Доступність посилання

ТОП новини

Тиск крові, серце і безсоння


Високий тиск крові під час вагітності може бути сигналом підвищеного ризику захворювання серця або нирок, як також і діабету. Про це свідчать результати дослідження, оприлюдненого в журналі Американської асоціації серця Circulation.

Науковці дослідили персональні дані жінок, які народили дітей у 1966 році і які з того часу залишалися під наглядом спеціалістів. Третина з них щонайменше один раз мала високий тиск крові під час вагітності. Приблизно 14% жінок із них пізніше в житті мали серцеве захворювання у порівнянні з тими жінками, у яких під час вагітності був нормальний тиск крові.

У випадках, коли у вагітних жінок повторювалися стрибки тиску крові від двох до п’яти разів, то такі жінки мали більший ризик померти від інфаркту на противагу тим жінкам, у яких тиск крові був нормальним під час усього перебігу вагітності. Ризик захворювання діабетом у жінок із підвищеним тиском крові під час вагітності, відповідно, зростав у півтора-два рази.

Дослідники радять жінкам, у яких спостерігалися випадки підвищення тиску крові під час вагітності, неодмінно звертатися до лікарів, щоб спеціальною терапією запобігти розвиткові можливих патологій здоров’я.

Сон як показник здоров’я

Безсоння може стати джерелом серйозних серцевих проблем. Дослідження норвезьких учених опубліковане в European Heart Journal. Науковці звернулися до персональних даних майже 55 тисяч людей віком від 20 до 89 років. Дослідження продемонструвало, що у людей із тривалим безсонням може розвиватися серцева недостатність. Це той самий стан, коли серце нездатне перекачувати достатню кількість крові по усьому тілу з необхідним для цього тиском.

При цьому учені застерігають, що їхнє дослідження свідчить про чіткий зв’язок між безсонням і серцевим захворюванням. Однак це не означає, що саме безсоння є єдиною причиною появи серцевої патології.

Науковці пропонують своє пояснення виникнення хвороби. На їхню думку, це пов’язане з тим, що безсоння, як таке, породжує хвилю стресів в усьому організмі людини, що в свою чергу негативно впливає на функції серця. Так що висновок один: безсоння необхідно лікувати, щоб запобігти подальшим ускладненням здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG