Доступність посилання

ТОП новини

Бензиновий сезон


Микита Моісеєв, Віола Бурда /images/photo/AZS_benzin_zapravka_220.jpg Ціни на бензин в Україні можуть наздогнати європейські – літр 95-го незабаром може коштувати долар. Чи завадить дороге пальне збору врожаю? Чому воно щороку дорожчає саме у період польових робіт?

“Пересідаю на велосипед”

Таблички з ціною пального на заправках змінюють вночі - тому зранку водіям доводиться лише дивуватися і перераховувати гроші в кишені - чи вистачить заплатити за новою ціною? І хоча дорожчає щоразу на копійки, це помічає переважна більшість автомобілістів.

Микола
Микола, незабаром має отримати водійські права: - Купувати велосипед можна і їздити на ньому. Ціни ростуть спеціально, щоб хтось набив собі кишені.

В’ячеслав
В’ячеслав (проводить за кермом цілий день, пальне купує фірма): - Мені б краще було, щоб він один раз подорожчав — і на все життя, було б простіше. Ціна не так уже й важлива, головне щоб вона була сталою.

Сергій
Сергій, дизайнер: - Якщо ми будемо у Євросоюзі (а я цього хочу), ціни на бензин виростуть, але після цього підвищаться і зарплати. Щоправда, у нашій країні цей процес іде навпаки.

Попит збільшує ціну – найпростіший закон економіки

Підвищення сезонного попиту на пальне провокує зростання цін — це найпростіший закон економіки. До того ж, такою є світова тенденція, нафта дорожчає. Наприклад, у США зараз теж переживають бензиново-ціновий бум, каже економіст Ігор Бураковський. Україна нафту отримує здебільшого з-за кордону, зокрема з Росії. Тому підвищення світових цін на “чорне золото” автоматично призводить до збільшення експортного мита російської нафти. А те, що зростають нафтові ціни на світовому ринку, цілком зрозуміле явище. Автомобілів щороку більшає, а запаси нафти зменшуються. За прогнозами деяких вчених, основні родовища будуть вичерпані через півстоліття.

Країни з найбільшими запасами нафти:

КраїнаЗапаси, млрд. тон


У Міністерстві палива та енергетики переконують: якщо на світовому ринку не станеться нічого особливого, ціни зростуть ще трохи, відсотків на п’ять, і зупиняться – до наступної весни, адже ці коливання відбуваються кожного сезону. За цей місяць ціни на пальне зросли в Україні на 6-7%, каже народний депутат Анатолій Кінах, і за його прогнозом, наступного місяця зростуть ще на стільки ж.

Ціни на таксі зростають швидше, ніж на бензин

Минулого року, коли ціни на пальне сягали п’яти гривень, таксі, яке популярне навіть у маленьких містечках, скористалися моментом і підвищили ціни на свої послуги. Коли ж ціна пального повернулася до трьох з половиною гривень, таксофірми ніби цього не помітили. Столичний таксист Олександр каже, що подорожчання бензину — це зручна відмовка для клієнтів, яка насправді не має під собою підстав: “Собівартість проїзду за 1 км становить близько 40 коп. Якщо бензин коштуватиме 5 гр., то 1 км – відповідно 50 коп. Але ж тарифи підвищують значно більше – проїхати 1 км зараз до 2-50 гр. коштує, а буде, скажімо, 3, а це неправильно, бензин тут особливої ролі не грає”.

Кожне двадцяте сільське господарство може збанкрутувати

Ціни на дизпаливо не є катастрофічними для фермерів - літр солярки в середньому зараз коштує три гривні двадцять копійок. Експерти прогнозують, що до літа ціна на підвищиться лише на вісім копійок. Для того ж, щоб посівна або збір врожаю опинилися під загрозою зриву, ціна солярки має зрости до чотирьох гривень, підраховує голова асоціації фермерів Іван Томич: “Селян найбільше цікавить солярка і 80-ий бензин – підвищення ціни на паливо – це нищівний удар по більшості господарств. У нас понад 60% господарств є на межі виживання, і серед них десята частина може припинити існування після жнив, якщо ціни і далі зростатимуть”.

Франція не регулює ціни на бензин – вони там постійно зростають

У Франції літр 95-ого коштує 1-50 Євро. Ціни на бензин там зростають постійно, але залежать не від сезонних коливань, а безпосередньо від стану світового нафтового ринку. Як і Україна, Франція не має значних родовищ нафти, тому сильно залежить від ринкових пропозицій. Але для того, щоб пом’якшити цінові стрибки на світовому ринку нафти, колишній соціалістичний уряд Франції ввів спеціальний “плаваючий податок” на нафтопродукти – держава стягувала менше з трейдерів, якщо ціна стрімко зростала. Відповідно і у продаж бензин йшов за меншою ціною. Однак наступний уряд, правий, скасував “плаваючий податок” і одразу ж зібрав до бюджету “зайвих” 500 млн. євро, які вирішив спрямувати на розробку альтернативних біологічних джерел палива. Подібної ж практики обіцяв дотримуватись і новий президент Ніколя Саркозі – “плаваючий податок” нова влада поновлювати не збирається.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG