Доступність посилання

ТОП новини

Успішні удари України по ЧФ змусили Росію забрати найцінніші активи флоту з Криму – оцінки на Заході


Український морський дрон Magura V5. Такими морськими безпілотниками Україна завдає ударів по кораблях РФ у Чорному морі
Український морський дрон Magura V5. Такими морськими безпілотниками Україна завдає ударів по кораблях РФ у Чорному морі

Щоб захистити свої кораблі від українських надводних дронів, Росія встановила чотири баржі на вході до бухти Новоросійська. Про це повідомляє розвідка Великої Британії, посилаючись на супутникові знімки. Таким, припускає британське оборонне відомство, стало рішення нового командувача Чорноморського флоту РФ Сергія Пінчука, який отримав свою посаду, після того, як Володимир Путін відправив у відставку попереднього командувача ЧФ Віктора Соколова на тлі успішних нападів України на флот.

Атаки України змусили Росію перевести найцінніші активи свого Чорноморського флоту до Новоросійська, йдеться в даних розвідки Великої Британії., а що звертає увагу «Голос Америки».

Відповідні оцінки озвучили і в ЗСУ. Про те, що Чорноморський флот РФ практично в повному складі, крім одного «невдахи» залишив Крим, заявив 30 березня речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

«Більшість бойових одиниць, якщо брати носії крилатих ракет, фактично всі перебазовані, крім одного невдахи, який досі не запустив жодної ракети, хоча і вважається носієм крилатих ракет», – сказав Плетенчук телеканалу «Ми – Україна». Плетенчук також повідомляв, що Україна знищила, або пошкодила третину кораблів ЧФ РФ.

Російський Чорноморський флот «не насмілюється» ходити в Чорному морі, а Україна розблокувала поставки зерна. Про це твітував міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Шаппс поширив звіт українського уряду про роботу зернового коридору, де, зокрема, зазначається, що коридором за сім місяців пройшло 38 мільйонів тонн вантажів.

За тим, що відбувається в Чорному морі уважно слідкують ВМС інших країн, вказує колишній командувач Сухопутних сил США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес.

Архівна світлина. Бен Годжес, генерал-лейтенант, командувач Сухопутних сил США в Європі у 2014–2017 роках
Архівна світлина. Бен Годжес, генерал-лейтенант, командувач Сухопутних сил США в Європі у 2014–2017 роках

«Українці змінили характер війни на морі, щонайменше в замкнутій акваторії, як Чорне море чи Балтійське море», – наголосив Годжес в інтерв'ю Silicon Curtain.

Він зазначає, що на відміну від традиційних боїв між кораблями, українці використали проти російського флоту нові та адаптовані технології, операції із саботажу на спецпризначенців.

Скріншот із відео ГУР Міноборони України: російський корабель «Цезар Куніков», до якого прямує дрон, 14 лютого 2024 року
Скріншот із відео ГУР Міноборони України: російський корабель «Цезар Куніков», до якого прямує дрон, 14 лютого 2024 року


Успіх українців також вказує на недостатню готовність і спроможності російського Чорноморського флоту. На думку Годжеса, російський флот показав себе «не краще, ніж російські сухопутні сили в початкові дні цього конфлікту».

Годжес високо оцінив те, що українці спрямували удари по великих логістичних кораблях, які можна було б використовувати для перевезень в Азовському морі у випадку, якщо Керченський міст вийде з ладу, а також по сухому доку поблизу Севастополя, де Росія могла б ремонтувати кораблі.

Годжес також відзначає, що той факт, що російський флот відступив також дозволяє сумніватись в намірі Володимира Путіна використати ядерну зброю у випадку, якщо Росія втратить Крим.

Форум

XS
SM
MD
LG