Доступність посилання

ТОП новини

«Священна війна» РПЦ проти України. Заклик зі США до Гундяєва не допоміг


Архівна світлина. Під час одного з протестів проти Московського патріархату в Києві
Архівна світлина. Під час одного з протестів проти Московського патріархату в Києві

Лідери низки релігійних організацій у Сполучених Штатах днями засудили російські воєнні злочини в Україні атаки на мирні міста та цивільну інфраструктуру. Також керівники католицьких, православних і протестантських церков у спільному зверненні закликали главу РПЦ Кирила (Володимира Гундяєва) припинити підтримувати Кремль. Натомість Всесвітній російський народний собор під головуванням Московського патріарха ухвалив документ, в якому війну проти України назвали «священною» і сформували «ширшу націоналістичну ідеологію» навколо цієї війни та експансіоністського майбутнього Росії.

Заклик церков США

«Ми благаємо релігійних лідерів Росії, особливо патріарха Російської православної церкви Кирила, припинити підтримувати російське вторгнення в Україну та закликати президента Путіна припинити терористичні атаки, спрямовані проти невинних мирних жителів», – йдеться у заклику, датованому 24 березням.

При цьому уряд США й американське суспільство лідери церков закликали «використати всі доступні справедливі засоби для захисту України та її народу від цієї жорстокої агресії».

Як повідомляв «Голос Америки», американські медіа пишуть, що Російська православна церква за кордоном набуває послідовників у США – не з-поміж російських іммігрантів, а серед американців, яких приваблює наголос на «традиційних цінностях».

Дослідники кажуть, що разом із «православною традицією» нові навернені приймають також і погляд на світ президента Росії Володимира Путіна. А американські священники, які проповідують російську традицію, разом з нею переконують свою паству в соцмережах у тому, що нібито не Москва, а Вашингтон винний у розв'язанні війни в Україні.

Глава РПЦ Кирило, президент Росії Володимир Путін, міністр оборони РФ Сергій Шойгу і начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов (зліва направо) під час закладення каменю в фундамент головного храму армії Росії. Московська область, 19 вересня 2018 року
Глава РПЦ Кирило, президент Росії Володимир Путін, міністр оборони РФ Сергій Шойгу і начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов (зліва направо) під час закладення каменю в фундамент головного храму армії Росії. Московська область, 19 вересня 2018 року

РПЦ назвала війну Росії проти України «священною» – ISW

Російська православна церква (РПЦ) сформувала «ширшу націоналістичну ідеологію» навколо війни в Україні та експансіоністського майбутнього Росії, йдеться в новому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначано, з’їзд Всесвітнього російського народного собору (ВСНР), «на якому головував настоятель РПЦ патріарх Кирило (Володимир Гундяєв), схвалив ідеологічний і політичний документ, в якому поєднано кілька кремлівських ідеологічних наративів».

Зокрема, РПЦ назвала війну Росії в Україні «екзистенційною і цивілізаційною священною війною», що є «новим кроком для російської влади, яка досі уникала називати вторгнення в Україну «війною». Крім того, РПЦ заявила, що «відновлення єдності російського народу» через війну в Україні є «ключовою умовою виживання та розвитку Росії».

Аналітики вважають, що «цей заклик рівнозначний повномасштабному знищенню української нації та її затягування у Росію».

«Перемога України не становить цих екзистенційних загроз, оскільки боротьба України за відновлення своєї територіальної цілісності, повернення своїх людей та захист національної ідентичності не зазіхає на російську ідентичність, державність чи територіальну цілісність», – йдеться у звіті.

На думку аналітиків, «РПЦ об’єднує попередні кремлівські наративи у відносно цілісну ідеологію, зосереджену на національній ідентичності та демографічному відновленні, яка обіцяє росіянам період національного відродження».

«Кремль, можливо, вирішить не повністю публічно приєднуватися до ультранаціоналістичної ідеології, запропонованої РПЦ, але, найімовірніше, запозичить і використає її для підтримки «русского мира» в Україні, а також для будь-яких майбутніх актів агресії проти сусідів Росії та Заходу», – йдеться у звіті ISW.

Патріарх Московський Кирило (Володимир Гундяєв) і міністр оборони Росії Сергій Шойгу в головному храмі російських збройних сил у Підмосков’ї, 14 липня 2020 року
Патріарх Московський Кирило (Володимир Гундяєв) і міністр оборони Росії Сергій Шойгу в головному храмі російських збройних сил у Підмосков’ї, 14 липня 2020 року

Реакція омбудсмена України

На ситуацію відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«27 березня в Москві під головуванням глави Всесвітнього російського «народного собору, організації під егідою РПЦ, затвердили наказ під назвою «Настоящеє і будущеє руского міра». Наказ є не лише програмним документом організації, але й адресується органам законодавчої та виконавчої влади у Росії», – наголошено на сайті омбудсмена України.

«Окрім цього, попри геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави – України, яку веде російська політична еліта, а також підконтрольна їй ВСНР, ця організація має консультативний статус при Економічній і соціальній Раді ООН. Ця рада є центральним механізмом координації діяльності системи ООН та її спеціалізованих установ і нагляду за допоміжними органами в економічній, соціальної, екологічної та суміжних сферах», — акцентує Дмитро Лубінець.

З огляду на це, як зазначено, омбудсмен України «готує звернення до Економічної та Соціальної Ради ООН на предмет відповідності наведеної неурядової організації до цілей і завдань, відповідності цінностям ООН».

Московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв) на засіданні колегії Міністерства оборони Росії. Москва, 21 грудня 2022 року
Московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв) на засіданні колегії Міністерства оборони Росії. Москва, 21 грудня 2022 року

Розшук Гундяєва

Раніше, 15 грудня, засоби інформації звернули увагу, що Московського патріарха Кирила (Володимира Гундяєва) оголосили в розшук в Україні як «особу, яка переховується від досудового розслідування». У листопаді СБУ звинуватила голову РПЦ у виправданні збройної агресії Росії проти України.

У другій половині березня Росія продовжила посилені атаки на українські міста. Попри численні докази, а також ордери Міжнародного кримінального суду (МКС) за воєнні злочини, попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG