Доступність посилання

ТОП новини

Російська мережа впливу на чолі з Медведчуком. Про що свідчить викриття в Чехії?


Віктор Медведчук (ліворуч) розмовляє з керівником Росії Володимиром Путіним під час зустрічі у Москві, 6 жовтня 2020 року
Віктор Медведчук (ліворуч) розмовляє з керівником Росії Володимиром Путіним під час зустрічі у Москві, 6 жовтня 2020 року

Як саме Кремль працював через проросійського політика Віктора Медведчука в Європі? Чи свідчить реакція Чехії про ширшу боротьбу із російським впливом у Євросоюзі? Про це Радіо Свобода розпитали експертів Павела Гавлічека та Анастасію Сігнаєвську.

27 березня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала оголосив про розширення національного списку санкцій. За пропозицією міністра закордонних справ Яна Ліпавського, туди включили двох фізичних осіб та одну юридичну. Першим додали Віктора Медведчука – колишнього народного депутата України від партії ОПЗЖ, який нині перебуває в Росії після звинувачень у державній зраді.

Вслід за Медведчуком під санкції потрапили ексгенпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський та зареєстрована у Чехії компанія Voice of Europe s.r.o.. Таке рішення чеської влади стало результатом спільної роботи розвідок кількох країн Європи. Далі про те, що цьому передувало.

Загроза для України, Чехії та ЄС

«Він керує низкою впливових дій і мереж із Російської Федерації»,– заявив прем'єр-міністр Петр Фіала після засідання уряду. За його словами, операції, які український екснардеп та його агенти виконували за вказівкою Кремля, потенційно загрожували безпеці Чехії та Євросоюзу загалом.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала (у червоній краватці) і президент України Володимир Зеленський у Празі, 7 липня 2023 року
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала (у червоній краватці) і президент України Володимир Зеленський у Празі, 7 липня 2023 року

Служба інформації та безпеки (чеська контррозвідка) надала уряду документи про те, що Віктор Медведчук «використовував» Артема Марчевського та вебсайт з метою «порушення територіальної цілісності, суверенітету та свободи України», повідомили у МЗС Чехії.

Із Праги Медведчук і Марчевський намагалися впливати на заплановані на червень вибори до Європейського парламенту і, відповідно, на демократичні процеси в ЄС, зазначив Фіала. Йдеться про приховану підтримку обраних кандидатів на вибори до Європарламенту, фінансування співпраці з журналістами, а також поширення пропагандистських наративів та дезінформації, зокрема і проти України.

Чеська розвідка зібрала понад 300 сторінок доказових матеріалів про діяльність фігурантів розслідування, зазначив Фіала. Зрештою, це одна з найбільших операцій російського впливу, викритих за останні роки, пише видання Deník N.

«Оскільки існував ризик зриву мети», Міністерство закордонних справ Чехії вирішило не чекати на санкції ЄС і додало Медведчука, Марчевського і компанію до національного санкційного списку. Пропозицію подали і до санкційного списку Євросоюзу, зазначили у чеському МЗС. До цього екснардеп перебував лише під санкціями США та Великої Британії, але не у ЄС.

Медведчук під час засідання в Печерському суді. Київ, 12 жовтня 2021 року
Медведчук під час засідання в Печерському суді. Київ, 12 жовтня 2021 року

«Цим кроком ми вирішили завдати удару по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути на нашій території операцію, яка могла б серйозно вплинути на безпеку Чехії», – заявив прем'єр-міністр Петр Фіала після засідання Кабінету міністрів наприкінці березня.

Тепер Віктору Медведчуку та Артему Марчевському заборонено в'їжджати чи перебувати на території Чеської Республіки, а також проводити будь-які фінансові операції. Йдеться і про фінансову активність компанії Voice of Europe s.r.o. та повʼязаних з нею осіб.

Інфовплив і підкуп політиків

Поширення російського впливу в Євросоюзі відбувалося шляхом підкупу європейських політиків, зокрема антисистемних. У центрі цієї операції – новинний сайт компанії Voice of Europe («Голос Європи»), за яким стояв Віктор Медведчук. Артема Марчевського у цій схемі чеська розвідка назвала фактичним керівником сайту.

Наразі достеменно невідомо, як саме Медведчук контролює тепер підсанкційну компанію і вебсайт, розповіла у коментарі Радіо Свобода Анастасія Сігнаєвська, представниця Українського центру безпеки та співпраці (УЦБС), експертка з питань російських впливів у Чехії.

