Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія стежить за ситуацією навколо припинення нафтопоставок з Білорусі до ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Єврокомісія стежить за ситуацією навколо припинення поставок російської нафти до Польщі і Німеччини транзитом через Білорусь і зажадала пояснень від Москви та Мінська. Хоча у Брюсселі наразі не бачать ризику для енергопостачання країн Євросоюзу, комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс скликав на засідання Групу з постачання нафти, вона має зібратися наприкінці тижня.

Білорусь – нафтоочисний завод у Новополоцьку. 6 січня 2007.
Єврокомісія нині з’ясовує, чому припинилися поставки російської нафти трубопроводом «Дружба», яким нафту мають отримувати Польща і Німеччина. Заяву Комісара ЄС з енергетики Пієбалгса цитує його речник Ферран Тарраделлас-Еспуні: «Єврокомісія дуже уважно стежить за ситуацією. Я можу підтвердити, що поставки нафти до Польщі трубопроводом «Дружба» припинили. Мої служби шукають інформацію, чи це мало вплив на іншу частину трубопроводу, що постачає нафту до Словаччини і південно-східної Європи. Я перебуваю в тісному контакті зі владою Польщі, Німеччини, Словаччини й інших європейських країн, щоб оцінити, як на них вплинуло припинення поставок. Я також зв’язувався з російською і білоруською владою і закликав їх надати негайне і докладне пояснення, чому було припинено постачання».

Загрози припиненню поставок до ЄС не існує

Комісар Пієбалгс не вважає, що ситуація загрожує припиненню поставок нафти до Євросоюзу. За наявними в Єврокомісії даними, Польщі й Німеччині має вистачити запасів нафти на найближчі місяці. Говорить прес-секретар Тарраделлас-Еспуні: «Ми маємо інформацію щодо запасів нафти: у Польщі їх вистачить більше, ніж на 70 днів. Польщі, як і деяким іншим новим країнам Євросоюзу, дозволили до 2009 року мати менше ніж на 90 днів запасів нафти, як це передбачено правилами. А Німеччина, інша країна, яку може зачепити припинення поставок нафти через трубопровід «Дружба», має стратегічних нафтових запасів на більше ніж 130 днів».

Ситуацію ще належить оцінити

Хоча Брюссель і не б’є на сполох щодо поставок російської нафти до певних країн ЄС, усе ж комісар Пієбалгс скликає засідання енергетичних експертів з усіх 27 держав Євросоюзу, які наприкінці цього тижня мають оцінити ситуацію. У тому числі й те, що робити далі, якщо члени ЄС будуть змушені використовувати стратегічні резерви нафти. Інших заходів Єврокомісія поки що не планує – речник Тарраделлас-Еспуні зазначив, що спочатку слід з’ясувати, чому поставки припинилися.
XS
SM
MD
LG