Дніпропетровськ шукає волонтерів для Євро-2012

Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську розпочали пошуки волонтерів, які допомагатимуть організовувати фінал Євро-2012. Міський голова Іван Куліченко особисто відвідує виші й агітує студентів. Охочих безкоштовно обслуговувати гостей чемпіонату і слідкувати за безпекою на стадіоні поки обмаль.
– Охочі є?

– Так!

– От спасибі. Боязко, але охочі є.


Стюарди, гіди, перекладачі та й просто молоді люди, які будуть допомагати іноземним вболівальникам зорієнтуватись на стадіоні, на вулиці, в кафе… Міська влада Дніпропетровська пропонує студентам обирати спеціалізацію за смаком – усі потрібні. До Євро-2012 місто запланувало підготувати щонайменше дві тисячі волонтерів. Тестування та навчання охочих ладні розпочинати прямо зараз.

Агітація міського голови вже дає свої плоди. На гуманітарних факультетах Дніпропетровського національного університету з’являються охочі долучитись до волонтерського руху. Майбутній історик Георгій зголосився бути добровольцем одним із перших. Хлопець добре знає англійську, розраховує на розмовну практику з гостями-іноземцями. За супровід вболівальників не платитимуть, але Георгій цим не переймається.

«Кожен студент має зробити свій внесок у цей спортивний захід. Золотих гір, звісно, не буде, але починати треба з малого. Я із задоволенням візьму участь. Бо це практика іноземної мови. Можна застосувати свої знання», – упевнений він.

Охочих не так уже й багато

А втім, таких як Георгій, серед дніпропетровських студентів не так уже й багато, особливо на технічних спеціальностях. Куратор однієї з груп математичного факультету Ганна каже: серед своїх вихованців особливого захоплення ідеями волонтерства не помітила. Та й на саму молоду викладачку заклики міського голови не подіяли. Ганна пояснює:

«У нашій країні волонтерство досить важко розвивати, адже у людини має бути якийсь стабільний прибуток, якась упевненість у собі, щоб давати цю впевненість іншим. У мене є знайомі, які цим займаються, я ж себе в цьому поки не бачу. Ми не можемо собі дозволити вільно розпоряджатися своїм часом. Крім того, ми ще й не знаємо, що з того вийде», – зауважила вона.

Якщо дуже хотіти, то неодмінно вийде, переконує молодь міська влада. Чиновники кажуть: дніпропетровським юнакам та дівчатам боятися нічого, іноземну мову більшість знають досить добре, а основам правил спілкування та поведінки навчать на спеціально організованих курсах фахівці. На те, що працювати доведеться не за гроші, переконують посадовці, студенти не повинні зважати, у них буде свій стимул.

Заступник міського голови Ірина Зайцева зазначила: «Вартість квитків сягатиме тисячі євро і більше. Практично потрапити на сам стадіон буде неможливо. А ті люди, які будуть включені в систему волонтерства, матимуть можливість побувати на самій грі».

Апелюють і до почуття патріотизму

Окрім заохочень, як метод впливу на студентів, використовують апелювання до почуття патріотизму. Міський голова Іван Куліченко каже, що тиснути на юнаків та дівчат у справі волонтерства ніхто не буде, однак дуже не хотілось би кликати на допомогу молодь з інших регіонів.

Іван Куліченко: «Не ставимо за мету через деканат, через ректорат загнати когось і примусити. У даному випадку йде мова про те, щоб забезпечити нормальне перебування гостей у нашому місті. Гра триватиме 2 години, три гри – 6 годин, але цілих два тижні вболівальники будуть перебувати в нашому місті».

Волонтери, які долучаться до підготовки Євро-2012, матимуть змогу постажуватися вже цього року. Коли відкриють новий стадіон футбольного клубу «Дніпро», їх запрошуватимуть організовувати домашні матчі команди. Від присутності на матчах великої кількості міліції, яка так дратує фанів, поступово вирішили відмовлятись. Сподіваються, порядок під час ігор зуміють забезпечувати волонтери.