Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг під білоруським посольством. Фестиваль «Білоруська весна».


Леся Бакалець Київ, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іноземна весна в Україні. Фестиваль «Білоруська весна» триває у Києві. Він присвячений річниці білоруського майдану і включає в себе низку заходів.


Білоруси мають право на свободу поглядів – як політичних, так і громадських. У цьому переконані організатори круглого столу, що відбудеться сьогодні. На ньому низка українських громадських організацій дадуть оцінку державній політиці України у стосунках із Білоруссю. А також подумають, чим можна допомогти ув’язненим білоруським діячам.

Захист прав білорусів об’єднує різні організації

Галина Бочева, представник громадської організації «Міжнародна Амністія», також є учасником круглого столу. Вона говорить, що проблеми білорусів об’єднують навіть дуже різні у своїх поглядах громадські організації: «Незважаючи на те, що організації часто висловлюють полярні думки з того чи іншого питання, але позиція, що права людини в Білорусії повинні дотримуватися, у нас є спільною».

Напередодні активісти відстоювали права білорусів. Вони влаштували нечисленний мітинг біля посольства країни, якою керує Лукашенко. Близько 30-ти молодих людей запалили свічки, вивісили справжній, за їхніми словами, прапор Білорусі, взяли в руки плакати і декілька хвилин проскандували: «Живе Бєларусь».

Біг на лижах по асфальту

Олександр Демченко, організатор фестивалю «Білоруська весна», також був на мітингу. Говорить, що саме на таку невелику кількість людей і розраховував. Мовляв, прийшли всі свої. Але гучніша і цікавіша акція ще попереду, обіцяє він: «Пройде масовіша акція – змагання із лижного бігу по асфальту на кубок Олександра Лукашенка. Відомо, що Олександр Лукашенко любить лижно-ролерний спорт – це справді лижами по асфальту, тільки там є якісь колеса. Але нащо нам, українцям, ці компроміси. Ми вийдемо зі справжніми лижами на справжній лижний біг по асфальту».

Та спочатку активістам треба ще пережити сьогоднішній круглий стіл. І Олександр Демченко, і Галина Бочева кажуть, що усвідомлюють: самими акціями вони не змусять дотримуватися прав та свобод у Білорусі. Але продемонструвати свою підтримку білорусам необхідно.
XS
SM
MD
LG