Доступність посилання

ТОП новини

Польща особливо відчуває проблеми Східної Європи – міністр Сікорський


Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський
Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський

Польща активніше взялася за реалізацією своєї ініціативи східного партнерства, яку нещодавно схвалив саміт ЄС. Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський нині відвідує Молдову. Це перший візит керівника польського зовнішньополітичного відомства до Молдови за 16 років дипломатичних стосунків. Перебуваючи у Кишиневі, Радек Сікорський дав ексклюзивне інтерв’ю молдовській службі Радіо Свобода, в якому він розповів докладніше про нову східну ініціативу.

– Це перша польська ініціатива, яку ми підготували разом зі Швецією, вона одержала загальноєвропейську підтримку. Ми свідомі того, скільки часу і зусиль нам було потрібно для того, щоб досягти європейських стандартів, і ми високо оцінюємо допомогу тих, хто підтримував нас у цьому процесі. Тепер ми би хотіли поділитися нашим прикладом успішної трансформації з іншими. На нашу думку, Польща є успішною країною, бо ми стали нормальною європейською країною, ми маємо нормальний європейський демократичний вільний ринок і європейських сусідів, близьких і трохи більше віддалених. Нині ми б хотіли створити механізм для країн, які б мали тісніші стосунки з Європою, якими вони могли б скористатися. Це свого роду меню, з якого можна вибирати, але я гадаю, що такі речі, як вільна торгівля, полегшення візового режиму, юридична допомога, не викликають суперечок, і можуть бути вигідні обом сторонам.

– Наскільки відрізняється Східне партнерство від інших європейських механізмів, скажімо, Європейської політики сусідства?

– Європейська політика сусідства є загальною концепцією, що стосується усіх сусідів Європи. Ми вважаємо, що східноєвропейські країни, як Молдова, Україна, не є сусідами Європи, а європейськими сусідами, і тут є суттєва різниця. Римський договір, як відомо, говорить, що будь-яка європейська країна може стати членом Європейського Союзу. І ми вважаємо, що європейські партнери, що ми у Польщі, котра також є колишньою комуністичною країною, що ми особливо чутливі до викликів, які перед вами постали, і що ми можемо допомогти.

– Україна нині розраховує отримати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Чи зможе Молдова також розраховувати на подібну угоду?

– Гадаю, що країни, які розмірковують над інтеграцією до ЄС, зараз повинні провести реформи, які піднімуть їх на рівень європейських стандартів. Гадаю, не здивую нікого тим, що скажу: в Європі є певна втома від розширення. Є проблеми з ухваленням Лісабонської угоди. Тож цей час не для вимог членства, а для підготовки до нього. Щоб тоді, коли ця втома пройде, можна було б скористатися з нового настрою.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG