Доступність посилання

ТОП новини

Чому діти обманюють?


Мар’яна Драч Прага, 25 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ясно, що батькам не до вподоби, коли їхні діти брешуть. Але такий обман цілком нормальне явище, притаманне для розвитку дітей різних культур. Канадські психологи в розмові з Радіо Свобода наголосили, що в середньому діти починають брехати у трирічному віці, а з часом роблять це дедалі майстерніше.

Коли ваша маленька донька чи син щось вигадують, не варто дуже перейматися, кажуть психологи.

«Менших дітей легше спіймати на брехні, але чим старшими вони стають, до восьми років, тим легше вони можуть вигадати цілком правдоподібні історії», – зауважує професор психології канадського університету Маꥳлл Вікторія Талвар. Вона наводить результати дослідження, за яким 4-річні малюки обманюють в середньому кожні дві години, натомість 6-річні діти роблять це кожні півтори години.

Чому ж діти говорять неправду?

«Вперше діти брешуть, як правило, для того, щоб уникнути покарання», – зауважує професор Вікторія Талвар. І чим суворіші батьки, тим частіше діти поринають у світ фантазії. Коли ж малюки дорослішають, то обманюють вже зі складніших причин. Наприклад, для того, щоб дістати те, що хочуть.

Батьки повинні більше пояснювати...

Деколи батьки самі підштовхують дітей до обману, коли хвалять їх за чемність.

Але деякі діти продовжують брехати через те, що батьки не пояснюють їм того, що варто говорити правду.

«Якщо ваша дитина загубила годинник і вам про це зізналася, то похваліть її», – радить канадський професор. За її словами, також нічого не дасть, якщо карати дітей за брехню без пояснень, тоді вони просто будуть більш винахідливими наступного разу.

Вчені кажуть, що в середині навчання у школі діти вдаються до обману дедалі рідше, але знову починають фантазувати у підліткові роки. Щоправда, до того часу батьки починають більше перейматися вже іншими проблемами виховання.
XS
SM
MD
LG