Агенція ООН у справах біженців: Уперше за десять років українські чиновники визнали необхідність інтеграції біженців у суспільство

Богдана Костюк Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як має Україна забезпечити безпеку біженців? Яким чином інтегрувати біженців в українське суспільство і як запобігти «хвилі нелегалів» після вступу в дію угоди про реадмісію між Україною та Євросоюзом? На ці та інші запитання Радіо Свобода відповіли керівники агенції ООН у справах біженців: директор Європейського бюро Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Піркко Коурула та директор Департаменту операційної підтримки агенції Арнольд Акоджену, які відвідали Україну.

Р.С.: Наскільки Україна є сприятливою державою для біженців у порівнянні з європейськими країнами?

П. Коурула: Україна приймає біженців уже давно. Але якщо у 1990-х роках це найчастіше були люди, які тут навчались, більш-менш знали особливості країни і мову, то нинішні біженці нарікають на відсутність взаєморозуміння і з місцевою владою, і з суспільством. Вони не почуваються в безпеці. Тобто зростає кількість нападів за расовою ознакою, і ми це питання вважаємо одним із найважливіших. Ми знаємо кількість нападів, знаємо про випадки побиття біженців та шукачів притулку і ми заявляємо: це неприйнятно. Щоправда, ми почули від віце-прем’єра (Івана) Васюника, що уряд України готовий організувати спеціальні мовні курси для біженців, готовий подбати про їхню інтеграцію в українське суспільство. І це уперше за десять років.

Р. С.: Чи ООН розглядає питання матеріальної підтримки України у вирішенні проблем, пов’язаних із біженцями та іншими категоріями мігрантів?

П. Коурула: Взагалі, метою нашого візиту до Києва було виявити «больові точки», пов’язані з біженцями і мігрантами, і ми підтверджуємо, що готові допомогти українській владі для їхнього вирішення. Одна з груп людей, які перебувають під опікою ООН, це люди без громадянства. В Україні до неї належать кримські татари. Те, що зробила Україна для їхнього облаштування та надання громадянства, є моделлю для вирішення подібних проблем. За роки існування незалежної України вже чверть мільйона татар отримали українське громадянство. Додам, що і уряд України підтвердив намір дотримуватись міжнародних норм щодо допомоги біженцям.

Р. С.: Які проблеми потребують першочергового вирішення?

А. Акоджену: Це питання безпеки. Під час обговорень із українськими урядовцями вони зізнались, що така проблема дійсно існує і що зараз державні установи України працюють над її вирішенням. Питання безпеки настільки серйозне, що в Україні створюється спеціальна структура, що ним займатиметься. Адже це негативно впливає на перебування всіх іноземців в Україні, зокрема біженців і шукачів притулку.

Р. С.: В Україні існують серйозні побоювання, що внаслідок ратифікації угоди про реадмісію з ЄС країну наповнюватимуть «хвилі мігрантів». Чи не могли б Ви розвіяти ці побоювання?

П. Коурула: Поки що немає достатньо підстав для таких тверджень. Просто треба здійснювати моніторинг міґраційних процесів, які відбуваються. Ми запропонували вашим урядовцям свою допомогу для належного здійснення цього моніторингу.