Доступність посилання

ТОП новини

Чи став «Катеринославський університет» у Дніпропетровську жертвою рейдерської атаки?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Справа щодо так званого «рейдерського» захоплення приватного навчального закладу «Катеринославський університет» у Дніпропетровську виявилась мильною бульбашкою. Принаймні, такий висновок зробила Дніпропетровська обласна прокуратура. Безпідставність заяв про «рейдерство» щодо цього об’єкту підтвердила й комісія облдержадміністрації. Однак власники університету з цим категорично не погоджуються.

Цього літа у Катеринославському університеті не приймають документи від абітурієнтів і не проводять вступних іспитів. Сам університет не існує вже навіть на папері. За словами керівників і власників приватного університету подружжя Самойленків, «штормило» заклад упродовж року. Восени Міністерство освіти виявило, що університет не має належної ліцензії на надання освітніх послуг і закрило його. Посеред навчального року викинутими геть виявилися майже 800 студентів і десятки викладачів. Пізніше проти університету почав грати великий приватний банк, у якого Самойленки брали кредит. Банкіри зажадали його повернення, а коли власники університету не змогли заплатити, забрали університетську будівлю і перепродали.

Прокуратура заперечує силове захоплення будівлі

Нові власники приміщення, розповідає Володимир Самойленко, увійшли до будівлі силою, за допомогою молодиків із охоронної агенції, заблокували майно і документи університету.

Володимир Самойленко: «Заклад був знищений. Сьогодні люди не можуть отримати свої трудові книжки, там майна на мільйони лишилося, а ми навіть не можемо до будівлі потрапити. Це не те, що рейдерство, це бандитизм. Я взагалі не бачив, щоб обласна прокуратура насправді проводила перевірку. Зі мною ніхто не зустрічався, мої звернення не розглядали».

Прокуратура із цим не погоджується. Кажуть, перевірки провадили як слід і виявили, що нові власники перебувають в будівлі цілком законно. Не знайшли й ознак силового захоплення. Начальник управління захисту інтересів держави обласної прокуратури Віктор Говоруха заявив: «Пошкоджень вікон та запасних входів не виявлено. На склі вхідних дверей мали місце старі пошкодження у вигляді тріщин. У зазначеному будинку знаходилися працівники охоронної фірми, найнятої Товариством освіти імені Грушевського, що набуло права власності на підставі договору купівлі-продажу».

Усі звинувачення в участі у реалізації схеми рейдерського захоплення відкидають і нинішні власники будівлі – Товариство освіти імені Грушевського. Кажуть, купили споруду чесно, на торгах.

А от до колишніх власників, говорить представник Товариства Дмитро Каневський, мають претензії: «На сьогодні ми є власниками будівлі. Ми маємо всі документи, які підтверджують право власності. Ми аж півроку не могли користуватися будівлею, не могли зробити поточний ремонт у будівлі».

«Антирейдерський Союз» сумнівається в об’єктивності правоохоронців

Висновок про те, що ніякого рейдерського захоплення не було, підтвердила й обласна комісія з протидії незаконним поглинанням на своєму черговому засіданні. Однак у громадській організації «Антирейдерський Союз» із цим не згодні.

Координатор в області Ірина Малоголовкіна сумнівається в об’єктивності правоохоронців: «Я не згодна з висновками, бо перевірка проводилась поверхова. Я більш ніж упевнена, тому що в тому ж районі, за тією ж адресою є «наїзд» на СТО. Просто є зацікавлені в цій ділянці землі. Власники університету мають, перш за вс, подати до суду, можливо, навіть на дії прокуратури. Рухати справу тільки через суди і через Київ, через комісію Азарова».

Наразі керівництво Катеринославського університету вирішує, чи відстоювати й далі своє право власності. Подружжя Самойленків вже й без того втягнуте у більш ніж півсотню судових процесів. З ними почали судитися викладачі та студенти: перші – через те, що досі не можуть отримати на руки трудові книжки, другі – через те, що не змогли довчитись, хоча за освіту заплатили чималі гроші.
XS
SM
MD
LG