Доступність посилання

ТОП новини

«Євроінтеграція України притягне інвестиції й до ЄС» – Анрі Малос


Брюссель – Європейський Союз повинен наблизити до себе Україну. Причому, лідерам ЄС не слід зволікати і боятися, бо приєднання нових країн не послаблює європейської спільноти. Якраз навпаки, заявив у ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода президент групи працедавців Соціально-економічного комітету Євросоюзу Анрі Малос. Він вважає, що Україна принесе Європі нові ідеї і допоможе їй стати інвестиційно привабливішою.

– Пане Малос, наразі нерідко лунають заяви, мовляв, криза – це вдалий період для переосмислення засад економіки. Чи не може ця криза розглядатися також, як привід для перегляду політичного зближення України та Євросоюзу?

– Ми переживаємо важку, довгу економічну кризу, що справді може мати політичні наслідки. В економічному плані, безумовно, слід пом’якшити вплив кризи на найслабших та перезапустити економічний двигун. А от у політичному плані слід згуртуватися – як всередині Євросоюзу, так і з сусідами. Зокрема з таким серйозним стратегічним партнером як Україна. Ця справа політично невідкладна. Адже розбіжності у Європі дуже впливають на її економіку, на біржі, на інвестиційну активність. Інвестори з тривогою стежать за подіями у європейській співдружності. Ті, що інвестували у країни Перської затоки, наразі покидають цей регіон і не знають, куди їм іти далі. Тому, чим послідовнішою, відкритою та наближеною до своїх партнерів буде Європа, тим привабливішою вона буде для інвесторів. Адже всім відомо, що в Україні є великий потенціал росту інвестицій. Коли держава відчиняє двері та посилює свої політичні зв’язки із сусідами – це важливий елемент довіри для інвесторів. Тож, це також елемент відповіді на кризу.

– А як у цьому випадку переконати тих європейських політиків, що вважають євроінтеграцію України дуже передчасною. При цьому наводять приклади Румунії та Болгарії, стандарти яких у багатьох сферах ще й сьогодні не повністю відповідають стандартам Євросоюзу?

– Я знаю Україну і переконаний, що кожна держава приносить щось нове до європейської конструкції. Євросоюз не модифікується і не послаблюється тим, що до нього приєднується нова країна. Навпаки, вступ нових членів тільки зміцнює його. Звичайно, що Україна принесла б свої проблеми, але разом з тим, вона прийде з великою кількістю нового, величезною кількістю нових ідей. Зазначу, що згадані Румунія та Болгарія у Європейському Соціально-економічному комітеті інтегрувалися дуже швидко. Вони дуже активні, дуже відкриті, мають багато цікавих пропозицій. Тож я завжди зважаю насамперед на позитивні сторони. У будь-якому разі, Європа належить всім європейцям, тому я не бачу причини для відкидання тієї чи іншої країни.

– Європа ризикує довше, ніж Сполучені Штати, виходити з економічної кризи. До власне економічних проблем протекціоністських нахилів деяких лідерів додаються ще й політичні розбіжності. Чи не може це зрештою розколоти блок європейських держав?


– Це правда, і саме тому ми, група представників бізнесу, закликаємо всі європейські інституції об’єднувати зусилля, частіше діяти разом. Адже подивіться на автомобільну галузь. Коли Франція оголосила про допомогу своїм автокомпаніям, німці, італійці, шведи, заявили, що це буде направлене проти «Фольксвагена», «Фіата» чи «Сааба». Це прояв слабкості Європи. У той час, як американський уряд надає пряму допомогу своїм «Дженерал моторс», «Крайслеру» чи «Форду», Європа намагається створити якісь поділи, якусь протекцію. Чи заявляємо про допомогу «Renault» і « Peugeot» за умови утримування робочих місць у Франції, але не у Чехії чи деінде. Все це є джерелом політичної слабкості, що може суттєво погіршити кризу. Як на мене, то для Євросоюзу настав «момент істини». Наступні декілька місяців виявлять, чи здатна Європа діяти згуртовано.

(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG