Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці без права голосу на виборах – удар по міжнародному іміджу України – активіст


©Shutterstock
©Shutterstock

Відсутність права голосу у вимушених переселенців на місцевих виборах 25 жовтня в Україні є дискримінацією і ударом по міжнародному іміджу України. Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявила керівник Всеукраїнської організації у справах вимушених переселенців Оксана Єрмішина.

«Не давати людям брати участь у житті громади, для якої вони платять податки, тобто формують бюджет цього району відрахуваннями із зарплати, бо вони офіційно працевлаштовані, – це не те що некоректно, це порушення всіх міжнародних стандартів», – сказала Єрмішина.

За її словами, українські та міжнародні експерти називають це «ударом по іміджу України».

«За міжнародними стандартами, внутрішньо переміщені особи, а у нас саме такий статус, якщо вони вважають себе частиною цієї території, вони мають право голосувати. Наприклад, у Німеччині, якщо ви проживаєте більш як три місяців там, то маєте право брати участь у місцевих виборах як виборець. Що стосується внутрішньо переміщених осіб у всьому світі, вони також мають таке право», – сказала Єрмішина.

Місцеві вибори в Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Криму і частини Донбасу, а також деяких прифронтових місцевостей призначені на 25 жовтня.

Щонайменше семеро вихідців із Криму балотуються на цих виборах у мери і депутати в різних регіонах України. Кримчани, які проживають на материковій Україні, але не мають постійної реєстрації, не зможуть взяти участь у голосуванні.

Кількість вимушено переміщених осіб з анексованого Криму і окупованих бойовиками територій Донбасу перевищує на сьогодні півтора мільйона людей.

XS
SM
MD
LG