Анастасія Сігнаєвська під час ходи до посольств різних країн у Празі, 2023 рік
Анастасія Сігнаєвська під час ходи до посольств різних країн у Празі, 2023 рік

Сайт Voice of Europe слугував і платформою поширення поглядів право-популістських та несистемних політиків у Європі та США, євроскептиків та критиків допомоги Україні. За словами Сігнаєвської, там часто публікували інтерв’ю з політиками, які не приховують симпатій до авторитарних режимів, зокрема білоруського і російського. Серед таких, зауважує вона, – кандидат від AfD на виборах до Європарламенту Максиміліан Крах та депутат Бундестагу Петр Бистрон. У 2021 році вони зустрічалися з Віктором Медведчуком у Києві, коли той перебував під домашнім арештом, зазначає експертка.

«Також на цьому медійному ресурсі (Voice of Europe) неодноразово висвітлювали так звані антиурядові протести у Празі, які організував голова партії PRO Їндржіх Райхл»,– додає вона.

«Головною метою Росії було поширити інтерпретацію, що мир буде тільки тоді, коли Україна відмовиться від права захищати свій суверенітет і цілісність», – розповіло джерело у газеті Deník N.

Згідно з даними німецького видання Spiegel, сайт Voice of Europe був проміжною ланкою фінансування кандидатів на вибори до Європарламенту, які були прихильними до Москви. Йдеться про сотні тисяч євро, пише Spiegel.

Гроші від російської мережі на чолі з Медведчуком отримували політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини – як при особистих зустрічах у Празі, так і переказами у криптовалюті, повідомляє Deník N. Серед них особливу увагу привернула ультраправа партія AfD («Альтернатива для Німеччини»).

Ще раніше про «зловмисну діяльність» цього ресурсу на користь політиків, наближених до Кремля, писало видання HlídacíPes, розповідає у коментарі для Радіо Свобода Павел Гавлічек, науковий співробітник Дослідницького центру АМО у Празі.

Павел Гавлічек, науковий співробітник Дослідницького центру АМО
Павел Гавлічек, науковий співробітник Дослідницького центру АМО

«Попри їх заперечення, було доведено, що іноземні політики приїздили до Праги не лише для того, щоб давати інтерв’ю та коментарі ЗМІ, а й отримувати за це гроші, які надходили від прокремлівських пропагандистських джерел, пов’язаних із Володимиром Путіним, як і сам Медведчук», – додає Гавлічек. Утім, він, каже, і не здогадувався, «наскільки Медведчук залучений у внутрішні справи Чехії та ЄС».

Один з численних випадків

Російська кампанія політичного впливу через підкуп членів Європарламенту напередодні виборів схвилювала Європу, пише видання Politico Europe. Зокрема, про це заявила віцепрезидентка Європейської комісії Вера Йоурова.

Попри санкції ЄС проти російських пропагандистських медіа, Кремль продовжує працювати у Європі під прикриттям, а протидія менш відомим медіа-ресурсам потребує чимало зусиль і часу, додає Анастасія Сігнаєвська з Українського центру безпеки та співпраці.

За її словами, коло політиків, які отримують кошти за відстоювання інтересів Кремля у Європі, формувалося роками.

«Тривалий час в Європі взагалі закривали очі на контакти політиків із Кремлем, ігноруючи їхні візити на окуповані (Росією) території. І це все давало дозвіл Кремлю до розширення власної мережі агентів впливу серед політиків, серед громадських діячів, журналістів, тощо», – коментує експертка.

Акція «Чехія проти страху» у Празі, 30 жовтня 2022 року. Її учасники закликали до солідарності і рішучості в захисті демократичних цінностей у відповідь на антисистемні та проросійські демонстрації в Чехії
Акція «Чехія проти страху» у Празі, 30 жовтня 2022 року. Її учасники закликали до солідарності і рішучості в захисті демократичних цінностей у відповідь на антисистемні та проросійські демонстрації в Чехії

«Росія воює не лише в Україні. Вона веде велику війну і тут, в Європі. По-перше, щоб відвернути світ від підтримки України. І для того, щоб вести цю війну, Росія має всі необхідні інструменти»,– зазначає Сігнаєвська.

Викриття чеських спецслужб щодо Медведчука та мережі російського впливу – «це лише один із випадків, які відбуваються за лаштунками, і де Чеська Республіка, а також інші члени ЄС, зазнають впливу,– розповідає Павел Гавлічек. – Лише нещодавно ми розкрили масштабну операцію впливу на органи влади Німеччини, Франції та Польщі в онлайн-домені, тому такі дії є численними в кількох доменах, і ми повинні зробити більше, щоб їх зупинити».

Сигнал ширшої протидії

Приклад викриття мережі Медведчука може свідчити про ширшу протидію російським гібридним загрозам у Європі, кажуть експерти, і це дає позитивний сигнал для безпеки Чехії та Євросоюзу.

«Така активна протидія російським впливам говорить про усвідомлення небезпеки російського впливу в країнах Європи та демонструє підхід до цього питання саме через оптику безпекових інтересів Європи», – вважає Анастасія Сігнаєвська з УЦБС.

Зліва направо: прем’єр-міністри Словаччини Роберт Фіцо, Польщі Дональд Туск, Чехії Петр Фіала та Угорщини Віктор Орбан під час саміту країн Вишеградської групи (V4). Прага, 27 лютого 2024 року
Зліва направо: прем’єр-міністри Словаччини Роберт Фіцо, Польщі Дональд Туск, Чехії Петр Фіала та Угорщини Віктор Орбан під час саміту країн Вишеградської групи (V4). Прага, 27 лютого 2024 року

Звісно, те, що російські агенти спокійно почувалися у Празі – радше прорахунок, який вони візьмуть до уваги, припускає Павел Гавлічек. Утім, на його думку, влада Чехії діятиме більш рішуче і, на відміну від дружніх до Кремля країн ЄС, навряд чи закриватиме очі на подібну діяльність Москви.

«Це означає менше толерантності та більше дій проти цих мереж у країні та ширшому регіоні. Вважаю також примітним те, що чеська сторона співпрацювала з поляками у цій справі, оскільки мережа була більш поширеною і присутньою на їхній території», – додає експерт.

Про можливий рушійний вплив викриття Медведчука свідчать і слова прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали про те, що з інформацією чеських спецслужб працюватимуть і в інших країнах та інституціях. «Подібні приклади викриття і протидії важливі не лише для України, а для кожної з країн ЄС у протидії гібридному наступу РФ», – запевняє Анастасія Сігнаєвська.

Водночас такий крок чеської влади наближає і маргіналізацію сайту Voice of Europe, зазначає Гавлічек, зробивши його «достатньо токсичним для взаємодії з ним політичних джерел, навіть близьких до ультраправих кіл». За словами джерел видання Deník N у міністерстві фінансів Чехії, окрім економічних санкцій, загалом сайт може продовжити роботу. Однак на момент цієї публікації сайт не працює, ймовірно, через блокування. А останній допис Voice of Europe у мережі Х опублікований у день заяви чеського уряду про запровадження санкцій.

Сайт Voice of Europe існував з 2017 року і спочатку базувався у Нідерландах. У березні 2023 року компанію придбав громадянин Польщі Яцек Якубчик, який і став юридичним власником цього сайту. А вже у червні, нагадує експертка УЦБС, новинний ресурс запустили одразу на 10 мовах. Навесні того ж року чеські спецслужби розпочали розслідування.

Віктор Медведчук після затримання Службою безпеки України, 2022 рік.
Віктор Медведчук після затримання Службою безпеки України, 2022 рік.
  • Віктор Медведчук — колишній лідер нині забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя», відомий у медіа як кум президента Росії Володимира Путіна, який є хрещеним батьком доньки Медведчука. У лютому 2021 року РНБО України застосувала санкції проти екснардепа та його дружини Оксани Марченко, зокрема. Його, серед іншого, звинуватили у державній зраді. На початку повномасштабного вторгнення він втік з-під домашнього арешту та згодом був затриманий. У вересні 2022 року Медведчука обміняли на військовополонених захисників Маріуполя. Нині політик проживає у Росії, де створив організацію «Другая Украина», яка повторює і поширює меседжі російської пропаганди.

  • Артем Марчевський — колишній голова молодіжного крила партії ОПЗЖ. Він також був генеральним продюсером каналу «112 Україна» та співвласником «Першого незалежного», які належали Медведчуку. За даними джерела Deník N у чеському уряді, Марчевський «відіграв ключову роль у Voice of Europe, s.r.o. як засобу впливу та поширення дезінформації та пропаганди», спрямованої проти України. За їхніми словами, Марчевський «займався контентом, представляв компанію та спілкувався з європейськими політиками».

Раніше Чехія запровадила санкції проти патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила (Володимира Гундяєва), російського бізнесмена Володимира Євтушенка та його сина Фелікса, подружжя Ростислава та Ольги Зорикових, а також проти членів родини голови компанії «Тактичне ракетне озброєння» Бориса Обносова.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG