, Дніпровському та Голосіївському районах Києва
Кличко

«Ще вибух у Києві, в Дніпровському районі», – додав згодом столичний голова.

Пізніше міський голова столиці повідомив про ще один приліт: «Вибух у Голосіївському районі. Не залишайте укриттів! Атака на столицю триває».

Тимчасово зупинився рух метро на всіх гілках, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Люди ховаються всередині станції метро під час масованих російських ракетних обстрілів, Київ, 16 грудня 2022 року
Люди ховаються всередині станції метро під час масованих російських ракетних обстрілів, Київ, 16 грудня 2022 року

«Підземні станції працюють як укриття. Повітряна тривога триває! Будь ласка, залишайтеся в укриттях! Про відновлення руху повідомимо додатково», – вказав Кличко.

Київське метро працює як укриття. 16 грудня 2022 року
Київське метро працює як укриття. 16 грудня 2022 року

Також він повідомив, що «у зв’язку з пошкодженнями енергоінфраструктури в усіх районах столиці є перебої з водопостачанням».

«Фахівці працюють, щоб стабілізувати систему. Про всяк випадок, підготуйте запас питної та технічної води», – радить столична влада.

У столиці задіяні екстрені відключення світла, повідомила пресслужба ДТЕК.

Водночас київські обласна і міська військові адміністрації повідомили про роботу протиповітряної оборони.

«В області працює ППО. Ворог масовано атакує Україну. Підвищена небезпека. Перебуваємо в укриттях», – йдеться в повідомленні ОВА.

Запоріжжя

Російські війська вранці 16 грудня завдали близько 12 ракетних ударів по Запоріжжю, повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Подробиць про влучання він поки не навів.

Полтава, Полтавщина

Полтава без електропостачання.

«Поки що ми лишаємося без електропостачання. Вимкніть усі електроприлади. Повітряна тривога ще триває. Будьте обережні», – написав у телеграм-каналі міський голова Полтави Олександр Мамай.

Про роботу ППО повідомили також у Полтавській ОВА.

Сумщина

На Сумщині через масовану ракетну атаку тимчасово немає електропостачання, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Знеструмлення окремих ділянок залізниці

Унаслідок пошкодження енергетичної інфраструктури кілька залізничних дільниць у Харківський, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлена, повідомляє «Укрзалізниця» зранку 16 грудня.

«Наразі пасажирські електропоїзди у цих регіонах рухатимуться під резервними тепловозами. Зберігайте спокій, слідкуйте за оновленнями інформації на офіційних каналах «Укрзалізниці» та вокзалах. Посадка та висадка триває через підземні переходи», – ідеться в повідомленні.

Через спричинені російськими ракетними обстрілами знеструмлення станом на 11:00 16 грудня 17 поїздів «Укрзалізниці» прямують із затримками на більш як 30 хвилин, інформує перевізник.

По Одеській, Придніпровській, Південній залізницях приміські поїзди, що вже в дорозі, далі слідуватимуть під тепловозами зі спізненнями до 2 годин. Київська кільцева електричка продовжує рух із затримками через знеструмлення на кількох столичних ділянках, але рух через обидва мости продовжується.

Залізничники вказують, що жодний поїзд далекого сполучення не скасований, а в разі, якщо пасажир пропустить рейс через повітряну тривогу, він може доїхати наступним поїздом із тим же квитком.

Близько восьмої години ранку на всій території України була оголошена повітряна тривога. Представники місцевої влади повідомили про запуск Росією десятків ракет по Україні. У телеграм-каналах про звуки вибухів повідомили, зокрема, на Київщині, Харківщині, Миколаївщині, Запорізькій, Дніпропетровській, Тернопільській областях.

Тривога тривала до 12:30

  • Росія з використанням безпілотників і ракет розпочала масовані удари по українській енергетичній системі два місяці тому, 10 жовтня. За цей час їй вдалося вивести з ладу значну частину системи, в Україні здійснюються як планові, так і екстрені відключення електроенергії.
  • Влада прогнозує, що навіть у разі припинення таких нападів відмовитися від відключень раніше весни 2023 року не вдасться. Під час найбільш масованих ударів російські військові випускали близько 100 ракет, більшість із них збивали українські сили протиповітряної оборони, але частина ракет досягала цілі.
  • Як заявляв президент Володимир Зеленський 20 листопада, від 24 лютого Росія випустила по Україні понад 4700 ракет.
  • 12 грудня представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький у статті The New York Times заявив, що Росія зберігає здатність виробляти сучасні високоточні ракети, попри запроваджені країнами Заходу санкції на постачання Москві товарів військового і подвійного призначення (до таких належать, зокрема, мікросхеми, що використовуються в ракетах).
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) 23 листопада заявив, що російські військові суттєво виснажили свій арсенал високоточних ракет, але, швидше за все, найближчим часом зможуть масштабно атакувати критично важливу інфраструктуру України.

XS
SM
MD
LG