Порушення зафіксували ще до виборів

Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 14 березня 2008(RadioSvoboda.Ua) – Цими вихідними у 42 населених пунктах України відбудуться позачергові вибори місцевих органів влади, зокрема, у Дніпродзержинську, Бердянську, Жашкові, Стаханові та інших містах. За ходом голосування будуть стежити півтори тисячі представників Комітету виборців України, а також міжнародних організацій. Уже у ході передвиборної кампанії спостерігачі звернули увагу на порушення. Чи не найбільше їх у Дніпродзержинську на Дніпропетровщині, що, за словами представників Комітету виборців, може поставити під сумнів результати недільного волевиявлення.
260-тисячний Дніпродзержинськ живе без голови міста вже майже рік. У травні 2007 тодішній міський голова Олег Захорольський пішов у відставку. Офіційне пояснення колишнього бізнесмена, який лише рік обіймав крісло керівника міста, таке: центральна влада обмежує повноваження влади місцевої, а тому працювати в таких умовах важко.

Однак їсти цей «нелегкий хліб» міського голови Дніпродзержинська згодні немало людей. Кандидатів на позачергових виборах більше десятка. І в кожного свої ініціативи. Хтось пропонує перевести місто металургів з обласного підпорядкування до столичного, хтось обіцяє мешканцям компенсації за погану екологію, хтось бачить майбутнє Дніпродзержинська як центру проведення міжнародних фестивалів та виставок.

Не всі кандидати ведуть чесну гру

А втім, Комітет виборців України констатує: у передвиборних змаганнях не всі кандидати ведуть чесну гру. Чи не найбільше зауважень до виконувачки обов’язків міського голови Вікторії Кузнецової. Спостерігачі стверджують, що спіймали команду кандидатки на застосуванні амінресурсу: зустрічі з виборцями проводили в робочий час, для потреб штабу використовували службове приміщення та авто. Говорить прес-секретар Комітету виборців Олександр Черненко: «Взяти навіть муніципальну газету «Дніпродзержинські відомості», там є привітання виконувачки обов’язків міського голови жінок з 8 Березня, але ніде немає позначки, що це оплачено з фонду чи є передвиборною офіційною агітацією».

У Комітеті виборців стверджують: про ці порушення вже повідомили до ЦВК, чекають на реакцію, адже недотримання правил гри під час перегонів може стати підставою для оскарження результатів голосування.

Також активісти Комітету виборців застерігають: цієї неділі в Дніпродзержинську голосування взагалі може бути зірване: комісії укомплектовані людьми, що не орієнтуються у виборчому законодавстві, а списки виборців, узяті з 2006 року, не витримують жодної критики. Олександр Черненко: «Я спілкувався в територіальній комісії з її членами. Вони кажуть: все нормально, все добре, головне, щоб прийшло 50% виборців, щоб вибори відбулися. І це при тому, що у нас вже давно ні на яких виборах немає порогу явки. Прийде хоч дві, хоч три людини – вибори відбулися».

«Із критикою не погоджуємося»

Із закидами Комітету виборців у міській територіальній виборчій комісії категорично не згодні. Керівник виборчкому Галина Почапська запевнила Радіо Свобода, що заяви про загрозу зриву голосування – лише «порожні слова»: голови всіх комісій – професіонали, з багаторічним досвідом роботи. Зі списками також усе ж гаразд, стверджує пані Почапська: «Списки, ви чудово знаєте, укладають не дільничні виборчі комісії і навіть не районні комітети, а державний реєстр. Зараз вони поновлюються, дуже багато роботи. Люди приходять на виборчі дільниці з заявами, вносяться зміни. Люди, які хочуть проголосувати, проголосують».

У Комітеті ж виборців прогнозують: явка мешканців Дніпродзержинська на дільниці буде набагато нижчою, ніж на останніх парламентських перегонах. За даними місцевого опитування, ще за тиждень до голосування близько третини дніпродзержинців взагалі не знали про вибори.