Доступність посилання

ТОП новини

Відстояти права у суді – процес довготривалий, особливо для осіб похилого віку


Ярослав Гребенюк Луганськ, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Коли порушують права громадян, вони звертаються до суду. Але в суді рішення можна очікувати дуже довго. У людей похилого віку часу дочекатись справедливості може й не вистачити.

Документ, у якому йдеться про те, що міністерство праці та соціального захисту наказує не платити законні гроші ветеранам.
(RadioSvoboda.Ua)
Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» передбачає виплату щороку одноразової допомоги учасникам війни. Розмір допомоги як на пенсіонера – солідний.

Співробітник Міжнародного комітету із захисту конституційних прав та свобод громадян Леонід Лопатюк розповів: «Вони мають отримувати від 3 до 10 мінімальних пенсій за віком. 5 травня – одноразова така допомога. Цього року, наприклад, учасникам бойових дій виплатили лише по 150 гривень».

Це не нова практика. Виплати ветеранам Другої світової війни були такими самими і у 2000 році, і в 2002. Але відтоді дещо змінилось. Протягом останніх років ветерани подали у суди Луганщини сотні позовів на районні управління праці та соціального захисту.

Подібна ситуація склалась у багатьох регіонах України, і вже були прецеденти судових рішень на користь ветеранів. Тому всі управління праці та соціального захисту отримали з міністерства закритий документ із вимогами ретельно готуватись до подібних випадків.

Кошти приховують від ветеранів

Сьогодні на Луганщині неможливо навіть звернутись до багатьох судів.
(RadioSvoboda.Ua)
До Радіо Свобода потрапив лист заступника міністра праці та соціальної політики Віктора Дяченка, де він наполегливо рекомендує приховувати кошти з рахунків районних управлінь та оскаржувати рішення судів на користь ветеранів. У разі перемоги ветерана в суді завжди виявляється, що на рахунку управління соцзахисту «немає грошей».

Леонід Лопатюк: «Ми від Міжнародного комітету у поданнях пишемо відповідача (районне управління соцзахисту) та співвідповідачів – Головне управління соцзахисту та державне казначейство в Луганській області. Ховати гроші таким чином не буде де».

Справи ветеранів навмисне затягують суди?

Наразі Комітет веде близько 40 таких ветеранських справ. Проте на юридичну грамотність правозахисників у державних установ є свої методи. Сьогодні навіть ховати кошти управлінням не треба. Коли міністерство забило на сполох, суди схаменулись і роблять все, щоб затягнути розгляд позовів.

Леонід Лопатюк: «Конорой Анатолій Іванович – пенсіонер Міністерства оборони, інвалід війни 2-ї групи. Він подав позов за місцем проживання, у Жовтневий райсуд. Цю заяву тримали якийсь час у Жовтневому суді, а потім перекинули за місцем знаходження відповідача – в Ленінський суд. Ленінський суд протримав це подання 16 місяців! І потім виявляється, що Пенсійний фонд вирішив оскаржити рішення про передачу справи. Себто з Ленінського суду тепер знов до Жовтневого треба відправити».

Більшість ветеранів не відчувають болю від цього беззаконня. Вони просто не можуть повірити, що самі державні посадовці можуть порушити їхні права.
XS
SM
MD
LG