Чи справдяться європейські очікування від американських виборів?

Мар’яна Драч Прага, 19 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вже давно у Європі не було такого інтересу до виборів президента Сполучених Штатів. Про це свідчать заяви політиків, сюжети на телеекранах і газетні статті. Хто б не став господарем Білого Дому у листопаді, європейці сподіваються на серйозні зміни у відносинах із американцями. Але чи виправдані такі очікування?
Якби європейці могли обирати президента Сполучених Штатів, то проголосували б за демократа Барака Обаму. Такі результати опитувань громадської думки, які проводили в різних європейських країнах. Популярний німецький часопис «Шпіґель» друкує портрет американського сенатора на першій шпальті і додає, що Обама є символом нової Америки, який відкидає еру Буша. Цей період для багатьох європейців став сумнозвісним часом війни в Іраку, тюрми Абу-Ґрейб та егоїстичної американської політики на світовій арені.

Як зазначають французькі оглядачі, Обама уособлює ту Америку, яка найбільше подобається європейцям. Він не лише представник меншини, афроамериканець, але й виступає за загальне медичне страхування за європейським зразком.

В Італії мер Рима Вольтер Вероні навіть вирішив наслідувати американського політика. Він іде на квітневі вибори під девізом «змін», улюбленого слова Барака Обами. А на початку своєї кампанії цитував ще одне гасло з передвиборчого штабу за океаном – «Так, ми можемо!»

Екологія, захист громадянських свобод і торгівлі... Що зміниться?

Що ж можна змінити у відносинах Європи з Білим Домом? Хто б не став президентом США, варто очікувати, що тепер європейці та американці знайдуть спільну мову щодо кліматичних змін, зазначив Радіо Свобода німецький оглядач Томас Клайн-Брокофф із Фонду Маршала у Сполучених Штатах.

Томас Клайн-Брокофф: «Маккейн, так само як Обама і Клінтон, виступає за зміну політики щодо клімату, хіба що за нижчі рівні викидів. У випадку Маккейна це навіть буде краще для європейців, бо він зможе залучити до голосування про ратифікацію угоди сенаторів-республіканців».

Якщо вибори виграють демократи, також варто очікувати, що з різних боків Атлантики буде більше порозуміння у справі захисту громадянських свобод і торгівлі.

З іншого боку, несподіванкою для багатьох європейців стала заява Барака Обами про те, що європейці повинні робити більше в Афганістані. Деякі оглядачі навіть заговорили про кризу очікувань, яка неминуче настане після президентських перегонів у США. Справді, є міжнародні питання, які американці і європейці будуть далі бачити по-різному, зауважив Клайн-Брокофф. На його думку, передовсім це стосується палестинської проблеми та Іраку.

«Навіть за президентства Обами не буде швидкого виведення військ з Іраку. Про це свідчить доля його радниці, яка наважилися таке сказати в інтерв’ю Бі-бі-Сі», – зазначив Томас Клайн-Брокофф.

У Вашингтоні очікують жорсткішої лінії щодо Росії

Цим коло суперечливих питань не вичерпується, переконаний німецький експерт: «Найскладнішим питанням може виявитися Росія. Адже за будь-якої адміністрації, напевно за Маккейна, але також за Демократичної адміністрації, у Вашингтоні очікують жорсткішої лінії щодо Росії. Дивитися в очі буде недостатньо». Німецький оглядач тут мав на увазі слова президента Джорджа Буша, який після першої зустрічі з Володимиром Путіним зізнався, що зазирнув йому в душу.

Як зауважує британський часопис «Економіст», європейці будуть наївними, якщо припускають, що новий господар Білого Дому не буде активно просувати американські інтереси за кордоном, подобається це Європі чи ні.