90 років від затвердження тризуба як Малого герба Української Народної Республіки

Віталій Пономарьов Київ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Дістаючи зі свого гаманця гривні, ми не усвідомлюємо того, наскільки давнім є зображений на них тризуб. Він був культовим символом арійських племен Нижнього Подніпров’я ще у ІІІ тисячолітті до нашої ери. На початку нашої ери тризуб був іменним знаком правителів Боспорського царства у Криму, Причорномор’ї та Приазов’ї. А 90 років тому тризуб був затверджений як Малий герб Української Народної Республіки.
Кілька тижнів після проголошення незалежності у січні 1918 року Українська Народна Республіка не мала свого герба, хоча на українських банкнотах уже був зображений тризуб Володимира Великого. Нарешті, 12 лютого, Мала Рада на засіданні у Коростені, куди вона переїхала перед наступом російських більшовиків, розглянула питання про державний герб. Михайло Грушевський запропонував тоді затвердити як герб геральдичний знак київських князів з династії Рюриковичів, зокрема, Володимира Святославича, Ярослава Мудрого та його доньки, королеви Франції Анни Ярославни:

«Українська Народня Республіка, ставши наново державою самостійною, мусила вибрати собі і державний герб. А що вона була вже давніше державою і тільки відновила тепер своє державне буття, якого позбавило було її московське насильство, то найбільш натуральна річ для неї звернутися до тих державних знаків, які вживалися нею за старих часів. Найстарший такий знак уживався на київських грошах часів Володимира Великого, його і бере собі за герб наша відновлена Українська держава».

Малий герб

Того ж дня Мала Рада затвердила зображення золотого тризуба на синьому тлі як Малий герб УНР. Автором проекту герба був Василь Кричевський. Тризуб був Малим гербом України і за гетьмана Скоропадського, і за Директорії, і після об’єднання Наддніпрянщини та Галичини в єдину державу. Він був також елементом герба Карпатської України.

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила золотий тризуб на синьому щиті як Малий державний герб України. За чинною Конституцією, тризуб разом із гербом Війська Запорізького є головним елементом Великого державного герба України, який ще має ухвалити Верховна Рада.