Доступність посилання

ТОП новини

Віртуальні мандри малими містами: Кременець.


Віталій Пономарьов Київ, 16 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Місто Кременець, що лежить у каньйоні річки Ікви на півночі Тернопільської області, колись називали «воротами раю». Воно пов’язане з іменами Григорія Сковороди, Ференца Ліста, Тараса Шевченка, Лесі Українки та Юліуша Словацького.

Замкова гора у Кременці здіймається на 397 метрів над рівнем моря, а цитадель на ній відома ще з ХІІ століття. 1240 року військо хана Батия штурмувало фортецю, проте взяти її не змогло. 1536 року король Речі Посполитої Сиґізмунд Перший подарував Кременець своїй дружині королеві Боні. Розповідає науковий співробітник Кременецького краєзнавчого музею Володимир Собчук.

Володимир Собчук: - У Кременці можна побачити руїни одного із надзвичайно цікавих українських замків ХІV–ХVІ століть. До наших днів зберігся реформатський монастир – це перша половина ХVII століття. У Кременці є колишній єзуїтський монастир, при спорудах якого в перший третині ХІХ століття знаходилася знаменита Волинська гімназія, з якої починається історія Київського університету.

Віталій Пономарьов: - Згодом Вища Волинська гімназія у Кременці була перетворена на ліцей. 1832 року російський уряд закрив ліцей і на його базі заснував Київський університет. Говорить Володимир Собчук.

Володимир Собчук: - В Кременці є Ботанічний сад, який дав початок Університетському ботанічному садові у Києві. Є Богоявленський жіночий монастир, який веде свій початок ще з першої половини ХVII століття. У Кременці надзвичайно багата, розкішна природа.

Віталій Пономарьов: - 1809 року у Кременці народився відомий польський поет Юліуш Словацький. Крім будинку Словацьких, у місті збереглося ще кілька старовинних споруд. Говорить Володимир Собчук.

Володимир Собчук: - В місті зберігся унікальний будинок кінця ХVIII століття – будинок-близнята, де два будинки мають спарену внутрішню стіну. Цей будинок тривалий час стояв в не дуже приглядному вигляді, зараз в ньому почалися реставраційні роботи.

Віталій Пономарьов: - Кременецький замок не відновлювався відтоді, як був взятий військом Максима Кривоноса 1648 року. Нині руїни замку потребують консервації.
XS
SM
MD
LG