Серби під проводом уряду протестують проти незалежності Косова

Анамарія Рамач Белград, 21 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Белграді тисячі сербів під егідою уряду протестують проти незалежності Косово. Через мітинг у Сербії закрили школи, а державна залізниця безкоштовно перевозить учасників акції. Оцінюють, що на мітинг прибуло кілька сотень тисяч людей з усіх регіонів Сербії.
Тисячі сербів на акції протесту проти незалежності Косово перед парламентом країни, Белград, 21 лютого 2008 р.
В офіційному заклику сказано, що маніфестацію організують уряд та парламент. Але тим не менше, не всі парламентські партії присутні на протесті. Тут згуртувалися переважно політики, які виступають проти співробітництва з країнами Євросоюзу, передусім тими, що визнали незалежність Косова. Це в головному націоналістичні партії. Зокрема, партія народовців прем’єр-міністра Воїслава Коштуніці, яка входить до правлячої коаліції, та ультранаціоналістична Сербська радикальна партія, яка є опозиційною, але має найбільше представників у парламенті. А третьою партією, яка бере участь у мітингу є Соціалістична партія, чиїм лідером був Слободан Мілошевич.

Організаторами, фактично є колишні союзники чи прихильники Мілошевича. Їхньою метою є показати, що громадяни Сербії одностайно відхиляють незалежність провінції, та надають підтримку державній політиці.

Сербська влада обіцяє нові протести

Прем’єр Коштуніца на мітингу заявив: «Косово належить Сербії. Косово належить сербському народові. Так було з давнини, так буде назавжди. Немає сили, немає покарання достатньо великого, та страшного, щоб будь-який серб коли-небудь сказав інакше, аніж одне-єдине: Косово – це Сербія!»

Про конкретні заходи сербської влади щодо Косова урядовці не говорять. Коштуніца, який виступав від імені державних інституцій, маніфестацію назвав «мирним народним протестом проти проголошення фальшивої держави на території Сербії». За його словами, цей мітинг є першим з-поміж багатьох подібних, які ще проведуть всією країною.

Не всі серби підтримують вуличні акції

Серед організаторів мітингу немає прозахідних партій з правлячої коаліції, а саме членів Демократичної партії президента Бориса Тадича, та партії Г17+, яка виступає за сильну ринкову економіку. Керівники Демократичної партії ухилялися від будь-яких заяв та пояснень. А президент Тадич сьогодні поїхав з одноденним візитом до Румунії, і він звернувся до громадян лише з проханням, аби протест пройшов без інцидентів.

Ці дві партії також вважають, що Косово було, є і буде невід’ємною частиною Сербії. Але вони так само наполягають і на продовженні співробітництва з країнами Євросоюзу, незважаючи на те, що деякі з них визнали незалежність провінції. Відсутність Тадича та його партії, на думку оглядачів, свідчить про глибокі розбіжності в правлячій коаліції. На протесті не бере участь ані опозиційна Ліберально-демократична партія, на думку якої, Сербія Косово вже давно втратила.