Доступність посилання

ТОП новини

Кадри вирішують усе!


Тетяна Ярмощук Київ, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ескалація конфлікту між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів триває. І відбувається це на рівні заяв. Президент незадоволений кадровою політикою уряду і просить переглянути її. У Кабінеті Міністрів здивовані такими заявами і вважають, що це робиться навмисно.

Президент невдоволений перебуванням на урядових посадах осіб, які займали відверто «антипомаранчеві» позиції чотири роки тому, і сподівається, що їх з уряду «вичистять».

Ідеться, передовсім, про першого заступника міністра регіонального розвитку та будівництва Олексія Іщенка, який свого часу був заступником Віктора Медведчука, голови тодішньої Адміністрації Президента Леоніда Кучми, а також заступника голови Державної митної служби Тараса Козака і радника Прем’єр-міністра Олександра Задорожного.

Усе було погоджено?

Представники ж Кабінету Міністрів здивовані заявою Президента Ющенка. На думку першого заступника міністра юстиції, бютівця Євгена Корнійчука, всі кадрові призначення відбувалися за погодженням із Секретаріатом Президента, тож нинішні заяви робляться навмисно – «для того, щоб штучно відбувалася подальша ескалація публічних стосунків між Президентом та Прем’єром».

«За коаліційною угодою усі призначення відбуваються за погодженням із Секретаріатом Президента. Робиться це офіційно, формально. Я не вірю, щоб Секретаріат не бачив тих листів із погодженнями, які приходили до них. Окрім того, в уряді половина міністрів за президентською квотою, за квотою НУ-НС. Тобто, жодних призначень не могло відбутися без погоджень. Думаю, що Секретаріат просто прогледів свого часу ці погодження, а зараз намагається заднім числом зводити рахунки», – вважає Корнійчук.

«Непродумані дії з обох боків»

Нинішній обмін заявами, на думку представника «Нашої України – Народної самооборони» Анатолія Матвієнка, є непродуманою політикою з обох боків.

«Я не розумію сенсу цього листування, оскільки зрозуміло, що за будь-яких обставин це листування набуде публічного розголосу. Це принижує високі посади і прем’єра, і Президента. Для мене це переслідування когось за належність до якоїсь команди у минулому є дуже сумним. Ми так Україну не побудуємо. Це,найімовірніше, якась непродумана дія з обох боків по суті та по відповідній реакції», – каже Матвієнко.

Черговий обмін ударами у старому конфлікті

Ескалація конфлікту між Президентом та Прем’єр-міністром намітилася раніше, а кадрова політика стала просто інструментом для чергового обміну ударами, сказав Радіо Свобода політичний експерт Кость Бондаренко.

«Надто великі ставки у політичній грі. Чим ближче ми будемо наближатися до президентських виборів, тим більше у нас буде загострення цих позицій. У даній ситуації уряд та Президент змагаються між собою, хто набере у свою команду більше кучмістських діячів. Якщо уряд звинувачують у тому, що в їхніх лавах є представники табору запеклих кучмістів, то те ж саме можна закинути і Президентові. Можемо згадати, ким був Віктор Балога за часів Президента Кучми – він очолював Закарпатську область. Можна згадати, ким була Раїса Богатирьова за часів Президента Кучми», – нагадує експерт.

Однак, на думку оглядачів, нинішнє протистояння між Президентом та Прем’єром триватиме на рівні обміну заявами. І Юлія Тимошенко, і Віктор Ющенко навряд чи робитимуть різкі, кардинальні кроки.
XS
SM
MD
LG