Доступність посилання

ТОП новини

Мінспорту й НОК закликають відсторонити спортсменів із РФ і Білорусі від Олімпіади за підтримку війни


У грудні 2023 року МОК вирішив, що атлети з Росії та Білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі
У грудні 2023 року МОК вирішив, що атлети з Росії та Білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі

Україна вважає за неприпустиме допуск російських і білоруських спортсменів, які підтримують російську агресію, до Олімпійських ігор у Парижі – відповідний лист підписали міністр молоді і спорту Матвій Бідний, президент Національний олімпійський комітет Вадим Гутцайт та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко.

Мінспорту й НОК оприлюднили копію листа, адресованого голові Міжнародного олімпійського комітету Томасу Баху та президенту Міжнародної федерації боротьби Ненаду Лаловічу.

Читайте також: МОК закликав спортсменів відмовитися від участі в російських «Іграх дружби»

«Допускати до міжнародних змагань спортсменів з країн-агресорів — неприпустимо. Підписанти звертають увагу на таких атлетів, як Ванесса Каладзінська, Заурбек Сідаков, Завур Угуєв, Мілад Алірзаєв, Сергій Семенов, Надія Соколова, Аліна Касабієва, Ханум Велієва, Наталія Малишева та Артур Наїфонов, які є агентами гібридного впливу Росії», – йдеться в тексті.

Лист містить детальний перелік посилань, які, за позицією Мінспорту, ілюструють підтримку вказаними атлетами війни Росії проти України.

Голови спортивних установ України закликають міжнародних партнерів «вжити заходів, щоб дотриматися рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету щодо нейтрального статусу спортсменів з РФ та РБ, а також щоб не допускати цих осіб до міжнародних змагань».

Читайте також: Спортивні федерації виключили зі свого складу Міжнародну асоціацію боксу, очолювану росіянином

У березні медіа повідомили з посиланням на віцепрезидента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Джона Коутса, що загальна кількість російських спортсменів на літніх Олімпійських іграх у Парижі цього року може становити близько 40 осіб.

У грудні 2023 року МОК вирішив, що атлети з Росії та Білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі. Це означає, що такі спортсмени виступатимуть під олімпійським, а не національним прапором, а в разі їхньої перемоги не лунатиме гімн країни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усіх партнерів рішуче засудити рішення МОК щодо російських та білоруських спортсменів.

Олімпіада-2024 відбудеться в Парижі з 26 липня до 11 серпня. Паралімпіада стартує 28 серпня і завершиться 8 вересня.

Форум

XS
SM
MD
LG