Доступність посилання

ТОП новини

Росія без Олімпіади-2024: «нейтральні», ігри «Дружби» та «жест доброї волі»


Під час акції з вимогою не допустити спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаду-2024 у Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року
Під час акції з вимогою не допустити спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаду-2024 у Парижі через війну проти України. Лозанна, Швейцарія, 25 березня 2023 року

За 100 днів у Парижі відбудеться церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор, які відбудуться з 26 липня до 11 серпня. Уже наприкінці квітня – на початку травня у спортсменів розпочнуться відбіркові турніри, де вони матимуть останній шанс завоювати ліцензії на ігри. А в українських олімпійців, окрім боротьби за бажані «путівки», ще й супротив РФ та Білорусі за недопуск на змагання. Повністю усунути «нейтральних» спортсменів не вдалося. Ще у Франції заговорили про можливість «олімпійського перемир’я». Радіо Свобода підготувало відповіді на найпоширеніші запитання про участь РФ та Білорусі на іграх.

Російських та білоруських спортсменів відсторонили від міжнародних змагань через повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році. На початковому етапі вторгнення російська армія використала Білорусь як плацдарм для вторгнення. Україна виступає проти допуску будь-яких російських спортсменів до турнірів у будь-якому статусі.

Російських та білоруських спортсменів все ж таки допустили до змагань?

Ще у грудні 2023 Міжнародний олімпійський комітет заявив, що допустив російських та білоруських спортсменів до Олімпіади-2024 у нейтральному статусі.

А вже 19 березня МОК опублікував правила участі спортсменів з Росії та Білорусі.

Так, представники країн-агресорів виступатимуть тільки в індивідуальних видах і як «нейтральні спортсмени». Серед вимог – не підтримувати війну Росії в України та не бути співробітником силових структур та армії, відповідати антидопінговим вимогам.

На квітень 2024-го усім «пунктам» відповідали 12 спортсменів з Росії та 7 з Білорусі, які вже кваліфікувалися до ОІ. Інформація про види спорту та імена спортсменів тримаються в секреті. Але, за прогнозами експертів, на ігри можуть відібратися до 54 російських та 28 білоруських спортсменів. Для порівняння: на Олімпіаді в Токіо від Росії виступали 330 олімпійців, від Білорусі – 104.

На які ще обмеження чекати «нейтральним спортсменам»?

У МОК також нагадали, що жоден прапор, гімн чи будь-яка інша ідентифікація Росії чи Білорусі не можуть демонструватися на іграх, а представники урядів цих країн не будуть запрошені чи акредитовані на Олімпіаду-2024.

Крім того, нейтральні спортсмени не братимуть участь у церемонії відкриття. У разі перемоги таких олімпійців буде піднятий прапор зелено-білого кольору з текстом «Індивідуальний нейтральний атлет», а гратиме спеціально написаний гімн. До речі, російські спортсмени вже мають досвід «святкування» своїх перемог не під гімн Росії. На минулих іграх лунав фрагмент концерту Чайковського.

Хто контролює нейтральність спортсменів?

Міжнародний олімпійський комітет створив спеціальну комісію, яка мала б відстежувати відповідальність спортсменів до всіх вимог. До неї увійшли віцепрезидент МОК Ніколь Хевертц з Аруби, колишній гравець НБА Пау Газоль та південнокорейський олімпійський чемпіон з настільного тенісу Ю Син Мін.

Українська сторона зі свого боку намагається оскаржувати кожен допуск «нейтральних» спортсменів. Тим більше, що для аргументації є ціла база, яка ведеться і спортивними журналістами, і профільними структурами. Тут зберігають інформацію про всю «підтримку» російських та білоруських спортсменів, як мовиться, злочинних дій РФ на території України.

Крім того, Спортивний комітет України створив ще один проєкт «Янголи спорту», в якому фіксуються усі імена спортсменів, які загинули через напад російської армії на українські міста.

Попри чималу базу доказів, контроль «нейтральності» відбувається не без збоїв. Нещодавно до участі на кваліфікаційних турнірах були допущені борці та дзюдоїсти РФ, щодо яких надані факти порушення вимог «нейтралітету».

За даними OSINT-розслідувачів Molfar, серед таких випадків:

  • Заур Угуєв (вільна боротьба) бере участь в заходах на підтримку «СВО» (так у Росії називають війну проти України). Його фотографії були на афішах заходу до дня Росії в Ульяновській області. Афіші також були в символіці «Z», яку зазвичай малюють як погодження з діями російської армії в Україні.
  • Заурбек Сідаков (вільна боротьба) підтримує російську агресію проти України, попри те, що сам ледь не очевидцем теракту в Беслані. Крім того, він має звання прапорщика збройних сил Росії, був нагороджений медаллю «За воинскую доблесть» II ступеня та «Орденом дружби».
  • Мадіна Таймазова (дзюдо) фотографується на підтримку війни в Україні, проводить майстер-класи для дітей, які були депортовані з окупованого Донбасу.

Хто допустив росіян та білорусів?

Рішення МОК несе рекомендаційний характер. Міжнародні федерації та асоціації мають автономію у питанні «недопуску», а Міжнародний олімпійський комітет заявив, що не накладатиме санкції, якщо федерації не дотримуватимуться цих рекомендацій.

Серед федерацій, які не підтримали повернення російських та білоруських спортсменів навіть під «нейтральним» статусом – легка атлетика, кінний спорт, серфінг та спортивна гімнастика, щоправда, в останньому виді обмеження стосуються тільки атлетів РФ.

Допустили ж до змагань росіян в дзюдо, боротьбі, фехтуванні, тенісі, стрибках на батуті, тхеквондо, попри докази, що ці спортсмени підтримують війну в Україні. Проте чимало з цих міжнародних спортивних федерацій, кажуть фахівці, перебуває під впливом російської влади чи фінансуються російськими олігархами.

Черговий «жест доброї волі»?

Хоча в більшості олімпійських видів російські та білоруські спортсмени отримали дозвіл на участь як нейтральні, це більше нагадує «стрибок в останній вагон». Головні старти ці спортсмени вже пропустили, а отже, може не вистачити часу і можливостей, щоб завоювати необхідні ліцензії.

Така ситуація склалася в кульовій стрільбі, де російські спортсмени не змогли виступити на чемпіонаті Європи, водних видах – пропустили світовий чемпіонат, в гольфі та скейтбордінгу – не брали участь у відбіркових турнірах, у фехтуванні не допустили лідерів змагань.

Тож серед російських спортсменів почалася естафета демонстративних відмов від участі в Олімпіаді.

Розпочав таку акцію дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євген Рилов. Він брав участь на мітингу в «Лужниках», який проводився на підтримку повномасштабного вторгнення. За словами Рилова, він «вірить у великий російський народ», тому не хоче «уподібнюватися західному провокатору».

Збірні Росії з художньої гімнастики, вітрильного спорту, стрільби з лука, боксери заявили, що не виступатимуть без «свого гімну і прапора».

Через допінгові скандали без таких державних атрибутів російські спортсмени виступали з 2016 року на Олімпіадах. Але саме зараз олімпійці РФ вирішили «самоусунутися».

Традиційно: не Олімпіада, так російський аналог

Ще у 1984 році Радянський Союз вирішив бойкотувати Олімпіаду через проведення ігор «Дружби». Так назвали турнір між дев’ятьма соціалістичними країнами. Так СРСР відповів на бойкот Москви-1980, коли чимало західних країн у відповідь на вторгнення радянських військ до Афганістану вирішили ігнорувати Олімпіаду в Москві.

Цей досвід перехопив і Володимир Путін, президент РФ. Про можливості проведення своїх ігор в окупованому Криму в Росії заявляли ледь не кожні ігри, починаючи з 2016 року, як РФ відсторонили через допінговий скандал.

Читайте також: Раніше з Москвою було інакше: як світ бойкотував Олімпіаду-80

Тепер чергова глава – Всесвітні ігри дружби заплановані на вересень 2024-го. Відбудуться в Москві та Єкатеринбурзі, програма включає 35 видів спорту. За словами організаторів, інтерес до участі у змаганнях виявляють країни Латинської Америки, Азії та Африки. За даними «5-го каналу», запрошення надсилали й українським спортсменам.

МОК закликав спортсменів не їздити до Росії, назвавши Всесвітні ігри дружби цинічною спробою політизації спорту, а також нагадавши, що російський уряд «демонструє повну неповагу до світових антидопінгових стандартів та чесності змагань».

Перемир’я від Макрона

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про намір досягти припинення вогню у всіх поточних конфліктах на час проведення Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

«Ми працюватимемо над олімпійським перемир'ям. Для допомоги ми намагатимемося залучити багатьох наших партнерів. За кілька тижнів Париж відвідає голова КНР, я попрошу його допомогти. Олімпійські ігри принесуть багато користі з дипломатичного погляду», – наводить слова Макрона BFMTV.

За словами Макрона, під час ігор має бути оголошене перемирʼя у війні в Україні, а також в інших масштабних конфліктах, зокрема у Секторі Гази та Судані. За словами Макрона, він прагне «залучити багатьох партнерів» для досягнення цієї мети, серед них він згадав голову КНР Сі Цзіньпіна.


В Україні вже неодноразово наголошували, що Росія – єдина країна у світі, яка порушувала «олімпійське перемир’я» тричі: дестабілізація та розділення Грузії сталися під час літніх Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні, анексію Криму реалізували під час зимових ігор 2014-го в Сочі, а повномасштабне вторгнення в Україну відбулося 24 лютого 2022 року, за чотири дні після закінчення зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

В ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) експерт-міжнародник Руслан Осипенко зазначив, що Путіну самому невигідне таке «перемир’я».

«Путін хоче з силової позиції розмовляти з Україною. Тому він намагатиметься максимально використовувати вікно можливостей, яке закриється після липня, коли почнуться поставки снарядів в Україну, будуть F-16 – тобто зрівняється баланс на полі бою. Путін розуміє, що у нього залишилося 2-3 місяці, тому Росія активізувалася на фронті, ІПСО, посилилися атаки на українську інфраструктуру, ядерний шантаж знову використовується. Це все один сценарій, коли Путін намагається посадити за стіл перемовин Україну, яка в слабкій позиції», – зазначає Осипенко.

А що відомо про участь України на ОІ?

Українська збірна вже виборола 67 ліцензій, але відбори завершені тільки у п’яти видах спорту – футболі (Україна вперше виступатиме в цьому виді), синхронне плавання, стрибки у воду, художня та спортивна гімнастика.

За прогнозами аналітичної компанії Nielsen’s Gracenote, «синьо-жовті» здобудуть 13 нагород (3 золоті, 2 срібні та 8 бронзових), що дозволить її потрапити у двадцятку найкращих збірних світу у медальному заліку.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG