Дніпропетровські супермаркети: небезпечно для здоров’я?

Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Робити покупки у продуктових супермаркетах Дніпропетровська стає все далі небезпечніше. Міська епідемстанція наразі повідомила: кожна п’ята проба продуктів харчування з роздрібної мережі показує невідповідність санітарним вимогам. Найбільше зашкодити здоров’ю людей, за даними лікарів, можуть кремові торти, морозиво та молочні продукти. Магазини зберігають та реалізовують їх із порушеннями.
Торти та тістечка у вітринах без морозильних камер, пакети з крупами, складені прямо на підлозі, риба й молочні продукти з «перештампованими» термінами придатності... Дніпропетровським супермаркетам за якістю продукції та ставленням до покупців ще далеко до європейських.

Пані Оксана, яка щодня купує продукти у великому магазині, зауважила, що змушена це робити, бо немає вибору: «На базарі теж небезпечно, і в кіосках теж. Хоча в супермаркеті я сама вчора бачила – сир уже з пліснявою. Він був зі знижкою, 37 гривень. Сухий і з пліснявою».

Епідеміологи кажуть, що спіймали торгівців на махінаціях

Саме через твердий сир, а точніше, умови його продажу в супермаркетах, наразі сваряться власники магазинів та санстанція. Епідеміологи кажуть, що спіймали торгівців на махінаціях: ті не лише розрізали та розфасовували сири в місцях реалізації, що заборонено законом, а ще й вводили в оману покупців щодо терміну придатності. Його рахували від дати фасування, а не виготовлення сиру.

Заступник головного санітарного лікаря Дніпропетровська Юрій Карасьов обурений: Закон України «Про молоко та молочні продукти» взагалі забороняє відділяти пакування продукції від процесу її виготовлення. Відтак фасувати тверді сири можуть винятково заводи-виробники, а не магазини.

«Сучасний асортимент молочної продукції заводів-виробників великий, вони готові випускати сири в різних упаковках – від 100 грамів і більше, відтак гострої необхідності здійснювати фасування на місці реалізації немає», – наголосив Юрій Карасьов.

Минулого року показники харчових отруєнь зросли на 15%

Наразі міська санстанція заборонила супермаркетам продавати твердий сир та деякі інші молочні продукти у розфасованому вигляді. Власники магазинів сприйняли це рішення з образою: мовляв, старалися ж для покупців, а не заради власної вигоди. На бік супермаркетів стало й управління споживчого ринку міськради. Там заявили: є документи, які дозволяють розрізати і фасувати сир у магазинах.

Начальник управління споживчого ринку Василь Кадун заявив: «Все ж таки у нас іде невідповідність нормативних документів. Закон «Про молоко і молочні продукти» справді забороняє відділяти процес фасування від виготовлення. У тому числі й сирів. Але у нас є ще й Правила торгівлі, затверджені профільним Міністерством. Вони дозволяють продавати розфасований сир у межах одного робочого дня».

Доки ж торгівці з епідеміологами дискутують щодо нормативів та законів, продукти харчування у Дніпропетровську стають все небезпечнішими. Упродовж минулого року показники харчових отруєнь зросли на 15%. Майже чверть випадків – через молочні продукти.