Доступність посилання

ТОП новини

Незахищені: хто компенсуватиме збитки від пожеж житла?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міська влада Дніпропетровська відмовляє погорільцям у допомозі. Людям, потерпілим від пожеж, не надають не тільки житла, а й матеріальної допомоги на придбання речей першої необхідності. Чиновники перекладають проблему на плечі самих погорільців — мовляв, своє майно треба було страхувати, тоді б отримали хоч якісь компенсації.

Нещодавно згорів будинок на вулиці Красній
( RadioSvoboda.Ua)
За останній тиждень у Дніпропетровську без даху над головою через пожежі опинилося кілька десятків сімей. Понад 10 квартир вигоріли вщент тиждень тому в одному з будинків на житловому масиві «Парус».Тепер ці люди ночують у сусідів, до переселенського пункту переїжджати не поспішають — вірять у те, що міська влада не покине їх наодинці з бідою.

Пан Анатолій — один із потерпілих від пожежі на житловому масиві «Парус» каже, міська влада ще тиждень тому обіцяла підтримку, та з того дня долею погорільців більше ніхто не цікавився: «Сказали, що місто, міська влада допоможе грішми, вставлять вікна і двері за рахунок міської влади. З того часу до нас навіть ніхто не піднявся. На другий день приїхала якась комісія, сказали, що має ще приїхати інститут, бо в нас порозходилися стіни. Але з того часу так ніхто і не з’являється».

Виняток зробили один раз, більше «жаліти» не будуть...

Між тим міський голова Іван Куліченко каже, що погорільцям не зобов’язані за рахунок міського бюджету компенсовувати втрачене житло і майно. Виняток зробили тільки раз — минулого року, для 80-ти сімей з багатоповерхівки в одному з престижних районів, які втратили квартири внаслідок потужного вибуху побутового газу. Більше — ніяких привілеїв.

Іван Куліченко: «Намагаються запровадити таку практику — раз була пожежа, то всі роботи з відшкодування, ремонту має на себе брати міськвиконком. Сподобалось, як було після вибуху — з мешканцями узгоджували навіть види шпалер і підлоги, і все зробили за бюджетні й державні гроші. Є порядок визначення, чиє це майно. Якщо приватне — то воно має бути застраховане, і всі інші питання, пов’язані з наданням матеріальної допомоги. Просто через жалість — це теж не вихід, щоб міський бюджет компенсував усі втрати».

Відшкодування має лягати на плечі лише винних

Стеля падає, а допомоги чекати ні від кого
( RadioSvoboda.Ua)
За словами юристів, міська влада справді не зобов’язана компенсовувати втрачене майно погорільцям, якщо причиною пожежі не була вина міських служб. У випадках з коротким замиканням чи необережним поводженням з вогнем усі відшкодування мають лягати на плечі винних осіб, каже Інна Скобликова — юрист громадської організації «Громадянська дія».

Інна Скобликова: «Чому викликають комісії, чому складають акти — і при пожежах, і при затопленні водою? В актах вказується не тільки факт загоряння і певний збиток, а причина загоряння. Той, з вини кого сталася пожежа, як це зафіксовано в акті, має нести відповідальність матеріальну за все, що сталося. Я не хочу нікого виправдовувати. Але уявіть, якщо зараз мешканці старих будинків стануть самочинно підпалювати житло, а потім вимагати відшкодування — ось у мене згоріло, дайте грошей. Тобто держава ж не винна в тому, що щось загорілось».

Відтак, за словами юристів, спробувати судитись з міською владою через компенсації — справа безнадійна. Будь-який суд, виходячи з Житлового кодексу, стане на бік влади. Погорільцям радять подавати позови щодо сусідів, які спричинили пожежу. Але і такі справи можуть виявитись безнадійними.
XS
SM
MD
LG