СБУ шукала в мерії Харкова докази бюджетних зловживань

Юлія Журавльова Харків, 18 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – СБУ сьогодні вилучала документи з кабінетів мера та секретаря міськради Харкова. Вилучення відбувалося у зв’язку із кримінальною справою про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах, яку порушили напередодні.
Кримінальну справу СБУ порушила за результатами перевірок КРУ, яке виявило незаконну розтрату державних грошей на суму в півтора мільйони гривень. Кримінальний кодекс передбачає за такий злочин від 7 до 12 років позбавлення волі.

За словами керівника слідчого відділу управління безпеки області Євгена Файницького, в рамках розслідування СБУ мала вилучити в керівників мерії документи і вручити секретарю міськради Геннадію Кернесу повістки до суду як свідка».

«Кернес відмовився отримувати повістки і розписуватись у їх отриманні, заявивши, що повістки мають бути здані в канцелярію, що є незаконним, оскільки повістки вручають особисто. Такий механізм, що його придумали керівники харківської міськради щодо вручення повісток, відбувається тому, що, потрапивши в канцелярію, повістки зникають, і потім відповідальність за неявку несуть співробітники канцелярії, які нібито загубили повістку або не доповіли вчасно», – зазначив Євген Файницький.

Керівництво Харкова знало про заплановані обшуки

Сам Геннадій Кернес каже, що дії СБУ – «провокація», спрямована на дискредитацію влади Харкова. Із такою заявою він виступив ще напередодні.

На терміновій прес-конференції Кернес оприлюднив інформацію про обшуки в кабінетах чиновників, що їх нібито готує Служба безпеки.

«Це тільки початок того плану, про який ми вчора вам робили заяву. Як сьогодні фабрикуються кримінальні справи, я думаю, знає вся Україна і вся міжнародна спільнота. І сьогодні йде боротьба за владу. У даному випадку всі засоби гарні», – зазначив Геннадій Кернес.

Попри поінформованість посадовців, ранковий візит представників СБУ до мерії став несподіванкою. На робочому місці не виявилося мера. Михайло Добкін під час вилучення документів перебував у справах – дивився, як на дорогах працює нова прибиральна техніка. Втім, дізнавшись про події, одразу ж заявив, що готовий судитись із СБУ.

«Я готовий доводити правоту міської влади з кожного ухваленого рішення. Я готовий заступитись, якщо буде порушено чинне законодавство, за кожного співробітника міської влади. Я готовий в судах, у прокуратурі, Службі безпеки доводити, що ми діяли згідно із законодавством», – сказав Михайло Добкін.

Раніше, за його словами, влада Харкова звернулась до керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги із проханням створити міжвідомчу комісію для перевірки діяльності управління СБУ області.