Доступність посилання

ТОП новини

Виступ Зеленського в парламенті Румунії не відбудеться через «депутатів із проросійськими симпатіями»


Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс (праворуч). Бухарест, 10 жовтня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс (праворуч). Бухарест, 10 жовтня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський мав запланований на 17:00 10 жовтня виступ у парламенті Румунії, але його скасовано через «можливі зриви з боку депутатів із проросійськими симпатіями», повідомляє румунська служба Радіо Свобода.

Зеленський уже провів переговори зі своїм румунським колегою Клаусом Йоганнісом, о 16:00 главу української держави має прийняти голова Сенату Ніколає Чуке, а одразу по тому відбудеться зустріч, у якій також візьме участь тимчасовий голова Палати депутатів Афред Сімоніс.

«Я прибув до Бухареста для переговорів із Клаусом Йоганнісом і зміцнення наших добросусідських відносин. Україна вдячна Румунії за підтримку, яка зміцнює нашу державу, а також за її конструктивну солідарність, яка дозволяє нашим народам бути донорами безпеки для світу, особливо у сфері продовольчої безпеки», – написав Володимир Зеленський у соцмережах зранку 10 жовтня.

Читайте також: Румунія посилює ППО вздовж Дунаю на кордоні з Україною – Reuters

Напередодні румунська сторона повідомила про візит Зеленського 10 жовтня. Офіс президента Румунії, серед іншого, повідомив, що Клаус Йоганніс під час візиту Володимира Зеленського «наголосить на конструктивних і прагматичних підходах», зокрема в питанні «повного дотримання прав осіб, які належать до нацменшин».

У січні цього року Йоганніс під час телефонної розмови з Зеленським висловив «занепокоєння Румунії щодо нещодавно ухваленого закону щодо меншин і погодився посилити діалог для пошуку рішень, щоб забезпечити найвищі стандарти захисту для румунської спільноти в Україні, так само як і для української в Румунії».

Минулого тижня румунські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Зеленський приїде до Румунії з візитом, першим від початку повномасштабної війни.

Форум

XS
SM
MD
LG