Доступність посилання

ТОП новини

Хто спричинив політичну кризу в Україні? Шляхи виходу з неї.


Микола Оніщук
Микола Оніщук

Гість Свободи: Міністр юстиції України Микола Оніщук

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Пане Миколо, сьогодні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що березень для міністрів буде таким собі «зі строком місяцем», вона виставляє цей строк, «за який я шкуру спускатиму з кожного міністра».

Як Ваша шкура?


Микола Оніщук: Я хотів би уточнити, що йдеться про те, що…

- Про виплату зарплати.

- …що кожен міністр має вжити всіх необхідних заходів, які в його силах і в його владних повноваженнях, з тим, щоб ситуацію з виплатою зарплати взяти під контроль. І там, де немає об’єктивних передумов для затримок з виплатою зарплати, вжити вичерпних заходів.

Треба мати на увазі, що є ряд міністерств, наприклад, охорони здоров’я, промислової політики, праці і соціальних відносин, багатьох інших, де безпосередньо в фінансуванні діяльності яких чимало коштів, в тому числі з державного бюджету.

Якщо ці кошти по різних причинах не доходять до громадян, до тих, хто працює в системі цих міністерств, то я вважаю, що це дійсно в тому числі і питання політичної відповідальності кожного міністра.

Є промислові підприємства, підприємства АПК, а це міністр промислової політики, міністр аграрної промисловості, де велика низка підприємств, державних зокрема підприємств. І знову ж таки йдеться про те, щоб міністри, з моєї точки зору, взяли на контроль ситуацію з виплатою зарплати.

Ми можемо уявити собі ситуацію, коли, наприклад, підприємство виплачує інші платежі, а в останню чергу зарплату. Йдеться про те, щоб міністри забезпечили виплату зарплати в першу чергу, а вже потім всі інші платежі, які…

- Але, з іншого боку, якщо вони не заплатять за електроенергію або не заплатять за газ, то їм це все відімкнуть.

- Насправді йдеться про те, що для більшості громадян України зарплата є єдиним джерелом для існування, в тому числі й сім’ї.

І попри те, що виникає завжди конкуренція між тими чи іншими платежами (Ви правильно зауважили, що виробництво може зупинитися, якщо немає електроенергії, немає газу, немає тепла), але разом з тим треба розуміти, що найголовніший, хоч це й так високопарно звучить, але компонент будь-якого виробництва – це люди (я вже не кажу про те, що це йдеться про громадян України), які вправі висувати до влади вимоги, які пов’язані зі вживанням вичерпних заходів для того, щоб їхні інтереси були забезпечені.

- До Вас питання як до міністра юстиції. Як Ви будете допомагати отим громадянам у тому випадку, якщо міністри, директори підприємств, інші особи посадові не виконують своїх обов’язків посадових?

- Користуючись нагодою, я хотів би звернути увагу, що при кожному районному управлінні юстиції, в кожному сільському районі, адміністративному районі, існує громадська приймальня, звернувшись куди громадяни України зможуть отримати консультативну допомогу, як їм діяти в тій чи іншій життєвій ситуації.

Це реальний ресурс, консультативний, який ми можемо задіяти для того, щоб бути корисними для громадян України.

- Тобто, кожна людина може звернутися.

- Так.

Йдеться про те, що цілком зрозуміло, що люди, які працюють в управліннях юстиції, не мають можливості, наприклад, іти до суду складати позовну заяву, відстоювати інтереси, тому що для цього є адвокати. Це, власне, іншої категорії, тих, хто за відповідну плату надає послугу.

Але отримати консультацію, як бути і як діяти в тій чи іншій життєвій чи виробничій ситуації, пов’язаній зі скороченням на роботі, наприклад, чи з застосуванням неповного робочого дня, чи будь-які інші питання трудового права чи будь-яких інших галузей права можуть отримати в районному управлінні юстиції.

З цього приводу я, як міністр, доручив своїм підлеглим зі врахуванням ситуації, яка в нас склалася в країні, надавати таку вичерпну допомогу громадянам.

- Чи великі там черги?

- Поки що про черги не йдеться. Я думаю, що тут пропорційність певна існує між складністю ситуацій, які будуть виникати, та потребами консультативної допомоги.

- Але складність ситуації в тому, що людей таких багато.

Знову ж таки Вам потрібно займатися більше інформаційною діяльністю і швидше інформативною діяльністю, щоб люди знали, куди їм звертатися потрібно, тому що якщо міністри чи депутати знають, що якщо йому зменшили зарплату, то ця стаття бюджету є захищеною, в принципі це поза законом. Якщо людині на підприємстві, на заводі чи на фабриці, чи в будь-якому там ЗМІ навіть, у багатьох організаціях зменшують зарплату, вона стає меншою, аніж домовлена при приході на роботу, то розмова роботодавця з підлеглим виглядає таким чином: не подобається – пиши заяву на звільнення.


- Така розмова є незаконною, насамперед тому, що ніхто не може бути примушений до звільнення, зокрема.

А Ви правильно мені зараз подали пропозицію. Я скористаюся цією порадою з тим, щоб працівники органів юстиції активніше виступали в газетах. І, можливо, варто заснувати відповідні рубрики щотижневі на радіо та на телебаченні, в тому числі місцевому, з роз’яснювальною роботою, свого роду така соціальна реклама, якщо можна так назвати, яка мала б на меті інформувати громадян про їхні трудові права, соціальні права.

Попри те, що ми живемо в одній країні, і роботодавець є цінністю, оскільки він дає роботу, але разом з тим зараз ризики вживання певних таких не зовсім правових рішень з боку роботодавців виросли. Інформованість населення за таких обставин (я цілком з Вами погоджуюся) є доречною і необхідною.

- Якось Ви казали, що за Вашу посаду міністерську дають, за крісло міністра, 3 в торгах там.

- Давали.

- Вже не дають? Це через те, що пообіцяла…

Вже мені от підказують, що 5. Так?


- Ми очікували, що дійдемо до такого росту ставок.

- А в чому ж секрет?

Микола Оніщук: На сьогодні ротації якби відійшла на другий план. На сьогодні не це є і не це має бути в основі політичних пріоритетів, тому що ситуація в країні залишається надзвичайно складною, і вона потребує консолідації всіх гілок влади, всіх посадовців, не до чвар.
- Мені здається, що на сьогодні причин, мабуть, багато, але тема сьогодні ротації якби відійшла на другий план. Думаю, що на сьогодні не це є і не це має бути в основі політичних пріоритетів, тому що ситуація в країні залишається надзвичайно складною, і вона потребує консолідації всіх гілок влади, всіх посадовців, як кажуть, не до чвар.

Тобто, зараз видається, що варто в пріоритетах дещо акценти змінити.

- Добре. Але все-таки це питання якось політично залишається. Все-таки коаліція, є політичні сили. Все-таки чвари чварами, всередині якби ж точать. Так?

Ви якось так не оголосили ніде, тобто Ви відійшли від «Народної самооборони», Вас там немає, Вас немає, скажімо в «Соборі», Вас немає, от я не бачила у всякому разі в громадського об’єднання «За Україну».

З якою політичною силою Ви?


- Для міністра юстиції його політична сила – це Конституція і всі ті, хто стоять на захисті і є гарантом захисту конституційних прав і свобод громадян.

До речі, коли я пришов в міністерство, я змусив і себе, і колектив міністерства, всіх тих, хто працює, а це майже 22 тисячі, переоглянути і переосмислити свою роль.

Міністерство юстиції має захищати не публічну владу чи спостерігати, умовно кажучи, за її поведінкою, а насамперед стати на захист звичайних, буденних, щоденних, можливо, інтересів громадян. Іншими словами - спостерігати за владою з боку громадян, з боку громадянського суспільства.

- А Оніщук – людина, політик, не міністр, то він за кого?

- Я за цінності.

Скажу Вам чесно: я їх не змінював. Це той компонент мого професійного світогляду і політичного, який завжди залишається зі мною незалежно від того, як змінюється політична ситуація.

Це дозволяє мені відкрито і впевнено, спокійно спілкуватися з політиками будь-якого рангу, в тому числі й відповідним чином реагувати на політичні реалії, пов’язані в тому числі й з питаннями щодо ротації тощо…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG