Доступність посилання

ТОП новини

Роз’єднаність на ділі, єдність на словах. Що очікує коаліцію?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ще один день невизначеності. Верховна Рада не ухвалила жодного рішення, питання майбутнього коаліції не прояснилося.


Сьогодні на порядку денному Верховної Ради стояв закон про Кабінет Міністрів, який учора спровокував різкі заяви бютівців, постанова щодо проведення дострокових виборів Харкова та Харківської міськради, а також законопроект щодо обмеження депутатської недоторканності та імперативний мандат.

Однак жодне з цих питань розглянуте не було. Протестуючи проти «харківського» питання, представники Партії регіонів заблокували трибуну, лідери фракцій пішли радитися, а спікер Арсеній Яценюк закрив засідання.

Після чого лідер «Єдиного центру», нунсівець Ігор Кріль висловив переконання, що сьогоднішні події у парламенті засвідчили черговий ситуативний союз між фракціями БЮТ та Партії регіонів. Це, на думку Кріля, бютівці створили штучно для зриву голосування за законопроект «Про Кабінет Міністрів».

Опитані ж у кулуарах бютівці кажуть: група Кріля є транслятором позиції Секретаріату Президента, а з фракцією НУНС у них нормальні робочі відносини, відтак заявами розтрощити коаліцію не вдасться.

За словами бютівця Андрія Шкіля, у Верховній Раді між депутатами НУНС та депутатами БЮТ проблем насправді не існує: «І ми це доведемо найближчим часом. Проблема існує в інших гілках влади, але це вже не так сильно, як здається, впливає на конструктивну роботу парламенту. Я б сказав, що є певні кризи, але вони долаються».

Чи дадуть Ющенко та Тимошенко працювати парламентові?

Олесь Доній із НУНС не такий оптимістичний, але теж вважає, що переформатування коаліції наразі неможливе. Подальша ж ситуація напряму залежатиме від двох людей: Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка, вважає він.

«Чи дадуть [ці] політики спокій парламентові, чи ні? Інакше їхні підручні, як Арсеній Яценюк, будуть, коли хочуть, закривати сесійне засідання. Їхні підручні, якими є Партія регіонів, так звана псевдоопозиція, коли потрібно, будуть блокувати трибуну. Ситуація просто виходить з-під контролю. Але поки що для юридичного переформатування коаліції у парламенті можливостей немає», – впевнений Доній.

Тим часом війна на рівні інституцій триває. Блок Юлії Тимошенко подав до суду на заступника голови Секретаріату Президента. У позові, поданому до Голосіївського райсуду Києва, бютівці вимагають визнати недостовірною інформацію, поширену Ігорем Пукшиним, про корупційні дії БЮТу у Верховній Раді й уряді.
XS
SM
MD
LG