Доступність посилання

ТОП новини

Депортація дітей з Миколаївщини: СБУ повідомила про підозру 2 працівникам окупаційної адміністрації


За даними СБУ, російські окупанти забрали дітей разом із директоркою закладу та її чоловіком
За даними СБУ, російські окупанти забрали дітей разом із директоркою закладу та її чоловіком

Служба безпеки України розслідує випадок депортації до Росії 15 дітей із окупованої території – про це відомство заявило 30 березня.

Йдеться про події липня 2022 року, коли російська окупаційна влада вивезла вихованців Новопетрівської спеціальної школи на Миколаївщині, що на той момент була захоплена.

«Серед виконавців злочину – так званий заступник очільника окупаційного «департаменту молоді та спорту Херсонської області». Його спільниця – призначена рашистами «ректорка» аграрного університету на тимчасово окупованій території регіону. Щоб викрасти дітей із навчального закладу, до нього прибули 20 озброєних військовослужбовців країни-агресора», – йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, російські окупанти забрали дітей разом із директоркою закладу та її чоловіком. Їх вивезли спершу до Херсонщини, потім до Криму й звідти – до російської Анапи.

Читайте також: Прокудін: з окупації на Херсонщині вдалося повернути ще трьох дітей

«Під час перебування депортованих дітей у РФ представники держави-агресора заборонили їм використовувати українську мову та змушували співати гімн росії. Згодом за підтримки міжнародних волонтерських організацій малолітніх потерпілих вдалося вивезти до третьої країни, щоб у подальшому повернути додому», – додає Служба.

Співробітники відомства заочно повідомили двом фігурантам про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб. Вони, за даними слідства, перебувають на окупованій частині України, відтак «тривають комплексні заходи, щоб їх знайти і покарати».

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт Володимира Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG