Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатці не хочуть відселятися зі зсувонебезпечних територій


Надія Петрів Ужгород, 19 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 86 закарпатських родин і не думають відселятися зі зсувонебезпечних територій, хоча їхнім будинкам та життю загрожує небезпека. На відселення люди отримали гроші. Але вони кажуть, що це просто мізерні суми.

Паводки 1998 та 2001 років призвели до того, що в Закарпатті активізувалися зсувні процеси. Тобто на схилах гір пласти ґрунту, підмиті водами, почали сходити вниз і засипати, руйнувати все на своєму шляху. Ці процеси тривають досі. Торік один із таких масштабних зсувів землі у Міжгірському районі області засипав дві будівлі, загинула людина.

Зараз зсувонебезпечними визнані території кількох населених пунктів 5-ти районів Закарпаття. Фахівці підрахували, зі зсувонебезпечних територій області необхідно відселити близько сотні родин.

Гроші на відселення виділили з Державного бюджету. Використання 6 мільйонів цих коштів днями перевірили працівники контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області. Керівник одного з відділів служби Світлана Пономаренко повідомила: «Саме контрольні заходи виявили приголомшливі факти: з цієї суми близько 3 мільйонів гривень отримали люди на відселення з зон зсувів, але 86 родин так і продовжують проживати в тих будинках».

Хто ж винен?

Контролери-ревізори стверджують, усі громадяни отримали кошти на відселення у повному обсязі. Причину – чому люди не відселяються з небезпечних місць – у службі КРУ пояснюють недоглядом місцевих органів влади. А обласна влада апелює до контролерів-ревізорів і називає інші мотиви. В першу чергу нарікають на брак фінансування.

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші повідомив Радіо Свобода, що цього року Міністерство надзвичайних ситуацій, яке власне й має займатися відселенням, не виділило на це жодної копійки. Та є ще одна причина затримки із відселенням.

Олег Гаваші: «Кошти люди отримали всі. Була категорія людей, які придбали квартири і переселилися. Та є люди, які за ці кошти почали будівництво, але це не питання місяця, це питання щонайменше року. Люди й свої кошти вкладають. Зловживань по цих коштах немає».

Гроші отримали, але їх замало?

У той же час самі закарпатці, котрі живуть на зсувонебезпечних територіях, кажуть, гроші отримали, але їх замало для будівництва нового житла. Принаймні так стверджує 30-річний Іван, житель Тячівського району: «За ті гроші, які мені дали, я не зможу ні квартиру купити, ні побудувати хату. Не знаю тепер, що робити».

Обласна влада обіцяє проконтролювати відселення всіх жителів, котрі на це отримали кошти. А контрольно-ревізійна служба тим часом усі документи у справі все-таки передала до правоохоронних органів.
XS
SM
MD
LG