Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Цукрова хвороба.


Олександр Лащенко Київ, 14 листопада 2006 року. Сьогодні в Україні, як і в інших державах, відзначають Всесвітній День діабету. Майже двісті мільйонів людей у всьому світі страждають на цю хворобу. Такими є дані Міжнародної діабетичної федерації. Ситуація настільки гостра, що Всесвітня організація охорони здоров''я чотирнадцять років тому визнала поширення цієї недуги неінфекційною епідемією. В Україні – близько мільйона хворих на цукровий діабет, констатує вітчизняний Мінздрав. І майже кожен п’ятий діабетик мусить вживати інсулін. Як лікують в Україні від діабету, чи вистачає інсуліну, наскільки він дорогий (як і взагалі лікування), якою є профілактика недуги?

Цукровий діабет – це порушення обміну речовин. Для нього характерний високий вміст цукру в крові та наявність цукру в сечі. Головну роль у виникненні цієї хвороби відіграють спадковість та ожиріння. (Хоча прямої залежності від кількості цукру, що їсть людина, і виникненням діабету немає). Крім того, спровокувати недуги здатні й деякі інші хвороби. Діабет не лікується, і на нього може захворіти кожен. Водночас половина хворих навіть не підозрює про свою недугу. Розповідає Володимир Паньків - головний ендокринолог Мінздраву України.

53-річна Марія Москаленко – діабетик із дванадцятирічним “стажем”. У пані Марії – тяжка форма цієї недуги. На відміну від більшості хворих на діабет, вона не поповніла, а різко схудла. І на додачу - ревматизм, поліартрит, інфаркт. Марія Москаленко змушена колоти інсулін двічі на день. А ще - дієта, дієта, дієта...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

При якісному, сумлінному лікуванні діабетик може прожити довге життя. Але ускладнення недуги здатні призвести до загибелі. Наприклад, такі хворі у два-чотири рази частіше страждають на порушення роботи серця. Виникають у діабетиків й інші ускладнення. Як їх попередити - розповідає Анатолій Чорнобров – завідувач відділу Інституту ендокринології Академії медичних наук України.

Кількість хворих на діабет на Львівщині постійно зростає. Цього року їх побільшало на тисячу людей. А от число ускладнень у цьому регіоні зменшується. Лікарі стверджують, що така статистика свідчить про те, що діабет стали краще виявляти, діагностувати. Адже чимало хворих дізнаються про недугу тільки, коли в них раптом трапляється діабетична кома. Серед її симптомів - багаторазова блювота, непритомність. Медики намагаються діагностувати діабет до таких проявів, виявити його якомога раніше. Як у клініках лікують діабет – дізнавалася львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У Харкові розгорівся скандал, пов’язаний із забезпечення місцевих діабетиків імпортним інсуліном. Вагітним, а також пацієнтам відділень реанімації його виділяють. А для всіх інших хворих, котрі віддають перевагу імпортному препарату, він закінчився. Як повідомив віце-мер Харкова Ігор Шурма, державна програма повністю задовольняє потреби харків''ян у вітчизняних інсулінах, а імпортні практично не надходять у цей регіон. Чому так сталося – розповідає харківська кореспондентка Радіо Свобода Вікторія Маренич.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Українські діабетники мають зараз вибір – користуватися імпортним інсуліном чи вітчизняним. Вітчизняний інсулін з’явився 7 років тому. Саме тоді його почали робити на заводі „Індар”. Але дехто з хворих досі не довіряє українському препарату. Вони стверджують, що він може призвести до побічних дій, а також незручний у використанні. Зі свого боку, лікарі спростовують це і наголошують – різниці між імпортним та українським препаратом немає. А заступник директора заводу “Індар” Антоніна Синельник заявляє, що це підприємство допомагає хворим не тільки випуском інсуліну.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG