Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Лубінець заявив про звернення до ООН щодо «священної війни» РПЦ проти України


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Московський патріарх Кирило (архівна світлина)
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Московський патріарх Кирило (архівна світлина)

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

РПЦ назвала війну Росії проти України «священною»

Всесвітній російський народний собор (ВСНР) під головуванням Московського патріарха Кирила (Гундяєва) ухвалив документ, в якому війну проти України назвали «священною» і сформували «ширшу націоналістичну ідеологію» навколо цієї війни та експансіоністського майбутнього Росії.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що заклик, який прозвучав, «рівнозначний повномасштабному знищенню української нації та її затягування у Росію».

На ситуацію відреагував омбусмен України Дмитро Лубінець. Він повідомив, що «готує звернення до Економічної та Соціальної Ради ООН». Більше інформації за лінком

Суд зобов’язав УПЦ (МП) повернути у державну власність стародавній собор у Каневі – прокуратура

Суд зобов’язав Українську православну церкву (Московського патріархату) повернути в державну власність Успенський собор ХII століття у Каневі Черкаської області, повідомив Офіс генпрокурора.

«Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору... Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ (МП)», – йдеться у повідомленні.

Успенський собор – стародавній храм часів України-Русі, побудований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем. Він є об’єктом культурної спадщини національного значення. Про це тут

Малюк каже, що СБУ «обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках»

Від початку повномасштабного вторгнення, Служба безпеки України «значно посилила напрям контррозвідки, щоб переграти російські спецслужби», зазначив голова відомства Василь Малюк.

«Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках. СБУ стала воюючою спецслужбою воюючої країни», – наголосив Малюк.

За словами очільника СБУ, «лише за 2023 рік працівники спецслужби викрили 47 російських агентурних мереж, до яких у тому числі були залучені і окремі народні депутати, і представники Сил оборони». «Значно більше уваги вимагають проведення багатоетапних контррозвідувальних ігор, впровадження подвійних агентів, активні контррозвідувальні заходи та інше», – каже голова СБУ. Більше про це тут

В очікуванні нового наступу: де може вдарити Росія?

Україна змогла стабілізувати лінію фронту. Про це нещодавно заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Однак літом можливий новий наступ російської армії.

Проєкт Радіо Свобода «Донбас. Реалії» підбиває підсумки зимових боїв. А також розбираються в тому, чи є у РФ резерви далі наступати та де чекати атак у найближчі місяці? Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Буданов стверджує, що Росія знала про підготовку нападу в Підмосков’ї «мінімум з 15 лютого»

Російська влада знала про підготовку нападу на концертний зал «Крокус Сіті Хол» під Москвою ще в лютому, заявив очільник Головного управління розвідки ГУР Міноборони України Кирило Буданов 27 березня.

«Як мінімум, 15 лютого 2024 року РФ знала про підготовку. Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління угруповання в Сирії. От звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином все матеріалізувалось нізвідки», – заявив Буданов. За його словами, Кремлю було відомо, через які дві країни бойові групи переміщувалися на російську територію.

Говорячи про причини, чому атака сталася, Буданов припустив, що варіантів може бути кілька: «Перше – це, як у них прийнято, боротьба «веж», аби зараз зняти кілька високопосадовців. Інший варіант – вони насправді недооцінили масштабів того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну». Більше інформації тут

FPV атакуватимуть без участі людини? Що таке машинний зір, який вже на фронті

Україна вперше застосувала FPV-дрони з машинним зором. Відео влучання у березні показали 60-а і 63-я механізовані бригади: дрон, як випливає з відео, дійшов до цілі, попри втрату оператором відеозв'язку. А у січні 2024 року з'явилися перші свідчення про використання армією Росії fpv з машинним зором.

Чи здатна ця технологія докорінно змінити правила гри на передовій? Якою мірою задіяна людина до управління такими дронами? Чи стають таким чином fpv неуразливими для окопного РЕБу? «Донбас Реалії» (проєкт Радіо Свобода) пояснюють. Читайте і дивіться за лінком

Його бригада знищила «еліту російської армії» під Києвом: 10 років війни полковника ЗСУ Вдовиченка

Під його керівництвом 72-а окрема механізована бригада ЗСУ імені Чорних Запорожців знищила «еліту» російських військ. Хоча співвідношення сил було приблизно 1 до 10 на користь окупантів.

Тоді, під час боїв за Київ та Київщину, «усі дні були важкі: дим, сморід, тіла на вулицях, стогони», пригадує полковник ЗСУ Олександр Вдовиченко на позивний «Словʼян».

На подив численних військових аналітиків та попри прогнози низки іноземних розвідників, вони не лише стримали, а й відбили та розгромили російські сили. Зокрема й у битві за Мощун – «ворота до української столиці». Текст ексклюзивного інтерв’ю «Словʼяна» тут

«Якщо за кілометр влучити в бронежилет – органи повідбиває»: снайпери ЗСУ отримають унікальні гвинтівки

Сто унікальних гвинтівок та 100 тисяч патронів для далекобійної стрільби цього літа планує передати снайперам ЗСУ благодійний фонд «Повернись живим». Складові до зброї шукали у найкращих виробників по всьому світу. Ці гвинтівки дадуть змогу впевнено вести вогонь на відстані 1,5-2 км – стверджують українські фахівці.

Про особливості нової зброї журналісти Радіо Свобода (проєкт Донбас Реалії) поговорили зі старшим інструктором «Повернись живим» зі снайпінгу Русланом Шпаковичем, який вже 8 років модерує у фонді цей напрямок. Читайте і дивіться за лінком

«єВорог»: як українці в окупації допомагають нищити армію РФ

570 тисяч разів українці скористалися чат-ботом «єВорог» і повідомили про пересування техніки чи особового складу армії РФ або допомогли виявити колаборантів. Дані, що їх повідомляють люди, ретельно перевіряються та потрапляють на мапи ситуаційної обізнаності: так Сили оборони оперативно планують знищення російських військових об'єктів.

Попри усі спроби РФ зламати «єВорога», він працює. Персональні дані в бот не підтягуються – однак, користуючись ним, все одно треба дотримуватися заходів безпеки: головне – користуватися саме верифікованим ботом із «галочкою», а не двійниками, котрі також є у телеграмі.

Як допомагає «цивільна розвідка» на окупованих територіях України, які є запобіжники від дезінформації та, власне, про безпеку для людей – в інтерв'ю «Донбас Реалії» (проєкту Радіо Свобода) розповів Мстислав Банік, керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України. Читайте і дивіться тут

В України «доволі пристойні» шанси на футбольному Євро-2024 – оглядач

Сектор з вболівальниками збірної України на матчі з ісландцями. Вроцлав, Міський стадіон, 27 березня 2024 року
Сектор з вболівальниками збірної України на матчі з ісландцями. Вроцлав, Міський стадіон, 27 березня 2024 року

Україна, вирвавши на останніх хвилинах вольову перемогу в матчі зі збірною Ісландії, їде на Чемпіонат Європи з футболу в Німеччині. В Україні це сприйняли як надважливу не лише спортивну перемогу, але також як символ здатності українців вистояти і перемогти.

Оглядачі, між тим, оптимістично дивляться на шанси України на Євро-2024, де вона зіграє в групі з Бельгією, Румунією та Словаччиною. Читайте і дивіться за лінком

Найстаріше місто Херсонської області: російські міфи про історію Берислава

Берислав – найстаріший населений пункт у Херсонській області. Але раніше місто мало іншу назву – Газикермен або Кизикермен. І тут багато років була турецька фортеця. А ще раніше це місто називали Доган. Свого часу тут був митний пункт Великого Князівства Литовського. А за часів Тохтамиша тут була ханська резиденція.

Про справжню історію Берислава розповідає краєзнавець та історик з Херсону Сергій Дяченко в програмі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» – «Деокупована історія». Тестова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

«Гуляйпільські старожитності»: як евакують родинні фотоархіви з прифронтової зони Запоріжжя

Рятують історію – так у буквальному сенсі слова можна сказати про те, що роблять представники громадської організації «Гуляйпільські старожитності».

Історик, краєзнавець з Гуляйполя Сергій Звілінський разом із колегами розшукує і вивозить із прифронтової зони на прохання місцевих жителів їхні родинні фотоархіви, старовинні побутові речі, вишиванки.

Як це рятує українську історію, краєзнавець розповів проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Дивіться і читайте тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG