Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля насильства в угорських школах


Василь Плоскіна Угорщина, 21 травня 2008 – Розгнівані учні нападають на своїх вчителів. Раніше з такою проблемою стикалися більше в країнах Західної Європи, де навіть доходило і до пострілів. Але тепер із таким явищем зіткнулися і в Угорщині. Після того, як у кількох школах учні завдали побоїв педагогам і це навіть зафільмували на любительське відео, ця проблема стала темою широкого громадського обговорення.

Соціологи схильні оцінювати прояви дитячої агресії в школах у світлі соціальних проблем, мовляв, люди, які не знайшли собі місця в суспільстві, стають і поганими батьками.

Потерпілий учитель Андраш Гаднадь із Будапешта навчає саме таких дітей зі складних родин. Говорячи про свого учня-підлітка, який нещодавно побив його на уроці, учитель сказав: «Я не знаю, що можуть означати слова учня про те, що, мовляв, мій батько 10 років сидить у тюрмі, потім повернеться... А мати Золтана пригрозила, що коли я запишу про її сина попередження у щоденник, вона видряпає мені очі. Ще й показала на пальцях».

Педрада не завжди може дати раду проблемним дітям

Подібні випадки перестають бути поодинокими. Вчителі пропонують виключити зухвалих учнів зі школи. Однак втрутилися батьки, і діти залишилися у своїх класах.

Омбудсман із питань національної освіти Лайош Аарі-Тамаш також проти виключень, але за кримінальну відповідальність підлітків: « Якщо дитина вчинила якусь незаконну дію і за віком може відповідати перед законом, то хай спокутує. Зло повинно бути покаране, тому що у зворотному випадку агресія в школі тільки посилиться».

Карати легко, виховувати важче

У випадку легкого побиття ровесника чи вчителя учень може за законом потрапити до в’язниці на два роки і більше. Закон також передбачає позбавлення батьківських прав родичів такої дитини, коли йдеться про рецидиви бійки і важкі наслідки для потерпілих.

Як не дивно, але Національна спілка педагогів вказує, що частина провини лежить на самих учителях. Представник педагогічної спілки Ласло Тренчейні нагадує про те, що кожна школа в Угорщині має чинний власний статут, згідно з яким дисциплінарні питання розглядають три комісії: педагогічна, батьківська та учнівська, і що жодна з них не має повноважень одноосібно ухвалювати рішення.

«Якщо за спільною згодою формуються шкільні правила, це називають демократією... Нещодавно ми опитали до сотні дітей в одному великому місті. Зі ста учнів приблизно двадцять добре знають, що таке побої від учителів, один зі ста сказав, що його вчитель чинить справедливо. Одна дитина зізналася, що відчуває довіру до педагогів. Але ніхто з опитаних дітей не наважився звернутися за допомогою до вчителя, коли хтось із учнів потрапив у халепу», – зазначає Ласло Тренчейні.
XS
SM
MD
LG